15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTrafic ilicit de organe, la Sofia

Trafic ilicit de organe, la Sofia

Un spital din Sofia este banuit ca a desfasurat activitati ilicite de trafic de organe, in special rinichi, care au fost transplantati unor pacienti straini, in schimbul unor sume care ajungeau pana la 15.000 de dolari, a anuntat presa bulgara, citata de AFP.
Spitalul „Sfanta Ecaterina” din Sofia este acuzat ca a efectuat circa 20 de transplanturi „ilegale” de rinichi in ultimii doi ani, potrivit unor surse medicale si ministeriale, citate de cotidianul bulgar „Sega”.
Beneficiarii, in majoritate cetateni israelieni instariti, primeau prin transplant rinichi cumparati de la cetateni rusi, ceceni, georgieni si moldoveni prezentati ca rude, a precizat, pentru ziarul „Standard”, ministrul Sanatatii, Radoslav Gaidarski.
Spitalul incasa pana la 15.000 de dolari pentru fiecare operatie efectuata, potrivit presei bulgare, care nu precizeaza cu ce pret erau cumparate organele de la donatori.
Traficul cu organe umane este pedepsit cu pana la opt ani de inchisoare in Bulgaria, unde numai rudele de sange si sotii sunt autorizati sa devina donatori voluntari.
Directorul de la acea data al spitalului, Alexander Sirkov, a respins acuzatiile de practici ilegale.
Donatorii si beneficiarii „sustineau cu totii ca sunt rude”, iar donatorii „semnau o declaratie potrivit careia isi ofereau organele benevol, nu din motive comerciale”, a declarat el pentru cotidianul „Monitor”. „Noi nu avem nici o legatura cu traficul ilegal”, a adaugat el. Sirkov a fost demis anul trecut de la conducerea spitalului, din cauza datoriilor mari inregistrate de institutie.

Cele mai citite

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...

Dialoguri academice despre Europa: Cum poate UE să-și păstreze identitatea

Academia Română va fi un spațiu pentru reflecție: „Penser l’Europe” adună elitele lumii pentru dezbateri cruciale Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei...

Iconist: O bijuterie arhitecturală ce îmbină eleganța istorică cu designul modern în inima Bucureștiului

În inima Bucureștiului, pe o stradă plină de istorie și farmec, se află „Iconist”, o clădire remarcabilă ce reunește influențe arhitecturale neo-franțuzești din „Micul...
Ultima oră
Pe aceeași temă