8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialTraditiile ciudate ale Europei

Traditiile ciudate ale Europei

» Saptamanalul german Der Spiegel inventariaza traditiile stranii ale europenilor, de la saritul peste bebelusi la bataile cu mancare.

» Multe dintre evenimentele traditionale curioase au origini disputate.

Europenii sunt mai ciudati decat le place sa creada si au traditii dintre cele mai neobisnuite. Originile lor obscure si de multe ori controversate constituie subiect de cercetare pentru numerosi etnologi si antropologi, datorita numeroaselor simboluri si referinte la trecutul comunitatilor care le practica. Nu in ultimul rand, varietatea acestor sarbatori si festivaluri reprezinta un simbol al varietatii culturale de pe batranul continent.

Saritul peste bebelusi
Intr-un mic oras din nordul Spaniei, numit Castrillo de Murcia, se sarbatoreste inca din secolul al XVII-lea festivalul El Colacho. Originile sale sunt asociate cu Corpus Christi, o sarbatoare crestina ce are loc intr-o joi, intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Membrii congregatiei religioase Santisimo Sacramento de Minerva isi asuma rolurile personajelor principale ale sarbatorii, formand doua tabere: "el Colacho" si "el Atabalero". Primii, imbracati in costume colorate in galben si rosu, simbolizeaza diavolul. Ceilalti, "el Atabalero", poarta un costum negru si un sombrero (palarie traditionala spaniola) si se plimba prin oras cu o toba mare.

Festivalul anual, care reprezinta alungarea diavolului din oras, culmineaza cu evenimentul saritului peste bebelusi. In cadrul sau, pe drumul dinspre biserica sunt intinse saltele mari, pe care sunt asezati toti copiii care s-au nascut de la festivalul din anul precedent. Personajele imbracate in "el Colacho" ies alergand din biserica si sar pe salteaua pe care stau bebelusii, intr-un act ce simbolizeaza purificarea acestor copii.

La Tomatina
Un alt festival care se desfasoara in Spania implica aproximativ 150.000 de kilograme de rosii foarte coapte, furnizate cu sase camioane, in piata din centrul orasului Bunol. In fiecare an, incepand din 1945, in  ultima zi de miercuri din august, mii de localnici si turisti sarbatoresc La Tomatina, cea mai mare bataie cu mancare din lume. Nimeni nu stie cum a inceput acest eveniment. Unii spun ca prima bataie cu rosii viza un artist mai putin talentat, dupa un spectacol. Altii spun ca a inceput la o demonstratie anti-Franco. Cu toate acestea, cert este ca autoritatilor le-a luat ceva vreme sa se obisnuiasca cu ritualul. Acesta a fost interzis in 1950, determinand localnicii sa organizeze "funeraliile rosiei" in 1955. Autoritatile au inceput sa aprovizioneze cu "munitie" festivalul in 1980.

Festivalul portocalelor
Batalia cu portocale care are loc la Ivrea  (oras din nordul Italiei), in duminica dinainte de inceperea Postului Mare, dureaza trei zile si antreneaza circa 3.000 de petrecareti si multa vitamina C.
Ceremonia marcheaza revolta locuitorilor impotriva  lorzilor tiranici care au condus orasul in perioada medievala.

Festivalul reprezinta totodata si un ritual de curtare, in care fata arunca o portocala catre baiatul pe care il place.

Malanka in Ucraina
In noaptea de 13 ianuarie se sarbatoreste oficial Sfanta Melania. In satele din Ucraina, grupuri de tineri barbati necasatoriti, purtand costume si masti, merg din casa in casa si creeaza probleme gazdelor.
Fiecare grup este condus de personajul numit Malanka, o fata foarte neindemanatica, ce sparge, scapa sau distruge tot ce ii pica in mana. Rolul Malanka este jucat de tineri costumati in fete, care provoaca dezordine in casele in care sunt poftiti. Festivalul are numeroase tematici, in functie de zona sau satul in care este sarbatorit.
Unii se imbraca in "asistente nebune" sau in oameni de serviciu. Altii poarta costume naziste pentru a marca sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Printre evenimentele neobisnuite sarbatorite anual in diferite parti ale Europei se mai numara luptele de camile din orasul turc Selcuk, luptele in ulei de masline, pe care unii le considera sport national in Turcia, festivalul in care un mic oras din Irlanda il incoroneaza pe regele Puck – o capra – sau bataia cu faina din portul grecesc Galaxidi.

Cele mai citite

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă