» O expozitie din Constanta ilustreaza transformarea prin care arta trece din secolul XVIII si pana in prezent.
» Piesele traditionale au fost achizitionate din satele unde datinile s-au pastrat de-a lungul timpului.
La muzeul de arta populara Constanta poate fi admirata, pana la sfarsitul lunii, expozitia temporara "Mestesuguri artistice – traditie si modernitate". Tematica expozitiei valorifica cele doua directii ale politicii de achizitii a muzeului. Pe de o parte, cercetarea si achizitionarea permanenta din teren a obiectelor etnografice care se mai pastreaza in gospodariile satesti. Pe de alta parte, identificarea si dobandirea obiectelor creatiei artistice contemporane care pastreaza traditia mestesugurilor populare autentice. "In expozitie sunt prezentate piese din patrimoniul muzeului, din diferite genuri ale creatiei artistice populare, care pun in evidenta preluarea de catre mestesugari, in contemporaneitate, a elementelor caracteristice de cultura traditionala si anume tehnici de lucru, materii prime, forme, ornamentica, cromatica", a declarat Ioana Tompe, muzeograf.
Mestesugurile artistice sunt olaritul ilustrat prin vase decorative din renumitele centre de olari, arta lemnului exemplificata prin crestaturi realizate pe furci de tors si obiecte de uz gospodaresc, cojocaritul, tesutul stergarelor si al scoartelor, arta cusaturilor, broderiei si dantelelor executate pe piese de port, confectionarea instrumentelor muzicale populare si a podoabelor traditionale, incondeierea oualor, dar si o indeletnicire aflata la granita dintre mestesug si arta-pictarea icoanelor pe sticla. In expunere a fost urmarita alaturarea, pe fiecare
gen artistic, a pieselor traditionale din fonduri patrimoniale mai vechi, cu noi achizitii facute la targurile de mesteri populari organizate de Muzeul de Arta Populara. Evenimentul este cu atat mai interesant cu cat prezinta dovada faptului ca obiectele contemporane pastreaza motivele traditionale. Daca in expozitia din aceste zile doar una dintre incaperile special amenajate este dedicata artei cusaturii si prezinta tehnici spectaculoase de broderie, pentru luna octombrie, institutia pregateste un eveniment dedicat exclusiv portului popular, care se va intitula "Tipologia camasii".
» Expozitia "Mestesuguri artistice – traditie si modernitate" va fi urmata, in luna octombrie, de cea intitulata "Tipologia camasii".
» Obiectele expuse pun in evidenta preluarea de catre mestesugari in contemporaneitate a elementelor caracteristice de cultura traditionala.