5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrădarea „moștenirii Băsescu”

Trădarea „moștenirii Băsescu”

Disprețul arătat de d-na Udrea, autodeclarată continuatoare a lui Traian Băsescu, întrerupe o atitudine de ani buni a președintelui, care a știut să focalizeze valorile și competențele unor intelectuali.

Nu i-au trebuit mai mult de câteva zile re­cent ale­sei președinte a PMP, pentru a-și pre­zenta strategia po­litică: dincolo de vor­băria opoziționistă cu­ren­tă, sunt două punc­te interesante: 1) disprețul față de inte­lec­tua­lii critici din partid – ceea ce s-a ex­pri­mat prin formula că PMP e un „partid alt­fel“ în ori­ce alt sens în afara aceluia că ar fi „par­tidul ce­lor cu doctorate la Sorbona, de­și (treacă de la noi!) sunt bineveniți și ei“; 2) PMP va accepta un can­didat comun al opo­ziției, numai dacă ceilalți – mai ales PDL și PNL, aflate în negocieri pentru fu­ziune – vor accepta la rândul lor candidatul de­sem­nat de PMP – d-l Cristian Diac­o­nes­cu.

Disprețul față de intelectuali nu e deloc ce­va nou în politica noastră. Baza lui pro­fun­dă stă în frus­trarea unor politicieni, în­zes­trați cu studii precare și dispunând de cu­noștințe la fel de precare, față de oameni mult mai cultivați și mai competenți în mul­­te domenii decât ei și care, în același timp, cred efectiv în libertatea de a critica ierarhia de par­­tid. Ceea ce nu înseamnă de­loc că un intelectual de­vine neapărat și un bun om politic. Dar bi­ne­înțeles că nu des­pre asta este vorba acum.

În­tris­tător este aici că disprețul arătat de d-na Udrea, au­­todeclarată continuatoare a lui Traian Bă­sescu, întrerupe o atitudine de ani buni a președintelui, care a știut să focalizeze va­lo­rile și competențele unor intelectuali – de la Monica Macovei, Daniel Mo­rar și Cristian Preda la Daniel Funeriu, Horia-Ro­man Pa­ta­pievici, Mircea Mihăieș, Vladimir Tis­mă­­nea­nu – și care a dovedit în trecut calitatea ra­ră la noi de a depista calitățile speciale ale acestor oameni, de care altminteri era des­părțit prin for­mație, fel de aptitudini și „po­ziție în viață“.

La fel ca odinioară PDL, con­ducerea PMP, uitându-se chio­râș la inte­lec­tualii critici – și toți intelectualii din partid vor deveni pe rând critici, chiar dacă acum unii încă tac –, pare a abandona senină „moș­­­tenirea Băsescu“ într-unul dintre punc­tele cele mai valoroase ale acesteia.

Disprețuitoare față de „sorbonarzi“, d-na Udrea s-a arătat, pe de altă parte, arogantă față de ce­lelalte partide din opoziție, un act pe care cele 6,2% la europarlamentare nu ar fi trebuit să-l permită. Dacă ar fi declarat numai că PMP e dispus să ne­go­cieze un candidat unic la primul tur cu celelalte par­­tide, susținându-l în această negociere pe d-l Diaconescu, lucrurile ar fi stat ac­ceptabil. Dar n-a fost așa; d-na Udrea spune verde: candidatul nos­tru sau niciunul!

Dincolo de aroganță, e o lo­vitură dată șanselor dreptei la pre­șe­dinție. Un unic can­didat al dreptei, ne­gociat din timp între partide în ba­za popularității sale, înseamnă mult mai mult decât 2-3 candidați, în pri­mul rând pentru că un candidat unic va scoate mai degrabă elec­to­ratul an­ti-PSD din amorțire. Prezentat din timp, el va polariza disputa cu Victor Ponta, probabilul candidat al PSD, având posibilitatea să producă o cam­panie activă și dramatică – singura șansă pentru mobilizarea elec­to­ra­tu­lui urban. E greu de crezut că în al doilea tur se va petrece o minune și că electoratul se va mobiliza în două săptămâni, atunci când luni în șir a fost descurajat să o facă de un mă­nunchi de can­di­daturi răsfirate. Apoi, așa cum s-a mai văzut, exis­tența mai multor can­didați pentru turul întâi înseamnă și un război în­tre ei; în con­se­cință, Ponta va scăpa ieftin, iar reportul voturilor în al doi­lea tur se va face mai greu. Apoi în­săși diviziunea existentă va da elec­to­ratului semnalul descurajator că dreap­ta nu e capabilă să guverneze uni­tar. Dar, dacă e așa, de ce se adoptă o astfel de strategie perdantă?

Fiind­că PMP dorește să trateze pri­mul tur al alegerilor prezidențiale ca pe un fel de test electoral, sperând să-și fi majorat procentele față de mo­mentul europarlamentarelor în ra­port cu scorul pe care îl va face can­di­datul PNL-PDL, probabil Klaus Jo­hannis, astfel încât să aibă o mai bu­nă șansă într-o viitoare negociere, fie cu restul dreptei, fie cu PSD. E o viziune îngustă, riscantă (s-ar putea ca procentele să scadă) și lu­crând îm­potriva principiului unificării drep­tei, clamat atâta vreme de Traian Bă­sescu, tocmai într-un moment când există unele șanse de rea­lizare a aces­teia și când, cum se vede pe de altă parte, PSD se căz­nește din răsputeri să o împiedice. În plus, este o stra­te­gie care pune interesele unui partid pe deasupra binelui public, care cere să se sto­peze monopolizarea puterii de către PSD și Victor Ponta … continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă