22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Tradarea", in stil stalinist

„Tradarea”, in stil stalinist

» Guvernul rus a propus modificarea in stil sovietic a Codului penal, in special a articolelor referitoare la tradarea de tara si spionaj, facilitand pedepsirea criticilor regimului.

Mai multi analisti au denuntat incercarea de "resuscitare a legilor sovietice", dupa cum a calificat-o Lev Levinson, de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moscova, care a semnalat analogii intre actualele amendamente propuse de guvernul rus condus de Vladimir Putin si articolul 58 din Codul penal de pe vremea lui Stalin.
Una dintre principalele propuneri vizeaza extinderea notiunii de "tradare de tara", definita pana acum drept "actiune ostila in detrimentul securitatii externe a Federatiei Ruse", la actiunile "in detrimentul securitatii (inclusiv interne – n.r.) Federatiei Ruse, incluzand ordinea sa constitutionala, suveranitatea, integritatea teritoriala si de stat". Criticii sustin ca prin aceste modificari se urmareste intimidarea opozitiei intr-un moment de intensificare a protestelor, pe fondul crizei economice.

O alta practica a regimului sovietic, suspectarea si urmarirea celor care vin in contact cu straini, este resuscitata prin propunerea extinderii acuzatiei de tradare asupra celor care "furnizeaza sprijin financiar sau material si tehnic ori consultativ (…) unei organizatii straine", inclusiv organizatiilor internationale acuzate ca incearca sa obtina secrete rusesti prin mijloace ilegale. In baza acestui amendament, ar putea fi pus sub acuzare oricine acorda interviuri critice unor jurnalisti straini.
Modificarile urmaresc si restrangerea competentelor Curtii cu Juri, inca un ecou al epocii sovietice, in care "erau un singur judecator si doi obedienti", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Securitate a Dumei de Stat, pentru "Strana".

» Moarte tradatorilor!
Fostul ofiter KGB Andrei Lugovoi, acuzat in Marea Britanie de asasinarea fostului sau coleg Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu 210 radioactiv, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El País", de la inaltimea noii sale pozitii de deputat in Duma de Stat, ca oricine aduce prejudicii Rusiei "ar trebui ucis". "Cred ca cineva l-ar fi asasinat pe Litvinenko in interesul statului rus?", s-a intrebat el retoric, dupa care a raspuns: "Daca vorbiti despre interesele statului rus in sensul cel mai pur al cuvantului, chiar eu as fi dat ordinul". "Nu vorbesc despre Litvinenko, ci despre orice persoana care ar provoca prejudicii serioase", a adaugat Lugovoi.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă