3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTradare si spionaj

Tradare si spionaj

Codrut Seres, fostul ministru al Economiei si Comertului, a fost invinuit oficial de tradare prin divulgare de secrete in dosarul „Privatizari strategice pentru spioni”. Dupa ce a primit rezolutia de invinuire, Seres a cerut termen pentru a citi acuzatiile si a-si pregati apararea. La iesirea sa din Parchet, Seres a declarat presei ca este acuzat de „tradare si spionaj” si ca „este un circ mediatic orchestrat de papusarul Traian Basescu”. El nu a facut referiri la continutul convorbirilor sale telefonice, interceptate de catre serviciile secrete, unde practic fostul ministru se denunta singur. Seres nu poate fi arestat preventiv fara aprobarea Senatului, unde este parlamentar al Partidului Conservator.
Potrivit rezolutiei de punere sub invinuire, Codrut Seres ar fi aderat la gruparea infractionala constituita de Stamen Stantchev si Vadim Benyatov, arestati preventiv pentru spionaj. Codrut Seres i-ar fi servit pe Stantchev si Benyatov cu documente si informatii secrete despre firme strategice ale statului, ce urmau a fi privatizate. Contributia lui Codrut Seres la comiterea infractiunilor ar fi rezultat din probe materiale precum interceptarea unor convorbiri telefonice, SMS-uri, e-mail-uri, din declaratiile unor martori si ale unor inculpati audiati pana acum, precum si din documentele ridicate de procurori de la cabinetul sau ministerial.
Potrivit rezolutiei Parchetului, „spionul” Stamen Stantchev intra in biroul lui Seres de la minister ca la el acasa. Stantchev i-ar fi dictat ministrului continutul documentelor de privatizare pentru ca firmele reprezentate de el sa castige licitatiile. Ca exemple detaliate au fost date, intre altele, privatizarea SC Electrica Muntenia Sud si proiectul de lege pentru vanzarea a 8% din actiunile PETROM catre grupul de interese al liderului sindical Liviu Luca. In rezolutia de invinuire, relatiile dintre Seres si Stantchev sunt descrise in detaliu.

Intalnirile conspirative ale fostului ministru

„… Probatoriul administrat dovedeste ca Stamen Stantchev a fost un obisnuit al biroului demnitarului, fapt cunoscut si de Roxana Iacob, director al cabinetului ministrului Economiei si Comertului (…) se poate remarca ca Stantchev a fost invitat la nunta ministrului desfasurata in anul 2006, in contextul in care cei doi au avut, in intervalul 2005-2006, mai multe intalniri in afara cadrului oficial, atat in Romania, cat si in strainatate: Austria, Turcia etc.”, se sustine in rezolutia de punere sub invinuire. Potrivit procurorilor, cu stiinta ministrului Seres, arestatul preventiv Dorinel Mucea (adjunct al Oficiului Participatiilor Statului pentru Privatizari in Industrie, subordonatul ministrului) i-a comunicat lui Stamen Stantchev nivelul sumelor ofertate de cele cinci firme participante la licitatia pentru SC Electrica Muntenia Sud, astfel ca una dintre firme, reprezentata de „spionii” Stantchev si Benyatov, a stiut cum sa-si ajusteze oferta pentru a castiga licitatia. „Comunicarea acestor date, documente si informatii (…) de catre oficialul roman (…) a creat o stare de pericol pentru securitatea economica a statului roman”, se spune in rezolutia de invinuire a fostului ministru al Economiei. Tot cu stiinta lui Seres, Stantchev ar fi primit documente si informatii secrete despre „Hidroelectrica”, „NuclearElectrica”, Complexul energetic Turceni, despre firme din domeniul industriei de aparare, despre infrastructura rutiera si aeriana. Dupa ce au aflat ca le sunt inregistrate convorbirile telefonice, membrii retelei de spionaj si-au codificat convorbirile, de unde ar rezulta intentia savarsirii infractiunilor.

Ministrul executa ordinele „spionilor”

Pentru Seres va fi foarte greu sa le explice procurorilor de ce il suna el pe Stantchev ca sa dea „raportul” si de ce primea indicatii, chiar ordine de Stantchev, dupa cum rezulta din stenogramele convorbirilor telefonice. Potrivit acestora, Stantchev, „pe un ton imperativ, ce releva indicii temeinice cu privire la natura relatiei dintre cei doi”, ii spunea ministrului Seres: „De fapt, nu trebuie sa sustii, trebuie sa-l prezinti… Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti”. Era vorba de un proiect de lege (vanzarea a 8% din actiunile Petrom) care favoriza interesele celor reprezentati de Stantchev si care trebuia aprobat in sedinta de guvern.
In acest dosar au fost arestati pana acum pentru spionaj Stamen Stantchev si Vadim Benyatov, iar pentru tradare Dorinel Mucea de la MEC si Radu Mihai Donciu de la Ministerul Comunicatiilor. Alte cinci persoane au fost puse sub invinuire, intre care si fostul ministru Codrut Seres, care nu poate fi arestat preventiv fara aprobarea Senatului, camera parlamentara din care face parte. In asteptarea unei aprobari se afla si ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, care poate fi pus sub invinuire doar cu avizul comisiei speciale a Presedintiei. Ieri, Zsolt a fost audiat de catre aceasta comisie, dar pana la inchiderea editiei nu se daduse avizul de cercetare. Procurorii au sustinut ca peste 40 de persoane sunt implicate in dosarul privatizarilor strategice facute pentru spioni. Intre cei implicati figureaza si vicepresedintele UDMR Gabor Kerekes, care ar fi primit ordin de la Stantchev sa verifice daca le sunt interceptate convorbirile telefonice.

La Parchetul General fostul ministru Codrut Seres a declarat:

„Este un dosar politic si un circ mediatic, orchestrat de papusarul Traian Basescu (…) Am fost acuzat de tradare si spionaj (…) in 1989 s-a facut revolutia cu televizorul, iar acum, in 2006, se face justitie cu televizorul. Sper insa ca procurorii sa fie impartiali si sa-si dovedeasca statul lor de magistrati impartiali”.

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă