Care e miza prezidentialelor din acest an? Vazand furia vicioasa care ne-a cuprins, presa straina crede ca e vreuna care le scapa lor si pe care o stim doar noi, localnicii. Pierzand acest statut si o data cu el privilegiul de a ma uita macar ocazional la televiziunile din Romania, o sa imi permit sa torn niste apa rece pe toata povestea. Miza acestor alegeri este cea mai mica din istoria alegerilor prezidentiale libere din Romania. Nu e nici un pericol sa se aleaga a patra oara dl Iliescu (nici nu mai are nevoie). Sorin Oprescu nu e pe cale si, cu tot anturajul lui de zombi, tot nu poate fi asa de malefic. Vadim si Becali nu au sanse, fiind impinsi la periferia populista de Traian Basescu, mai tare ca ei la toate aspectele, astfel ca nu mai am de ce, ca in anul 2000, sa ies din casa cu studentii mei sa manifestam contra Tribunului. Nici integrarea noastra europeana nu e in vreun pericol, ca in 2004: suntem inauntru, cu dl Ponta cu tot.
Nu mai exista oameni catastrofali in alegerile astea (imi era cam teama de Miron Cozma – dar inteleg ca de data asta nu vin minerii), dar nici oameni providentiali. Nici subiecte fundamentale nu mai sunt: criza e numarul 1 pe agenda si despre asta oricum nu prea vorbim. Singurul element de alegere serioasa la ora asta ar fi daca sa aparam leul cum face dl Isarescu (ca sa-i protejeze pe datornici si consumatori) sau sa il lasam sa mai alunece (ca sa ajutam exporturile si sa iesim mai repede din criza). Dupa parerea mea, asta e o decizie pur politica, intre crestere economica sau protectie sociala: si mi se pare de necrezut ca asta poate fi la latitudinea guvernatorului BNR. Pai, atunci e mai bine sa organizam alegeri directe pentru guvernatorul BNR, ca in clipa de fata este singura decizie importanta.
Tocmai pentru ca miza e asa de slaba, disproportia cu mijloacele de campanie, ajunse la nivelul razboaielor de informatii din Rusia lui Eltin, e atat de frapanta. E ca si cum miza generala a scazut concomitent cu cresterea celei personale. Pe masura ce publicul se dezintereseaza mai mult de alegeri, deoarece oricine ar castiga nu are nici un profit, diferite grupari care au castig direct devin mai incrancenate si trec peste limite. Asa se explica acest masacru al regulilor democratice elementare la care asistam si pe care il consider o pierdere neta a acestor alegeri. Nu exista campanie fara ceva mizerii: dar campania asta intrece orice masura. si nu doar actorii politici principali sunt antrenati, ci si categorii intregi de sustinatori sau institutii ale statului care au un statut clar si bine definit si nu ar trebui sa aiba treaba cu alegerile. Fosti procurori vorbesc la lansari de carte; inregistrari ale serviciilor care sunt probe in dosare sunt postate pe Internet.
Serviciile secrete, daca nu sunt parte din poveste, atunci sunt permeabile de ma intreb de ce le mai numim secrete. Eu, personal, nu cred ca Basescu a organizat rapirea jurnalistilor ca sa profite electoral, nici ca Geoana a luat milioanele din campanie sa le dea soacra-si. Ambele acuzatii sunt ridicole si nu ilustreaza decat faptul ca agenda a coborat la nivelul cel mai de jos al credibilitatii. Din pacate, ambii candidati erau destul de vulnerabili la capitolul case de protocol si relatii cu serviciile fara sa mai si inventam prostii suplimentare. Dar grupurile care ii sustin si-au pierdut pur si simplu mintile, si asa ajungem sa compromitem chiar statul si diverse discutii diplomatice care trebuiau sa ramana discrete si nu aveau ce cauta in campanie. Despre faptul ca am ajuns sa discutam rolul femeii si daca aceasta e doar pasarica sau mai mult de atat nu mai e nimic de comentat. Sau ca ne concuram in ale cui neveste au fost mai rezistente la tratamentul de umilinta publica. E razbunarea Elenei Ceausescu.
Nu doar SRI, DIICOT sau ANI au fost zdruncinate de incercarile mai mult sau mai putin reusite de a le folosi. E de necrezut ca TVR nu mai e in stare sa organizeze o dezbatere, desi e obligatia sa. Toate institutiile statului au pierdut autoritate. Presa privata se confunda cu presa mafiota, si nu de azi, de ieri. Alin Fumurescu isi publica amintirile despre cum il santajau el cu Rosca pe un om de afaceri dubios. Acesta e numit "molusca", iar Rosca – "nasul". Morala e cu totul haiduceasca: mizerabilii exista ca sa fie santajati de noi, oamenii de onoare. Sorin Rosca Stanescu a devenit de mult o persoana aflata deasupra justitiei, nu de azi, de ieri. Nu pot decat sa dau din umeri la agitatia de azi, cand imi amintesc ca acum zece ani strangea breasla ca sa scape de noi de la TVR si sa faca un club al presei nestanjenit de comparatia cu nici o institutie onorabila.
Trebuie sa fii de egoismul unui Andrei Cornea ca sa nu bagi de seama ca lupta cu mogulii tine de peste zece ani si sa te vaicaresti doar cand ajunge la tine si nu sar sa te apere unii care au cazut de mult in ea fara ca macar sa observi. Vechiul amic si sfatuitor al lui Constantinescu si Basescu SRS nu ne-a aratat acum ce poate, ci pe vremuri, cand a clamat apartenenta lui Iliescu la KGB, pentru care nu a existat niciodata nici cea mai mica dovada. Fiind vorba de Iliescu, toata lumea a inchis ochii. E mai acceptabil la noi sa falsifici dovezi si sa practici santaje decat sa intrerupi un presedinte in prime time. De altfel, unul nu se lasa intrerupt sau nu accepta un dialog cu un egal. Azi, Basescu le face altora ce ii facea Nastase lui, refuza o dezbatere pe baze egale. E o rusine ca Remus Cernea, care a strans destule semnaturi pentru a candida, a fost inchis afara din sala la Cluj si e si mai rusinos ca nimanui nu ii pasa.
In nesimtirea romaneasca, doar rezultatul conteaza, formele democratice se pot duce dracului. Asa era si acum zece ani; si de asta a ajuns Rosca mare, de nu mai are nici un tribunal curaj sa-l condamne nici cand sunt dovezi. Bineinteles, de vina e societatea civila, dupa politicieni. Emil Constantinescu e de vina ca a creat o pseudosocietate civila si ca i se pare normal sa aiba oameni de ai lui pe statul de plata al mogulilor in lupta cu tirania; de vina sunt eu ca am facut liste negre, pe care i-am pus pe toti cei care trebuiau pusi, de la Silvian Ionescu la Traian Remes.
Nu Basescu e de vina ca transforma afisele la referendum in afise electorale (in orice tara normala ar fi fost retrase) si ca ruleaza campania pentru referendum printr-un ONG, suntand mecanismele de supraveghere a cheltuielor electorale; de vina sunt Parvulescu si Toma ca folosesc termeni dubiosi ca prefraudarea; de vina nu sunt Bogdan Olteanu si Mircea Geoana ca au sponsorizat o contrasocietate civila ani de zile in speranta ca ne submineaza pe noi (ba chiar au incercat sa ne inchida), ci tot noi, ca nu am pactizat cu ei cand ne-au propus. Nesimtirea fiecarei tabere fata de incalcarea regulilor de catre aliatii proprii ne-a adus la aceasta mizerie. Totul pentru front, totul pentru victorie! O sa ne regasim poate busola morala daca vom castiga. Daca nu, vom coabita cu alde Udrea sau alde Fenechiu sau alde Voiculescu. Orice candidat castiga, fiti siguri ca ei vor avea partea leului. La asta ajungi cand crezi ca rezultatul e mai important decat mijloacele.