Despre acțiunile lui Putin și ale siloviki-lor lui din ultimul timp e greu de vorbit de bine, mai ales în România. Nu-i nimic, s-au gândit unii admiratori discreți ai liderului moscovit: arătăm că Putin cel rău e creatura imperialismului american și mai ales a neoliberalismului și neoconservatorismului de tip Reagan-Bush. Ceea ce și face recent, în Voxpublica, Costi Rogozanu: De unde a ieșit demonul Putin? Faceți cunoștință cu Mitt.
Argumentul sună cam așa: în anii ’90, neoconii americani, printre care se afla și Mitt Romney, apropiat al președintelui Bush senior și contracandidatul la președinție al lui Obama în 2012, l-au consiliat pe Boris Elțîn cum să privatizeze economia rusă. În fapt, ei au cooperat cu oligarhii care au devalizat această economie. Rezultatul, după câțiva ani de anarhie, ar fi fost reacția putinistă, justificabilă: „Putin e o soluție venită pe fondul unei calamități postsovietice… Pe de-o parte a fost inventat de agenții «reaganiști» cel puțin în aceeași măsură precum ăia «kgbiști». De cealaltă parte, Putin încă reprezintă un soi de reacție populară a planului de «salvare» neoliberală (dezastruoasă) conceput în anii ’90 pentru ex-URSS“.
Mai mult, zice Rogozanu, Putin seamănă în atitudini, în modul dur, contondent de a concepe guvernarea, cu „reaganiștii“ înșiși: e un „neocon“ rus, un patriot conservator, așa încât neoconservatorii și neoliberalii de la noi, calificați cu gingășie drept „șoimii patriei UE-SUA“, ar face bine să nu mai debiteze „cu emfază“ „prostii“, chiar dacă unii sunt „academicieni și universitari“. Dovadă, continuă publicistul nostru, chiar analizele presei americane, care „notează foarte multe caracteristici ale liderului rus extrem de familiare unui anumit curent politic american (neoconservatorism)“.
Citește continuarea textului în Revista 22.