Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a organizat ieri festivitatea de premiere a firmelor din Medgidia clasate pe primele locuri in Topul societatilor comerciale 2004. Evenimentul, care s-a desfasurat in sala de consiliu a primariei din localitate, a ajuns la cea de-a XI-a editie. CCINA a premiat primele 60 de firme din toate subdomeniile de activitate, clasificate dupa metodologia topului national, si primele 100 de firme dupa marimea cifrei de afaceri. Potrivit statisticilor intocmite de institutie, la sfarsitul anului trecut in Medgidia existau 2.426 de societati comerciale, dintre care 739 erau radiate.
Cifra de afaceri, criteriu de departajare
Firma cu cea mai mare cifra de afaceri din Medgidia are ca obiect de activitate comertul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun. Cu peste 761 de miliarde de lei vechi rulati anul trecut, ENB SRL ocupa primul loc in top. Pe locul doi, o unitate etalon a economiei din localitate, Fruvimed Medgidia, cu o cifra de afaceri de 184 miliarde lei. Podiumul este incheiat de Etermed SA; societatea, care se ocupa cu fabricarea si comercializarea produselor din azbociment si a elementelor din beton (tigla, elemente de zidarie, pavele), a inregistrat o cifra de afaceri de 113 miliarde de lei. Pe locul patru se situeaza Miniera Medgidia, care se ocupa cu extrasul argilei si caolinului, iar pe cinci, Cristina Delfin SRL. Aceasta din urma a avut o cifra de afaceri de 105 miliarde de lei din recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile. Cu o cifra de afaceri cu putin peste 100 de miliarde de lei in anul 2004 se poate mandri si Katon Nulcear SA, societate care fabrica structuri metalice. Pe locul sapte se afla Edilmed SA, care capteaza, trateaza si distribuie apa in Medgidia. Ultimele trei locuri din „top 10” sunt ocupate, in ordine, de firme care se ocupa de comertul cu ridicata al produselor farmaceutice, de fabricarea produselor din cacao si a produselor zaharoase si de comertul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun. Demn de mentionat este faptul ca pe locul 100 se situeaza o societate care a avut o cifra de afaceri de 3,8 miliarde de lei.
Profitul maxim, sub doua milioane de euro
In ceea ce priveste profitul operational realizat, CCINA nu a prezentat un top separat pentru aceasta categorie. Din parcurgerea brosurii editate cu aceasta ocazie se constata insa faptul ca societatea locala cu cel mai important profit brut este Etermed, care a inregistrat in anul 2004 un plus de 56,2 miliarde lei. Din acest clasament fac parte si ENB, cu 22,7 miliarde, Miniera Medgidia, cu 19,9 miliarde, si Katon Nuclear, cu 13,1 miliarde. In top au intrat insa si societati comeciale care au raportat un profit brut de numai 44 de milioane de lei vechi, ceea ce inseamna mai putin de patru milioane de lei pe luna. In aceste conditii, profitul net al unei astfel de companii ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie. O astfel de firma ocupa chiar locul I la categoria „restaurante, baruri, cafenele”, subcategoria „microintreprinderi”.
Conditii de participare
Topul realizat de CCINA a fost structurat pe cinci sectiuni: industrie; agricultura, silvicultura si industria alimentara; constructii; servicii; comert, export, turism. Datele utilizate au fost obtinute din situatiile financiare anuale, simplificate si armonizate cu directivele europene. Participarea la top a fost eligibila pentru societatile care realizeaza o rata a profitului intre 1% si 60%, o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de lei vechi pentru microintreprinderi si de 2,5 miliarde pentru celelalte categorii de firme, precum si un numar minim de doi salariati. Cea mai importanta conditie insa a fost ca participantii sa nu aiba datorii la bugetele publice la data de 31 decembrie 2004. In top nu au fost incluse regiile autonome, societatile bancare si de intermedieri financiare, societatile de asigurare-reasigurare, casele de schimb valutar, societatile al caror obiect de activitate consta in jocuri de noroc si pariuri si cele care au ca obiect de activitate invatamantul.
Dezastrele economiei socialiste
„Efervescenta” economica din Medgidia este departe de ceea ce se intampla in Constanta. Daca in municipiul resedinta de judet sunt inscrise aproape 30.000 de firme, in Medgidia numarul lor este… de zece ori mai mic. De asemenea, cu mici exceptii, cifrele de afaceri ale firmelor si profiturile sunt mult mai mici. Medgidia resimte inca, asemenea unui dezastru, tarele economiei centralizate. Orasul care gravita in jurul IMUM-ului a cunoscut un regres economic odata cu prabusirea intregii industrii socialiste. Mii de someri au fost nevoiti sa se specializeze in alte domenii, pentru a-si gasi de munca. Industria locala, dominata de comert si agricultura, lupta inca pentru supravietuire.