4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialTopul salariilor din Justitie

Topul salariilor din Justitie

» Magistratii din conducerea principalelor structuri judiciare romanesti au avut venituri salariale de mii de euro pe luna in 2007. Cel mai bine platit magistrat a fost Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie – 6.489 euro lunar.

» Consiliul Superior al Magistraturii a publicat situatia magistratilor care nu si-au depus declaratiile de avere la termen. Initial, din raport reiesea ca sute dintre ei nu au respectat legea, insa, la contestatiile acestora, cifrele vor fi verificate din nou, deoarece contineau erori.

Procurorul general al Romaniei si adjunctii sai sau judecatorii Curtii Constitutionale au salarii mai mici decat liderii altor structuri de varf ale justitiei. Magistratii din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sau Departamentului National Anticoruptie (DNA) au fost platiti cu salarii de mii de euro pe luna in 2007. Multi dintre subordonatii lor, insa, nu au fost la fel de nerabdatori sa isi publice declaratiile de avere in termenul impus de lege, reiese dintr-o statistica a CSM.
Cel mai bine platit magistrat de varf din Romania este judecatorul Nicolae Popa, presedintele ICCJ, forul suprem al instantelor de judecata. El a castigat in 2007 un salariu mediu lunar de 6.489 de euro, care include indemnizatiile primite ca membru al CSM si de la Curtea Constitutionala. Din declaratia de avere a lui Popa reiese ca acesta detine si doua terenuri in Ilfov, doua case de locuit – una in Bucuresti, una la mare, in Vama Veche –, doua autoturisme si patru conturi bancare. Nici ceilalti judecatori din conducerea ICCJ nu au primit salarii de ignorat in 2007: Gabriela Barsan, sefa Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal – 4.497 euro pe luna, Florin Costiniu, seful Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala – 4.485 euro lunar, iar Livia Doina Stanciu, sefa Sectiei Penale – 4.100 euro pe luna.

 

Un alt lider al justitiei al carui salariu iese din comun este judecatoarea Lidia Barbulescu, presedinta CSM. Ea a castigat in 2007 un salariu lunar mediu de 4.797 de euro si este posesoarea a doua autoturisme achizitionate recent, un BMW si o Skoda Octavia, prin credit bancar. Procurorul Gratiana Isac, vicepresedintele CSM, a avut un salariu mediu lunar de 4.330 euro, in care este inclus si venitul de la Parchetul General, unde a activat inainte de a fi aleasa in functie la CSM. Un alt membru al CSM cu o avere bine conturata este judecatoarea Florica Bejinaru. Ea a castigat doar 3.724 de euro pe luna in anul 2007, venit calculat combinand indemnizatia de membra a CSM cu cea de judecator. In schimb, detine, impreuna cu sotul ei, un teren, doua apartamente si o casa de locuit, precum si un cont bancar de 58.000 de euro.

Un alt membru al CSM, procurorul Dimitrie Bogdan Licu, nu isi declara veniturile salariale obtinute in 2007, iar grosul declaratiei sale de avere este pe numele sotiei: doua apartamente, doua terenuri si o casa de locuit in Ilfov. Licu a contractat anul trecut un leasing pentru o masina de teren Toyota RAV 4, dar s-a si imprumutat cu 135.000 de euro de la doua persoane particulare.
Salariile de la conducerea DNA sunt si ele de cateva mii de euro pe luna. Procurorul-sef Daniel Morar a castigat in medie 3.210 euro pe luna in 2007, dar declaratia sa de avere nu mai este actualizata din noiembrie, anul trecut. Adjunctii sai castiga mai bine decat el. Procurorul Ioan Mircea Zarie a avut un salariu lunar de 3.605 euro, iar procuroarea Carmen Galca a castigat 3.646 euro lunar.

In comparatie, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a castigat din salarii doar 1.770 euro lunar in 2007, dar a vandut o casa pentru care a primit aproape 180.000 de euro. Prim-adjunctul ei de la Parchetul General, procurorul Tiberiu Nitu, a avut un salariu de 2.219 euro pe luna, el fiind si proprietarul a trei terenuri, al unui apartament si unei casa de locuit. Gabriela Scutea, procurorul-adjunct al lui Kovesi, nu si-a depus declaratia de avere actualizata. Salariile judecatorilor Curtii Constitutionale, oameni care au ajuns sa decida soarta Romaniei prin modificarea unor legi fundamentale, nu depasesc 2.500 de euro pe luna. Judecatorii Ion Predescu si Aspazia Cojocaru nu si-au declarat veniturile obtinute din salarii.

O statistica a CSM, publicata in urma cu doua zile, arata ca sute de magistrati nu au respectat legea Agentiei Nationale de Integritate, care ii obliga sa depuna declaratiile de avere pana la data de 15 iunie: trei membri ai CSM, 746 de angajati ai instantelor de judecata si 171 ai parchetelor. Ieri, dupa ce mai multi magistrati au contestat aceste cifre, argumentand ca ei si-au completat declaratiile de avere in termenul impus de lege, dar ca acestea nu au fost procesate de institutii, CSM a anuntat ca datele vor fi reverificate, iar cifrele si numele celor invinuiti – actualizate.

Salarii de varf
1. Nicolae Popa, judecator, presedinte ICCJ:
6.489 euro/luna.
2. Lidia Barbulescu, judecatoare, presedinte CSM: 4.797 euro/luna.
3. Gabriela Barsan, judecatoare ICCJ: 4.497 euro/luna.
4. Florin Costiniu, judecator ICCJ: 4.485 euro/luna.
5. Livia Doina Stanciu, judecatoare ICCJ:
4.100 euro/luna.

Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...
Ultima oră
Pe aceeași temă