Boierii administratiei centrale din Romania au ajuns sa incaseze de la "patronul"-stat mii de euro pe luna, infruptandu-se cu nonsalanta atat din lefurile oficiale de pe state, cat si din "gaurile negre" ale economiei (intreprinderile socialiste ramase nevandute) sau din bancile de stat. Pentru participarile la sedintele actionarilor sau ale consiliilor de administratie (AGA si CA) de la fabrici, banci, companii nationale si regii, toti acesti boieri ministeriali, secretari de stat si directori generali au castigat frecvent peste 3.000 de euro lunar. Cele mai profitabile "vacute" bugetare s-au dovedit, conform declaratiilor de avere ale respectivilor, CEC Bank, Monitorul Oficial, Romatsa, Eximbank, Fondul Proprietatea, Loteria, Termoelectrica si Compania Nationala de Autostrazi.
In fata lefurilor dolofane ale unora dintre nababii bugetari palesc nu doar salariile angajatilor de top din companiile multinationale, care muncesc deseori pana la epuizare, ci si cele ale presedintelui sau premierului tarii.
Potrivit topurilor salariale pe ministere realizate de "Romania libera", cea mai banoasa institutie este, potrivit veniturilor lunare medii ale liderilor sai, Ministerul Economiei si Finantelor. Aici media veniturilor lunare ale trimisilor Guvernului in AGA si CA-uri depaseste 4.500 de euro. Recordul absolut este detinut de secretarul de stat Catalin Doica. In 2007, respectivul a castigat un salariu de 9.480 euro pe luna, depasind-o chiar pe Daniela Lulache, sefa Fondului Proprietatea, devenita celebra pentru salariul ei de 5.500 de euro.
Nici presedintele, nici premierul si nici macar ministrii nu sunt cei mai bine platiti angajati ai statului, ci secretarii de stat si directorii generali din ministere. Din declaratiile lor de avere reiese ca un salariu lunar normal de director general sau secretar de stat dintr-un minister variaza intre 1.000 si 2.000 euro. Nu peste tot este la fel. Daca unele ministere nu isi ingroapa in bani liderii, precum Cultura, Externele sau Educatia, altele le ofera sume care ar fi invidiate si de angajatii unei banci. Explicatia acestor salarii dolofane platite de stat este cumulul indemnizatiilor: de conducere, de vechime, de studii. La ele se adauga primele si "stimulentele", asa cum sunt ele numite de beneficiari in declaratiile de avere.
Nici un ministeriabil nu ajunge insa la cateva mii de euro pe luna decat daca participa in consilii de administratie (CA), in adunari generale ale actionarilor (AGA) sau in comisii de privatizare si de auditare la societatile controlate de stat. Acestea sunt platite separat si de multe ori ajung sa produca venituri de trei-patru ori mai mari decat salariile de baza. De aceea, lupta pentru participarea in astfel de adunari este acerba. Castigatorii sunt insa, in ordinea ierarhiei, secretarii de stat, apoi directorii generali.
Cel mai banos minister din Romania, daca e sa te iei dupa veniturile lunare medii ale liderilor sai, este cel al Economiei si Finantelor (MEF), unde media veniturilor lunare depaseste 4.500 euro. De altfel, seful lui, Varujan Vosganian, este si cel mai bine platit ministru in 2007: 3.231 euro venit mediu pe luna, care include si plata pentru presedintia Comisiei
de Privatizare a Electrica. Salariul ministrului este insa de mizerie daca il comparam cu cele ale subordonatilor sai. Secretarul de stat Catalin Doica este cel mai bine platit angajat al vreunui minister din Romania: 9.480 euro obtinuti in medie lunar. Acest salariu nu ar fi posibil daca Doica nu ar fi participat, in 2007, in nu mai putin de noua organisme de conducere, printre care CA al CEC si CEC Bank sau al Fondului Proprietatea (restul sunt indescifrabile in declaratia sa de avere).
Urmatoarea in topul acestui minister, ca, de altfel, si in cel al Romaniei, este secretarul de stat Elena Dascalu: 8.755 euro lunar. Nu ar fi putut obtine acest venit lunar daca nu ar fi participat in trei CA (Monitorul Oficial, Romatsa si Daewoo Mangalia) si in doua comisii: Comitetul Interministerial al Eximbank si Comisia de Privatizare a Electrica Muntenia Sud.
Numarul trei din MEF si din Romania este secretarul de stat Darius Mesca: 8.303 euro lunar. si asta, pentru ca, spre deosebire de colegii sai, a participat in sapte CA, ratandu-l insa pe cel mai banos: Eximbank. Printre CA la care a participat Mesca se numara Conpet, Electrica Muntenia Nord, Electrica Muntenia Sud, Termoelectrica si Transelectrica. Restul directorilor generali din MEF au salarii mai mici, dar, chiar si asa, le depasesc cu doua-trei mii de euro pe cele ale omologilor din alte ministere.
Al doilea minister unde banii pentru salarii par fara sfarsit, cand vine vorba de lideri, este cel al Internelor si Reformei Administrative (MIRA), unde salariile se rotunjesc uneori din cauza gradelor militare, alteori cu celebrele "stimulente" sau sporuri de risc si confidentialitate. Media salariala a liderilor de aici variaza intre 3.500 si 4.500 euro. Cel mai bine platit om din MIRA este generalul Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog. El a castigat doar din salarii un venit mediu lunar de 6.410 euro. Il urmeaza in topul salariilor secretarul general adjunct al ministerului, Alexandru Mircea. El a castigat in 2007 un salariu mediu lunar de 5.588 euro, cu tot cu "stimulente".
Locul trei din MIRA este ocupat de Nicolae Chesnoiu, directorul general al Directiei Financiare: 5.420 euro pe luna, cu participari in CA al Comicex (societate comerciala administrata de MIRA) si in comisia de cenzori a IPA (Asociatia Internationala a Politistilor, sectia romana). In comparatie cu ei, seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop, a castigat in medie doar 3.686 euro lunar, seful Politiei Romane, Gheorghe Popa – 3.327 euro pe luna, seful Jandarmeriei, generalul Costica Silion – 3.161 euro pe luna, iar seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Secara – doar 2.614 euro lunar. Ministrul Cristian David a avut un salariu mediu lunar de 2.239 euro.
Cel mai enigmatic minister cand vine vorba despre declaratii de avere si venituri este Ministerul Transporturilor. O mare parte dintre directorii generali de aici au completat declaratia de avere dupa bunul plac, astfel ca la rubrica "venituri din salarii" au scris "conform fisei fiscale". Unul dintre motive ar putea fi si ca, asemenea colegilor de la Economie si Finante, cei de la Transporturi participa intr-o multime de CA, AGA si comisii. Sumele obtinute de aici intra insa sub secretul "fisei fiscale". Potrivit explicatiilor sefului Departamentului de Comunicare, Laurentiu Voicu, sfiosii angajati ai Ministerului Transporturilor considera ca salariile lor platite de stat sunt confidentiale si se prevaleaza de o decizie a Curtii de Apel Timisoara in acest sens.
Laurentiu Voicu nu a putut sa ne explice de ce el si alti lideri ai ministerului au ales sa nu-si ascunda veniturile si au completat corect declaratiile de avere. Fara indoiala, cel mai bogat om de la Transporturi este consilierul personal al ministrului Ludovic Orban, Mihai "Misu" Popescu.
Desi are un salariu deloc iesit din comun, el si-a achizitionat o vila la Miami, un avion de agrement si are nenumarate plasamente si investitii financiare. Totusi, Popescu este si actionar la o firma de unde castiga grosul banilor. In rest, in ordinea salariilor, la Transporturi conduce secretarul de stat Septimiu Buzasu, cu 3.200 euro castigati in medie lunar, prin participarea la CA al Romatsa, la AGA a Companiei Nationale de Autostrazi si prin ocuparea temporara a postului de director al aceleiasi companii.
Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor sunt singurele care nu si-au actualizat declaratiile de avere ale liderilor sai si nici nu am putut obtine un raspuns in timp util in acest sens din partea lor.
Salariile au fost calculate conform declaratiilor de avere avute la dispozitie, la un curs euro/leu de 1/3,6.
Clasamentul veniturilor lunare din Guvern (salarii ± participari in CA, AGA, comisii)
Top Ministerul Economiei si Finantelor
1. Catalin Doica (foto), secretar de stat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF): 9.480 euro/luna.
2. Elena Dascalu, secretar de stat MEF: 8.755 euro/luna.
3. Darius Mesca, secretar de stat MEF: 8.303 euro/luna.
4. Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), subordonat MEF: 7.731 euro/luna
(CA si Audit la CEC, CA la Societatea Nationala
de Radiocomunicatii, Comitetul de Supraveghere al AVAS si Comitetul Interministerial de Finantari).
5. Alice Batu, secretar de stat MEF: 7.105
euro/luna (CA Transelectrica, AGA Loteria Romana,
CA si Audit CEC si Comitetul Interministerial al Eximbank).
6. Ciprian Badea, director general al Directiei Juridice din MEF: 6.962 euro/luna (CA al CEC).
7a Ioan Nicolescu, secretar general al MEF: 5.892 euro/luna (AGA a CEC, AGA a Loteriei Romane,
CA al Aeroportului Baneasa, CA al Autoritatii Aeronautice Civile Romane).
Top Ministerul Internelor si Reformei Administrative
1. Pavel Abraham (foto), directorul Agentiei Nationale Antidrog, subordonata
MIRA: 6.410 euro/luna.
2. Alexandru
Mircea, secretar general adjunct al MIRA: 5.588 euro/luna.
3. Nicolae Chesnoiu, directorul general al Directiei Financiare din MIRA: 5.420 euro/luna.
Top Ministerul Apararii
1. Gheorghe Cosneanu (foto), directorul general al Directiei Parchetelor Militare:
4.600 euro/luna.
2. Gheorghe Marin, seful Statului Major General: 2.800 euro/luna.
3. Constantin Nastase, directorul general al Directiei Financiar-Contabile: 2.636 euro/luna.
Top Ministerul Transporturilor
1. Septimiu Buzasu (foto), secretar de stat: 3.200 euro/luna.
2. Liliana Georgeta Barna, director general al Directiei Relatii Financiare Externe: 2.870 euro/luna (CA al Companiei Nationale de Autostrazi, Romavia si Banca de Export-Import a Romaniei).
3. Mirela Bianca Popa, director general al Directiei Juridice: 2.655 euro/luna (CA al Romatsa si AGA a SAAFI).
Top Ministerul Educatiei
1. Gheorghe Asanica (foto), secretar general: 2.160 euro/luna (CA al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Masini Agricole si Industria Alimetara, CA al Institutului National pentru Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiilor si Consiliul Economic si Social).
2. Liliana Preoteasa, directorul general al Directiei Management Invatamant Preuniversitar: 1.920 euro/luna.
3. Corina Marin, directorul general al
Directiei Management Resurse Umane:
1.745 euro/luna.
Top Ministerul Justitiei
1. Iuliana Scantei, fost secretar general si fosta consiliera personala a fostului ministru Tudor Chiuariu, demisa: 4.325 euro/luna (CA al AVAS, CA a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva).
2. Sorin Stanescu, secretar de stat (procuror): 3.711 euro/luna.
3. Doina Armean, directorul general al Directiei Resurse Umane si Relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii: 3.646 euro/luna.
Top Ministerul Muncii
1. Valer Bindea (foto), secretar de stat: 4.790 euro/luna.
2. Mihaela Arteni, se- cretar general: 4.254 euro/luna (CA al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, AGA a Societatii Comerciale de Tratament Balnear si Recuperarea Capacitatii de Munca).
3. Camelia Carbunaru, directorul general al Directiei Legislatia Muncii: 3.932 euro/luna (CA al Imprimeriei Bancii Nationale a Romaniei, CA al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" Constanta, CA al Administratiei Domeniului Public Bucuresti, AGA a TBCCM).
Top Ministerul de Externe
1. Florin Marius Tacu, director general: 2.705 euro/luna.
2. Gheorghe Magheru, director general:
1.987 euro/luna.
3. Luminita Odobescu, director general:
1.940 euro/luna.
Top Ministerul Agriculturii
1. Dacian Ciolos (foto), ministru (calculat pe cele trei luni cat a fost ministru in 2007): 3.409 euro/luna (CA al Agentiei Nationale de Cadastru).
2. Cornelia Harabagian, secretar de stat: 3.052 euro/luna (Consiliul Interministerial al Eximbank).
3. Sergiu Sorin Chelmu, secretar general: 3.030 euro/luna (CA al Fondului de Garantare a Creditului Rural).
Top Ministerul Sanatatii
1. Adina Neagoe, secretar general adjunct: 3.460 euro/luna.
2. Marcela Iordache, director general al Directiei Organizare, Resurse Umane, Dezvoltare Profesionala si Salarizare: 3.226 euro/luna.
3. Teodor Mihai, director general al Directiei de Relatii Externe si Afaceri Europene: 2.787 euro/luna.
Top Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
1. Marin Negoita, director general al Directiei Lucrari Publice: 3.058 euro/luna.
2. Constanta Pana, secretar general adjunct: 2.329 euro/luna (CA Interventii Feroviare).
3. Elena Petrascu, director general al Directiei Juridice: 2.240 euro/luna.
Top Ministerul Mediului
1. Lucia Varga (foto), secretar de stat: 4.387 euro/luna (Comisia de Privatizare a Electrica Muntenia Sud, Comitetul Interministerial al Eximbank).
2. Ion Anghel, secretar general: 2.565 euro/luna (CA al Administratiei Nationale de Meteorologie).
3. Florin Andrei, secretar general adjunct: 1.782 euro/luna.
Top Ministerul Culturii
1. Virgil Nitulescu, secretar general: 1.780 euro/luna.
2. Mircea Angelescu, director general al Directiei Patrimoniu Cultural National: 1.523 euro/luna.
3. Adrian Iorgulescu, ministru: 1.237 euro/luna.