18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTopul deficientelor din spitalele constantene

Topul deficientelor din spitalele constantene

» Fisuri, infiltratii, pardoseala si mobilier degradate, instalatii sanitare defecte – acestea sunt doar cateva din problemele spitalelor constantene, identificate de o comisie comandata de Ministerul Sanatatii.

Unitatile sanitare publice si private din judetul Constanta au fost verificate de catre Directia de Sanatate Publica, la ordinul Ministerului Sanatatii, la sfarsitul verii, iar datele au fost facute publice acum. Raportul arata ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, din cauza efectuarii pe segmente a lucrarilor de renovare si modernizare, incepute in anul 2004, au fost perturbate circuitele functionale si activitatea medicala. De asemenea, s-a constatat nerespectarea capacitatii autorizate in sectiile Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Cardiologie, precum si nerespectarea structurii functionale prin dezafectarea unor cabinete de tratament, sali de mese, spatii sau anexe gospodaresti. In Unitatea de Primiri Urgente, activitatea se desfasoara intr-un spatiu restrans, ca urmare a lucrarilor de renovare.

 

In Clinica de Pediatrie 1 nu exista saloane pentru mame insotitoare si nici grupuri sanitare sau vestiare. In sectiile care nu au fost renovate si in care s-au efectuat doar reparatii de intretinere curenta, peretii si plafoanele prezinta fisuri, infiltratii meteorice sau de la instalatiile sanitare, pardoseala si mobilierul sunt degradate, instalatiile sanitare sunt defecte. In blocul alimentar, sistemul de ventilatie este ineficient, la fel ca si spatiile frigorifice, ceea ce favorizeaza formarea condensului si dezvoltarea mucegaiurilor. Probleme au fost depistate si in spalatorie. Din cauza calandrului defect, nu poate fi calcata lenjeria. De asemenea, stocul de lenjerie este insuficient, fiind asigurate in medie 1,5-2 lenjerii pe pat.

 

"Intrucat in perioada efectuarii controlului unitatea se afla in etapa de evaluare si investigatie sanitara in vederea reavizarii, s-a impus conducerii unitatii respectarea planului si calendarului de conformare", a declarat dr. Adrian Pavlov, inspector-sef al Inspectiei Sanitare de Stat. Pentru deficientele constatate, inspectorii au acordat conducerii unitatii sanitare termene de remediere.
si la sectiile exterioare ale spitalului au fost constatate nereguli de functionare. La sectia medicala III, din 18 saloane, opt sunt necorespunzatoare, cu pereti degradati, infiltratii de la instalatii sanitare defecte, placi de faianta lipsa conducte de termoficare ruginite. Intr-un salon aflat la parter, plafonul si peretii sunt jupuiti.

De asemenea, are trei paturi, in loc de doua. In acest caz, s-a dispus inchiderea salonului. La Endocrinologie nu se respecta circuitele functionale, peretii si pavimentul din saloane sunt degradate, mobilierul prezinta un grad mare de uzura, iar grupurile sanitare sunt insuficiente. La Oftalmologie, grupurile sanitare au placi de faianta lipsa, iar la Dermato-Venerice mobilierul prezinta un grad mare de uzura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă