Constanța și Tulcea au mult mai mult de oferit decât mare și nisip. De obicei, turiștii abandonează plaja pentru alte obiective numai când plouă sau când soarele nu iese deloc pe cer.
Anul acesta, însă, se simte o schimbare în comportamentul lor, spun mai mulți agenți de turism. ”Există un număr de turiști români care doresc să facă și altceva în afară de plajă. Eu unul sunt surprins, nu mă așteptam”, spune Aurelian Marin, proprietar de agenție de turism și fost președinte al Asociației Naționale a Agen-țiilor de Turism. ”Nu m-am așteptat ca oamenii să dorească seri tradiționale, să vrea să meargă în Deltă, Delta fiind un produs destul de scump, nu mă așteptam să dorească să meargă în tururile pietonale de oraș, care sunt fantastice. Avem ghizi extraordinari aici, în Constanța”, spune el.
Delta Dunării
Una dintre cele mai căutate excursii de o zi este în Delta Dunării. Se pleacă dimineață, durează circa 9 ore și costă în general 170 de lei. În acești bani intră transportul, plimbarea cu barca, accesul în Rezervația Biosferei, timp de 3 sau 4 ore, însoțitor și ghid la fața locului. Se merge cu bărci de mici dimensiuni, pentru a se putea intra și pe canalele înguste ale Deltei și pentru a putea vedea de aproape nuferii albi și galbeni, pelicanii, cormoranii și toate minunile de aici, multe unice în Europa.
Fiecare excursie include și o oprire pentru un prânz pescăresc, prânz care nu este inclus în suma de mai sus. Aproape nimeni, însă, nu ratează ocazia de a mânca un borș de pește, un storceag (ciorbă de sturion) sau icre făcute ca la lipoveni acasă.
Turul Constanței, o atracție gratuită
O modalitate inedită de a pe-trece o după-amiază pe litoral este să participați la ”Constanța Free Tour”. Este, de fapt, o plimbare la pas prin zona veche a Constanței, care nu vă costă nimic. ”Durează între o oră și jumătate și două ore”, spune Diana Slav, organizatoare a unor astfel de tururi, care au primit certificat de excelență din partea site-ului TripAdvisor. Diana recunoaște că numărul turiștilor este, anul acesta, în scădere, mai ales că în Portul Constanța nu mai vin decât circa 13 nave de croazieră, față de aproape 100 în cei trecuți. ”De la o navă de croazieră au venit în trecut 42 de persoane, care m-au contactat independent. A venit și o singură persoană sau un cuplu, au venit și 10-12 persoane. Cei din Mamaia nu se prea în-ghesuie să vină”, recunoaște Diana Slav. Ea organizează și tururi cu constănțeni. În plină iarnă, în februarie, a bătut recordul: 168 de persoane. ”Întregul tur a fost o experiență nemaipomenită. Ghidul ne-a arătat numeroase locuri, printre care biserici și catedrale vechi, ruine romane, clădiri istorice și un tur complet al orașului vechi”, spune David, un turist -canadian.
Prânz pescăresc sau seară grecească
Mulți dintre cei care vin pe litoral uită o zi de plajă pentru a mânca un prânz pescăresc la una dintre cherhanalele din Constanța. La multe dintre ele găsiți pește proaspăt, capturat de pescari în talianele lor uriașe, dimineața. Dacă vă place peștele, știți deja că nimic nu se compară cu o porție de calcan proaspăt, prăjit pe plită, servit chiar pe malul mării. Și chiar dacă nu vă place, merită încercat. O agenție de turism vă poate oferi un astfel de prânz cu 100 de lei. Durează trei ore. O altă atracție cerută de turiști este o seară tradițională. Cele mai căutate sunt serile grecești. Cu 135 de lei beneficiați de transport, meniu tradițional, muzică și chiar dansuri grecești live, dar și de un pahar de vin și de însoțitor. Durează circa trei ore, dar nimeni nu vă poate opri să stați mai mult, dacă doriți.
Evident, nu trebuie să apelați la o agenție pentru astfel de ieșiri, mai ales dacă aveți mașină.
Istoria de lângă noi
Cele mai interesante excursii pe care le puteți face sunt însă, în opinia multora, la cetățile antice, pe care le puteți întâlni aproape la tot pasul în Dobrogea. Dacă sunteți pasionați de istorie, nu trebuie să ratați o vizită la Histria, cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României. În drumul spre Delta Dunării vă puteți opri, pentru o oră sau două, și la Enisala, cetatea genoveză din secolul al XIII-lea, transformată apoi în garnizoană otomană. Evident, dintr-un astfel de tur nu trebuie să lipsească monumentul de la Adamclisi, Tropeum Traiani, ridicat de împăratul Traian după victoria împotriva lui Decebal.
TOP Principalele 5 atracții
1. Excursie de o zi în Delta Dunării – 8 ore. Preț: 170 de lei.
2. Spectacol la Delfinariu plus vizită microdeltă – minimum o oră. Preț: 40 de lei.
3. Turul Constanței – 2 ore. Preț: gratuit.
4. Prânz pescăresc – 3 ore. Preț: 100 lei.
5. O zi în Balcic – 8 ore. Preț: 130 lei.
Delfinariu și circ
Multe agenții de turism oferă chiar pachete pentru atracțiile turistice din Constanța. Au negociat în prealabil cu mai multe instituții și pot oferi prețuri cu o mică reducere. Cele mai căutate atracții sunt Delfinariul, parcurile acvatice și chiar circul. Delfinariul din Constanța, care funcționează de o săptămână într-o clădire renovată, a avut, miercuri, cea mai bună zi din istoria sa de 47 de ani, cu peste 5.700 de turiști care au plătit bilet de intrare, la care se adaugă circa 1.200 de copii, care nu plătesc intrarea.
O zi la Castelul Reginei Maria
Dacă veniți pe litoral, puteți opta și pentru o excursie de o zi în Bulgaria, unde puteți vizita Castelul Reginei Maria și grădina botanică din Balcic. Durează opt ore, dar numai dacă nu este aglomerat pe veșnicul pod în reparații din Agigea. Costă 130 de lei, iar în această sumă sunt incluse transportul, vizita celor două obiective, degustare de vinuri, ghid de turism însoțitor. Veți avea și timp liber pentru prânz, plajă și shopping. Din păcate, agenții de turism spun că acestea nu sunt printre cele mai cerute excursii.