2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialTOP 5 cărţi noi de citit în vacanţă

TOP 5 cărţi noi de citit în vacanţă

Dacă pleci în vacană, ia cu tine, pe lângă crema de plajă şi ochelarii de soare, câteva cărţi de citit pe plajă.  Iată cele mai potrivite cărţi pentru vacanţă, lansate recent de editurile româneşti:

 

Chemarea îngerului de Guillaume Musso (editura All, preţ 29.90 ron)

SUBIECTUL: New York, aeroportul Kennedy. În sala de aşteptări aglomerată, un bărbat şi o femeie se ciocnesc, îşi cer scuze, apoi fiecare îşi vede de drumul lui. Madeline şi Jonathan nu se mai întâlniseră niciodată şi n-ar fi trebuit să se revadă. Dar, ajunşi la destinaţiile lor, descoperă că au încurcat telefoanele mobile. Când îşi dau seama de greşeală, sunt despărţiţi de zece mii de kilometri: ea are o florărie la Paris, el, se ocupă de un mic restaurant la San Francisco. Învinşi de curiozitate, fiecare cercetează conţinutul telefonului celuilalt. O dublă indiscreţie şi o revelaţie: vieţile lor sunt legate printr-un secret pe care îl credeau îngropat pentru totdeauna…Îmbinând în mod fericit o comedie romantică şi un thriller captivant, Guillaume Musso construieşte în Chemarea Îngerului o intrigă care te va ţine cu sufletul la gură şi nişte personaje de-a dreptul fermecătoare.

Menajera lui Jamrach de Carole Birch (editura All, preţ 34.90 lei)

SUBIECTUL: Londra, 1857. La docuri, în vălmăşagul de mirodenii indiene, statuete chinezeşti, diavoli tasmanieni şi alte creaturi nemaivăzute, un băieţel este atacat de un tigru. Pentru curaj, micul Jaffy Brown se alege cu o slujbă la menajeria lui Jamrach, negustor de curiozităţi. Când prietenul lui, Tim, se îmbarcă pe o balenieră şi porneşte în căutarea măreţului dragon din Marile Sudului, Jaffy îl urmează – lăsând-o în urmă pe Ishbel, fata cu bucle blonde şi pantofi roşii. La început, călătoria e o sursă de temeri sublime şi de fericiri năprasnice. Apoi se dezlănţuie iadul. Oamenii aduc pe vas ,,piaza rea”. Superstiţiile marinăreşti prind viaţă. Cât de monstruos poate fi să supravieţuieşti?

Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India de Sega – Octavian Segărceanu (editura Humanitas, preţ 32.00 ron).

SUBIECTUL: Namaste este jurnalul a două călătorii simultane – una în India şi alta în sine însuşi -, pe care un tânăr le iniţiază într-un moment de cotitură a vieţii, când, după căutări febrile, dar sterile ale adevărului personal, îşi îndeasă toate întrebările într-un rucsac şi porneşte să le găsească răspunsuri pe alte meleaguri. Drumul până în inima Indiei aşterne dinaintea călătorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant şi peisaje umane pitoreşti până la bizarerie şi se opreşte în ashramul lui Osho din Pune – o oază de calm, cel puţin în aparenţă, în mijlocul unei lumi dezlănţuite. Aici, între două sesiuni de meditaţie pe muzică asurzitoare ori în întuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevărata aventură indiană: descoperă un caleidoscop întreg de personaje exotice şi poveştile lor de viaţă, delicioasele mâncăruri locale cu nume imposibil de pronunţat, aroma inconfundabilă a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice şi forţa regeneratoare a chatarsisului. Dar, dincolo de toate acestea, sarea şi piperul cărţii o reprezintă şirul întâmplărilor mărunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de vervă, de umor şi dotat cu remarcabila intuiţie a dozării suspansului, care te acaparează până la ultimul rând al poveştii.

Şi orchestra cânta… de Christopher Ward (editura All, preţ 24.90 ron)

SUBIECT: 100 de ani după scufundarea Titanicului, cea mai cumplită tragedie navală a secolului XX scoate în continuare la iveală poveşti dramatice. Una dintre acestea este şi povestea lui Jock Hume – bunicul autorului Christopher Ward -, care avea doar 21 de ani atunci când a devenit o victimă a celebrei nave de pasageri. Violonist în orchestră, Jock moare ca un erou alături de colegii săi, cântând până în ultima clipă. Ce rămâne în urma lui este istoria tulburătoare a trei generaţii marcate de eveniment. Cartea de faţă este un produs al amintirilor, dar şi al cercetărilor amănunţite. Christopher Ward, nepotul lui Jock Jume şi al logodnicei acestuia, Mary Costin, povesteşte drama familiei sale. O poveste de dragoste interzisă, înconjurată de minciuni, indiferenţă şi trădare, o demonstraţie a faptului că, de cele mai multe ori, viaţa bate filmul.

Împăratul muştelor de William Golding (editura Humanitas, preţ 74.00 ron)

SUBIECT: Un grup de copii scapă cu viaţă din catastrofa prabuşirii unui avion şi încearcâ să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o nouă robinsonada departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar ucigator de vise: ura ia locul inocenţei şi crima se instalează peste o lume care-şi rătăceşte busola. O parabolă de o forţă incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud şi realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?

Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă