-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialTOP 10 cozonaci de supermarket

TOP 10 cozonaci de supermarket

» Cozonacii facuti dupa retete traditionale romanesti domina piata prajiturilor sacre, de Sarbatori.
» Doar cozonacul italian Panettone a reusit sa penetreze piata romaneasca, ajungand rapid sa fie produs de firme romanesti.


Cozonacul nu este o
prajitura traditionala de sarbatori specifica Estului Europei – englezii il prefera pe cel cu fructe uscate, francezii il prepara in forme mici, cu creme de ciocolata sau speciale, iar italienii in forme rotunde, cu aluat foarte crescut. Cu toata aceasta diversitate europeana, romanii prefera inca retetele traditionale; la 17 ani de la Revolutie, doar un singur fel de cozonac strain a penetrat cu succes piata romaneasca – Panettonele italian. Succesul cozonacului cu fructe este inca relativ, nu convinge. Sunt notabile totusi eforturile unor producatori autohtoni mari de a propune consumatorilor si alte retete – Baneasa, de pilda, s-a orientat catre reteta austriaca. In rest, cozonacii de pe piata sunt stiuti: cu nuca, stafide, rahat, cacao, mac.

Panettone cu Tiramisu (Maina)
1Este un cozonac italian de tip Panettone – cu celebra forma cilindrica si aluatul foarte pufos. Insa, desi se numeste cozonac, nu va lasati inselati: consistenta si crema de tiramisu il fac prajitura de-a dreptul. Pretul este ceva mai ridicat decat in cazul celor romanesti – 25 de lei pentru 750 de grame – dar, comparat cu alti cozonaci de import, al caror pret salta binisor peste 30 de lei, se poate dovedi o alegere foarte buna. In plus, este "puro ciocolato", fiind acoperit cu o glazura de ciocolata si stafide. Aluatul este pufos si afanat, fara sa fie gumos: expresia "se topeste in gura" nu e o exagerare. Gustul usor amarui vine de la migdale, iar crema aduce gustul de rom. Produs dupa tehnologia traditionala, aluatul fiind dospit dupa reteta de casa.

Bauli Party Panettone
2Cozonac din categoria scump (40 de lei pentru 750 de grame), printre cei mai scumpi de pe piata – de obicei include si o sticla de sampanie. Prezent in versiune simpla sau cu stafide. Aluatul e chiar mai parfumat si afanat decat in cazul celui de la Maina, dar crema nu e asa de complexa, fiind facut dupa reteta traditionala taraneasca din Italia.

Pasca cu crema Boromir
3La Boromir, batalia se da intre doua tipuri de cozonac – delicioasa pasca cu crema si stafide si Panettonele cu ciocolata. Cum combinatia dintre stafide si ciocolata este o combinatie reusita, am preferat-o. Aluatul din cozonacul Boromir este probabil cel mai pufos de pe piata, iar producatorii nu se zgarcesc cu crema de ciocolata si stafidele. Gust usor artificial, de aditivi.

Bagli cu mac de la Andona Pan
4Bagli este o varietate de cozonac orientala, foarte dulce si mai consistent decat cel obisnuit, aluatul fiind mai putin crescut. Putini producatori respecta insa reteta traditionala, care presupune ca macul sa ramana distinct de aluat si sa nu devina o pasta indistincta cu aluatul cum se intampla de cele mai multe ori cu cozonacii cu nuc din comertul industrial. Aspectul nu e deloc senzational, dar gustul isi face banii.

Cozonac zburator cu nuca – Ana Pan
5Marele defect al produselor Ana Pan e de cele mai multe ori pretul – regula pe care o respecta si cozonacii, gustosi, dar in nici un caz intr-atat de deosebiti incat sa justifice pretul. Exceptia o reprezinta cozonacul zburator; chiar daca e mai scump decat
ceilalti cozonaci de la Ana Pan,
e realmente un deliciu – aluatul e pufos si aromat, nuca din belsug, iar coaja insiropata in miere. Pretul trece insa de 30 de lei/kg.

Cozonac cu stafide – Boromir
6A nu se confunda cu "Cozonacul italian cu stafide" la punga de plastic de la aceeasi firma, care e un sortiment popular. Cel despre care vorbim este categoria premium si are calitatile aluatului Boromir – fragezime si aroma naturala. De asemenea, producatorii nu s-au zgarcit la stafide, "nu trebuie sa scobesti in cozonac dupa ele", ca sa reluam gluma unui scriitor clasic.

Cozonac cu fructe – Panfruto
7Recomandati celor care prefera ceva mai putin traditional, dar care, totodata, s-au plictisit de Panettone. Cozonacii cu fructe sunt fabricati dupa o tehnologie noua si au un supertermen de valabilitate (6 luni) – ceea ce ridica semne de indoiala cu privire la cat de naturali sunt. Sunt si ceva mai scumpi decat cei obisnuiti – 15 lei pentru un cozonac de 750 de grame.

Cozonac vienez
cu nuca – Baneasa

8Cel mai bun cozonac din categoria "popular", vandut la punga de plastic transparenta. Nu se simte nici o diferenta intre aluatul cozonacului vienez si cel traditional romanesc – diferenta o face doar forma, de impletitura. Cozonacul este mic si aspectuos, cu gramaj la 450 de grame, dar, din pacate, are doar usoare urme de nuca. Nuca formeaza un "U" incolacit in interiorul cozonacului.

Panettone cu stafide (Valentino)
9Un Panettone de import, produs in Italia. Recomandat celor carora le plac cozonacii foarte parfumati – intr-atat de parfumat incat ai senzatia ca te ustura pe gat. Foarte uscat, usor gumos. Stafidele nu sunt
nici ele foarte numeroase, iar pretul
cam mare – 11 lei pentru 500 de grame. Dar, in ciuda gustului usor artificios, suntem asigurati ca produsul este dospit natural.

Cozonac traditional (Belformo)
10Versiunea premium, la cutie, a cozonacilor populari produsi de aceasta firma. Nu se simt insa diferente intre cele doua categorii: aluatul este la fel de gumos, iar umplutura indistincta de aluat. Cozonacul intentioneaza insa sa fie un fel de cozonac total – are nuca, rahat, stafide, cacao – dar nu convinge.

Cele mai citite

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă