3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialTOP 10: Cele mai zguduitoare evenimente din lumea ştiinţei în 2011

TOP 10: Cele mai zguduitoare evenimente din lumea ştiinţei în 2011

Ştiinţa evoluează din ce în ce mai repede, iar ceea ce părea de neconceput a devenit realitate. Mass-media este foarte receptivă la problemele ştiinţifice care par să schimbe totul şi să demitizeze adevărurile înrădăcinate în mentalul colectiv. Livescience.com a realizat un top al celor mai ample evenimente şi poveşti ştiinţifice care au zguduit opinia publică în anul 2011.

10. Pepenii galbeni şi ucigaşi

Listerioza, o infecţie cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, răspândită de pepenii galbeni contaminaţi, a infectat 146 de oameni şi a ucis 30 în această toamnă, conform rapoartelor prezentate în luna decembrie de către Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

9. Ultima navetă Space Shuttle

După 30 de ani de la lansarea primei navete spaţiale din programul Space Shuttle, NASA a trimis în spaţiu naveta Atlantis. Programul spaţial care a făcut istorie şi a inspirat mai multe generaţii de oameni s-a încheiat. Locul navetelor NASA va fi luat de programele spaţiale private ale miliardarilor occidentali.

8. Virusul gripei aviare, creat în laborator

Gripa aviară nu este foarte contagiasă în rândul oamenilor, însă devine foarte periculoasă după ce a infectat organismul uman. Pentru a înţelege modul în care virusul se poate transforma într-unul foarte contagios, doi cercetători au modificat virusul în laborator, transformându-l într-o potenţială sursă a unei pandemii.

7. Cutremurul din Japonia, tsunami-ul şi criza nucleară

Pe data de 11 martie, un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade de scara Richter a zguduit coastele Japoniei. Cutremurul a fost urmat de un tsunami, iar cele două dezastre au declanşat, la Fukushima, cea mai mare criză nucleară de după Cernobîl.

6. Degradarea regiunilor Arcticii

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii nu este ceva nou, iar oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca ea să dispară până la sfârşitul secolului. Însă, în 2011, o nouă gaură în stratul de ozon a apărut în zona Arcticii, cauzând topirea accelerată a gheţii.

5. Depăşind viteza luminii

Rapoartele conform cărora particulele subatomice, numite neutrini, au depăşit viteza luminii, au supărat fizica modernă. Viteza luminii are un statut special în cadrul teoriei relativităţii a lui Einstein. Tot ce o depăşeşte poate călători înapoi în timp, interferând cu regulile cauzalităţii. Cu toate acestea, există dovezi conform cărora neutrinii nu au călătorit niciodată atât de repede, iar problema se află, încă, în plină dezbatere.

4. Planete asemănătoare Terrei

Astronomii sunt cu un pas mai aproape de localizarea unei planete locuite de extratereştri, mai ales după ce au descoperit două planete foarte asemănătoare Terrei, care gravitează în jurul unei stele, la o distanţă de 950 de ani lumină de Pământ.

3. Secretele strămoşilor noştri

Populaţiile din estul Asiei au gene comune cu o specie de oameni preistorici numită Denisovan, care a trăit cu aproximativ 40.000 de ani în urmă şi este cunoscută după câteva fragmente de oase şi dinţi.

2. Mai aproape de „particula lui Dumnezeu”

Fizicienii spun că s-au apropiat şi mai mult de „bosonul Higgs”, care face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. În prezent, particula este căutată cu ajutorul acceleratorului LHC de lângă Geneva, Elveţia.

1. Dezastrele naturale şi schimbările climatice

Secetă, incendii, tornade, inundaţii catastofale, uragane, un cutremur devastator şi un tsunami care a măturat coastele Japoniei. Şi ne putem aştepta la şi mai multe dezastre în 2012! Statele occidentale tind să vadă schimbările climatice ca pe o problemă imediată, după consecinţele devastatoare ale dereglării meteorologice din acest an.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă