-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialTop 10 al celor mai ambitioase proiecte arhitecturale din lume

Top 10 al celor mai ambitioase proiecte arhitecturale din lume

» Pe plan mondial exista un deficit permanent de macarale si schele, scrie The Times intr-un articol dedicat celor mai indraznete proiecte arhitecturale derulate la ora actuala in lume. Planeta a devenit un santier in constructie.

» Din Statele Unite pana in Kazakhstan, toata lumea construieste in frenezie. Toate tarile sunt eclipsate insa de un megasantier, China, care are un apetit atat de insatiabil ca inghite jumatate din productia mondiala de beton si o treime din cea de otel.

In aceasta perioada are loc in special un boom mondial al arhitecturii de mari dimensiuni. Marea Britanie cunoaste cel mai mare boom de constructii din anii ’80 si pana astazi, datorita Olimpiadei, zgarie-norilor construiti in fiecare orasel si programului guvernamental de constructii publice. Iar acesta este doar varful icebergului. Luandu-si parca revansa fata de Vest, Dubai, Beijing, Shanghai si Moscova isi revendica primele locuri pe scena arhitecturala mondiala, mergand pana la extreme absurde. Cladiri care se invart, cladiri in forma de iPod si cladiri inalte de peste 700 de metri apar pe toate continentele.
In cele ce urmeaza va facem cunostinta cu 10 din cele mai mari si mai semnificative proiecte de cladiri in constructie la ora actuala, selectate de The Times. Toate sunt impresionante. Cele mai multe sunt uriase. Cateva sunt urate ca noaptea. Dar cateva sunt destul de bune. Impreuna vor schimba arhitectura si lumea, asa cum le cunoastem.

1. Stadionul Olimpic 2008, Beijing
Arhitecti: Herzog & De Meuron
Daca se pricepe cineva cum sa foloseasca o economie la comanda care inoata in bani si forta de munca ieftina pentru a realiza imposibilul in arhitectura, acestia sunt Herzog si De Meuron. Chiar in timp ce cititi aceste lucruri, o armata trudeste zi si noapte si secunda de secunda pentru ca telespectatorii sa aiba ce vedea in background in afara de alergatorii transpirati de la Olimpiada de anul viitor.

Date esentiale: 330 metri lungime, 220 metri latime, 69.2 metri inaltime, 250.000 mp aria, 100.000 capacitatea.

2. Marele Muzeu Egiptean, Giza, Egipt
Arhitecti: Heneghan Peng
Situatia Marelui Muzeu Egiptean nu este similara celei intampinate de egiptenii antici care, cand au construit Piramidele, au inventat practic arhitectura iconica. Este exact opusa: cum sa construiesti cu panas intr-un loc supersensibil, langa unul din locurile de nastere a arhtecturii. Henenghan Peng nu sunt un nume mare, ci o firma de dimensiune medie din Dublin, care a invins competitori prestigiosi si a castigat concursul cu un design care e aproape de cercul patrat sau de piramida. Cladirea este o serie masiva de sali care imbratiseaza peisajul, aranjate ca zgarieturile ghearelor unei pisici, cu tavanul urias pixelat in forme triunghiulare.

Date esentiale: Cel mai mare muzeu arheologic din lume, incluzand si Piramidele. Sa te vedem acum, Beijing.

3. Burj Dubai, Dubai
Arhitecti: Skidmore, Owings & Merrill
Poate ca China are cel mai mare… orice, dar Emiratele Arabe Unite vor avea cel putin cele mai rapide lifturi, la 60 km/h, si cea mai inalta constructie umana din toate timpurile. Asta pentru vreo 30 de secunde, pana cand vreun primar chinez merge cu un milimetru mai sus. Developerii de la Burj Dubai sunt atat de precauti incat nici nu au dezvaluit inaltimea finala pana in momentul cand va fi batut ultimul cui. Cu toate astea, pot sa stea linistiti intr-o privinta – vor avea cel mai hidos skyscraper din lume – o copie nereusita dupa Orasul de Smaragd incropita de megafirma de arhitectura Skidmore, Owings & Merrill.

Date esentiale: Clasificate. Peste 700 de metri, poate chiar 800, cu 160 de etaje sau, poate, 200. Pana acum are 484.1 metri. si un fapt divers cules de pe website: betonul cladirii cantareste cat 100.000 de elefanti.

4. Muzeul Tolerantei Simon Wiesenthal, Ierusalim
Arhitecti: Gehry Partners
si-a ales bine momentul. Hamas si Fatah sunt cu cutitele scoase din teaca, iar bombardierele israeliene ciuruiesc Gaza. De ce a ales arhitectul lipsit de griji Frank Gehry sa se amestece in cel mai mare conflict politic posibil? Pentru a se intoarce la radacinile lui evreiesti, spune el. Imediat au inceput, bineinteles, acuzele. Imperialism cultural finantat de americani! Arhitectura ca imbratisare in grup! Acum cladirea este implicata intr-un proces pentru ca nimeni nu s-a gandit sa verifice ca nu va fi construita peste morminte musulmane.

Date esentiale: Aproximativ 1,2 hectare
5. Aeroportul International din Beijing, Terminalul 3
Arhitecti: Foster and Partners
China este tara care construieste cel mai mare baraj, cel mai lung pod si cel mai mare mall (desi asta ar trebui verificat si in Dubai) si trebuie neaparat sa aiba si cladirea cu cea mai mare suprafata. Asa ca va construi cea mai mare cladire dintr-un aeroport in cel mai mare aeroport din lume. Un zvon spune ca autoritatile chineze au micsorat scara constructiei de teama sa nu fie prea ostentativa. Cea mai mare realizare, insa, este aceea de a-l convinge pe Foster sa renunte la culorile neutre caracteristice stilului lui pentru rosul si auriul chinezesti si sa faca cladirea in forma de dragon.

Date esentiale: Un milion de metri patrati, 7 etaje, 3,9 km lungime, 35.000 muncitori, 53 milioane de pasageri pana in 2015.

6. Extensia Muzeului Tate Modern, Londra
Arhitecti: Herzog & De Meuron

Reintoarcerea arhitectilor la Tate Modern, care le-a acordat prima sansa majora, spune multe despre felul in care Londra s-a schimbat. In conservatorii ani ’90 Maria Britanie il considera pe Normal Foster un renegat subversiv. Nicholas Serota, directorul de la Tate, a ales atunci un competitor cu un design mai conservator, al celor de la Herzog&De Meuron. Acum, cu extensia, isi ia revansa. Unii au comparat complexul vag zigurat de fatade de sticla cu o gramada de cuburi pentru copii. Considerati acest lucru un compliment.

Date esentiale: Mult mai mult spatiu si, speram, lifturi care nu sar peste etaje.

7. MAXXI, Muzeul National de Arta a Secolului XXI, Roma
Arhitecti: Zaha Hadid
Nu cu mult timp in urma nimeni nu voia sa construiasca cladirile proiectate de Zaha Hadid. Acum, de la Kirkcaldy la Cagliari nu mai poti sa te misti de frica ca o sa-ti intre in ochi vreunul din unghiurile incredibil de ascutite ale cladirilor ei. Precum cele mai multe creatii ale lui Hadid, MAXXI a fost dificil de construit, motiv pentru care nu a fost inca terminata. Dar de obicei proiectele ei merita asteptarea – sunt teatru arhitectural, aici in forma unui platou de coridoare impletite, o incalceala labirintina care e mai putin galerie de arta, cat instalatie artistica.

Date esentiale: Cat de lungi sunt spaghetti?
8. Compania chineza de televiziune, Beijing
Arhitecti: Biroul pentru Arhitectura Metropolitana
Rem Koolhaas este celebru pentru cladirile sale intentionat stangace si "antiiconice" ca Biblioteca Publica din Seattle sau Casa da Musica din Oporto, Portugalia. CCTV, sediul companiei de televiziune de stat chineze, are trei corpuri in forma de L incrucisate ca intr-o pictura de Escher, lasand in mijloc o gaura uriasa. Inauntru este plin de arhitectura fragmentata extraordinara marca Koolhaas. Alaturi exista si o cladire miniaturala prin comparatie, cu restaurante, hoteluri si sali de cinema.

Date esentiale: 230 metri inaltime, 550.000 metri parati arie.

9. Bishopsgate Tower, Londra
Arhitecti: Kohn Pedersen Fox
Architects (KPF)
Cunoscuta si ca "Bucalata" sau "Zgripturoaica", cladirea este inclusa in acest top nu atat pentru inaltime – la scara mondiala nu e decat un zgarie-nor banal –, cat pentru impactul devastator pe care il va avea pe orizonul Londrei. Poate ca Shard of Glass de peste Tamisa, a lui Renzo Piano, este mai inalta, dar cel putin Piano a avut ochi sa vada cu ei. Bishopsgate Tower, proiectata de alta megafirma robotica, este perfect reprezentativa pentru starea orasului: putred de bogat, lipsit de orice bun gust. E grozav ca baietii smecheri din oras au din nou bani de cheltuiala pentru constructii, dar cladirea asta arata ca cineva care apare in sala de consiliu in costum cu paiete si pantofi cu varful ascutit.

Date esentiale: Numai 288 de metri. Dar, cu formele ei curbate, este infinita in uratenie.

10. Freedom Tower, Ground Zero, New York
Arhitecti: Diversi, inclusiv Skidmore, Owings & Merrill, Foster & Partners, Fumihiko Maki, Rogers Stirk Harbour & Partners, Santiago Calatrava, Daniel Libeskind
Pana la urma New Yorkul va capata memorialul pe care si l-a dorit: un portofoliu de proprietati din fier turnat cu cateva placute pe el. Developerilor imobiliari le-a parut de la inceput ca planul lui Daniel Libedskind aduce prea mult a parc de distractii. World Trade Center-ul lui Minoru Yamasaki era un exemplu ok de arhitectura corporatista, incarcata cu importanta de evenimentele unei zile anume. Iar inlocuitorul lui va avea aceeasi soarta.

Date esentiale: Freedom Tower va avea 541 de metri.

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă