Fostul premier britanic Tony Blair a ignorat recomandarea juridică a procurorului general atunci când a susţinut că Irakul poate fi atacat fără a avea în prealabil acordul Naţiunilor Unite, potrivit declaraţiilor acestuia din urmă, relatează Sky News, citat de Mediafax.
În urmă cu un an, Lordul Goldsmith a prezentat probe în ancheta privind războiul împotriva lui Saddam Hussein. El a fost solicitat atunci să furnizeze o declaraţie scrisă, care a fost publicată marţi.
La 14 ianuarie 2003, procurorul general i-a spus lui Blair că rezoluţia 1441 a Consiliului de Securitate al ONU nu este suficientă pentru a justifica forţa împotriva Irakului.
Însă a doua zi, premierul a afirmat în faţa Camerei Comunelor că existau „circumstanţe” în care o a doua rezoluţie care să sprijine în mod explicit acţiunea militară nu era necesară.
Întrebat dacă afirmaţia lui Blair era compatibilă cu recomandarea primită, fostul procuror general a scris: „Nu. Nu mă simţeam confortabil cu ea. Am înţeles complet nevoia de a face declaraţii publice care să îl asigure pe Saddam Hussein de fermitatea noastră. Era mai posibil că va coopera dacă el ar fi crezut că exista probabilitatea reală a unui conflict. Grija mea era să nu ne blocăm în declaraţiile publice făcute şi să creăm o situaţie care ar fi trebuit apoi dezvăluită „.
Doar la 7 martie 2003, cu mai puţin de două săptămâni înainte de ofensiva împotriva Irakului, procurorul general i-a prezentat lui Blair recomandarea potrivit căreia se poate susţine rezonabil că un atac ar putea fi lansat fără aprobarea Consiliului de Securitate.
Blair a subliniat în timpul anchetei că Marea Britanie nu ar fi atacat Irakul dacă procurorul general ar fi afirmat că această acţiune este ilegală.