17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTom Cruise, un erou antinazist scientolog

Tom Cruise, un erou antinazist scientolog

» Actorul american Tom Cruise a declansat un scandal in Germania din cauza apartenentei sale la scientologie.
» Cruise va interpreta rolul unui erou antinazist, iar autoritatile obiecteaza ca scientologia este o religie totalitara.
» Totusi, filmul "Valkyrie", a
primit o subventie de 4,8 milioane
de euro din partea guvernului german.

Ministerul apararii din Germania a respins in urma cu o saptamana cererea unei case de productie de a folosi o cladire istorica drept locatie pentru un film in care joaca Tom Cruise. Desi ulterior au revenit in privinta motivelor care au determinat refuzul, initial un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a obiectat in privinta faptului ca Tom Cruise a fost ales pentru a-l interpreta pe colonelul Claus Schenk von Stauffenberg. Acesta a fost liderul unei tentative esuate de a-l asasina pe Hitler in anul 1944 si este considerat erou national in Germania.
Guvernul german, care sponsorizeaza masiv bisericile catolica si luterana, este de multa vreme suspicios in privinta Scientologiei, pe care o considera mai degraba o secta dubioasa decat o religie. "Armata germana este in mod deosebit interesata ca evenimentele din 20 iulie 1944, ca Stauffenberg sa fie portretizati corespunzator", a declarat locotenentul colonel Klaus Reinecke. Rezervele Germaniei fata de Scientologie dateaza din anii ’70, cand adeptii acesteia au inceput sa isi faca prozeliti pe strazi. De atunci politicienii au incercat periodic sa interzica Scientologia, iar Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei o tine permanent sub observatie. Germania, tocmai datorita experientei istorice a totalitarismului si, ulterior, a infruntarii dintre democratie si comunism, se opune scientologiei pe motiv ca ar avea o structura totalitara.
Intr-un interviu din 4 iulie acordat cotidianului Die Welt, ministrul german al culturii Bernd Neumann a declarat ca sprijina interdictia, iar fiul cel mai mare al colonelului Stauffenberg, Bertold Graf von Stauffenberg, in varsta de 72 de ani, a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung: "Nu-mi place ideea ca un membru al Scientologiei sa joace rolul tatalui meu. Mi-e teama ca nu o sa iasa decat un kitsch ingrozitor din asta".

"Un scientolog in rolul unei victime a sistemului totalitar este pur si simplu pervers"
"Scientologia este o ideologie totalitara. Faptul ca un scientolog convins precum domnul Cruise ar trebui sa joace rolul unei victime a unui regim totalitar este pur si simplu pervers", a mai spus acesta. Un fiu mai tanar al colonelului german executat de Hitler, fost membru al Parlamentului European, a declarat insa ca nu are nici o problema cu faptul ca Tom Cruise il va interpreta pe tatal sau: "Avem fiecare opinia lui, o familie nu este o entitate corporatista", a spus acesta.
In apararea alegerii lui Tom Cruise pentru rolul principal din filmul "Valkyrie" au intervenit si regizori cunoscuti precum britanicul Ken Russell si Florian Henckel von Donnersmarck, germanul care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain in acest an, cu filmul "Viata celorlalti". "Tom Cruise este unul dintre cele mai de succes dintre toate superstarurile. Munca lui ca actor in Valkyrie nu are nici o legatura cu Scientologia", a declarat Donnersmarck pentru Frankfurter Allgemeine, adaugand ca Germania ar trebui sa fie incantata ca faima lui Cruise va contribui in a aduce povestea despre eroismul colonelului Stauffenberg in atentia intregii lumi.
Desi Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat cu aceasta ocazie ca nu doreste sa se amestece in decizia guvernului german, acesta a criticat in repetate randuri in trecut. "Discriminarea impotriva anumitor minoritati religioase ramane o problema in Germania", afirma capitolul din Raportul pe tari asupra practicarii drepturilor omului pe 2006, publicat in luna martie de Departamentul de Stat.
Dupa ce reprezentantii ministerului au facut referiri la afilierea lui Cruise cu Biserica Scientologica, numita "cult de facut bani", au revenit cu precizarea ca nu acesta este motivul pentru care cererea de folosire a cladirii a fost respinsa, ci o experienta precedenta in care a fost acordata o permisiune de acest fel. Stefan Olberman, un reprezentant al Ministerului de Finante, a spus ca decizia de a nu acorda permisiunea de filmare nu are nici o legatura cu religia lui Cruise, ci cu faptul ca singura data cand o astfel de permisiune a fost acordata unui regizor a facut ministerul sa interzica pe viitor acest lucru.
Bryan Singer, regizorul filmului "Valkyrie", este cel care l-a dorit pe Tom Cruise in rolul colonelului Stauffenberg, considerand ca intre cei doi exista asemanari de infatisare si charisma. Cum filmul este produs de United Artists, casa detinuta chiar de Tom Cruise impreuna cu Paula Wagner, superstarul american a fost de acord sa nu ceara o suma prea mare pentru acest rol, urmand sa primeasca un procent din vanzarile filmului. "Desi am fi putut filma oriunde in lume, credem ca Germania este singurul loc pe care il merita filmul", a declarat Paula Wagner.

Subventie de 4,8 milioane de euro pentru "Valkyrie"
La o zi insa dupa ce Ministerul Apararii a respins cererea producatorilor filmului si inainte ca aceasta respingere sa fie motivata si sa apara alte reactii, Fondul General de Film din Germania a acordat filmului "Valkyrie" o subventie in valoare de 4,8 milioane de euro.
Filmarile pentru "Valkyrie" vor incepe pe 19 iulie, cu o zi inaintea de aniversarea a 63 de ani de la data atentatului esuat asupra lui Hitler.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă