15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialToader si Durbaca lupta "la baioneta" pentru transarea Electrocentrale

Toader si Durbaca lupta „la baioneta” pentru transarea Electrocentrale

Razboiul dus de Consiliul Municipal si Consiliul Judetean Galati pentru preluarea in administrare a Termocentralei Electrocentrale SA Galati s-a mutat la guvern. La urmatoarea sedinta de guvern, ministrii Cabinetului Tariceanu vor gasi in mapa doua proiecte de hotarari si vor trebui sa voteze cui vor da centrala. Pana atunci, politicienii locali se lupta-n replici dure, incercand sa treaca „vaca de muls” ba intr-o parte, ba in cealalta.


Primarul tace cu placere

Pe masura ce se apropie momentul deciziei guvernamentale, cresc si tensiunile dintre liderii locali. Presedintele Consiliului Judetean, Eugen Durbaca, tine mortis la preluarea Electrocentrale de la Termoelectrica si cu siguranta se bazeaza pe un lobby din partea ministrului Codrut Seres, unul dintre principalii decidenti. Primarul Dumitru Nicolae, care se chinuie din octombrie 2001 sa preia Electrocentrale in administrarea CLM, nu zice nimic. O iesire impotriva lui Durbaca i-ar fi fatala in relatia cu seful sau pe linie de partid, presedintele PSD Galati Dan Nica, care a batut palma cu Durbaca pentru colaborarea PSD-PC in administratia galateana. Asa au ajuns sa se razboiasca in acest conflict liderul PD Galati Mircea Toader, secretar de stat la MAI, avand in autoritate coordonarea relatiilor cu comunitatile locale, si liderul PC Galati Eugen Durbaca, presedintele CJ Galati, care vrea centrala in curtea CJ.

Razboiul „vacii de muls”

Schimburile de replici dintre cei doi au devenit excesiv de dure. Dupa ce zilele trecute Eugen Durbaca il compatimea, Mircea Toader a gasit explicatia: „A scapat din mana o vaca de muls, care se numeste Electrocentrale. Aceasta societate nu are ce cauta la Consiliul Judetean pentru ca nu este un serviciu public judetean. Daca dadea agent termic la Tecuci si la Beresti, in tot judetul, nu stateam la discutie, pleca la CJ. Dand numai la municipiul Galati, trebuie sa treaca in administrarea Consiliuluui Municipal”. Secretarul de stat a precizat ca i-a dat lui Durbaca un termen de zece zile in care sa prezinte o hotarare a CJ prin care sa se solicite preluarea centralei: „I-am trimis o adresa prin care i-am cerut o hotarare de Consiliu Judetean prin care sa solicite transferul de la Termoelectrica la Consiliul Judetean Galati”. Eugen Durbaca a sarit la Toader, sustinand ca secretarul de stat pentru relatia cu administratia locala nu ar avea nici o calitate in a-i trimite adrese: „Nu stiu in ce calitate imi trimite aceste adrese. Daca zice ca nu e interesul lui si nu se implica in aceasta privinta, atunci de ce trimite adrese? Nu este de competenta lui sa trimita aceste adrese. Electrocentrale nu tine de MAI si, in plus, el este secretar de stat si nu ministru. Unitatea este a Ministerului Economiei si acest minister hotaraste”.

Schimbul de replici nu a intarziat

Replica lui Mircea Toader la spusele lui Durbaca nu a intarziat: „A mai spus o aberatie, ca guvernul hotaraste fara hotarare de consiliu judetean. Ceea ce dovedeste ca nici macar legile nu le cunoaste si e pacat, ca doar are atata experienta. Probabil ca timpul toceste mintea”. Iar Eugen Durbaca a raspuns prompt, in acelasi ton: „De data asta, domnul Toader m-a convins ca nu cunoaste problema. Imi intaresc compatimirea fata de dumnealui, pentru ca nu cunoaste problemele tehnice. Daca mi-ar solicita un program de pregatire a celor care lucreaza acolo, cu mare drag as colabora cu el, dar eu nu pot sa astept pana sa se ridice domnul Toader la nivelul pregatirii mele. Ii sugerez sa se limiteze sa faca ceea ce stie si sa nu inceapa sa ma copieze, asa cum face in multe privinte”.

Vor vota ministrii

Secretarul de stat Mircea Toader are un atu in plus fata de Eugen Durbaca: este cel care intocmeste hotararea de guvern. Asa ca, dupa ce l-a mai pus la punct pe Durbaca inca o data, a tras si concluzia finala: ministrii vor hotari daca Electrocentrale trece la CLM sau la CJ. „Nu se poate trece decat cu hotarare de consiliu. Consiliul Municipal are o asemenea hotarare. Daca vrea si Consiliul Judetean trebuie sa procedeze la fel, sa emita o asemenea hotarare. Mai astept pana la trecerea celor zece zile, termenul pe care l-am dat prin adresa, dupa care voi intocmi proiectul hotararii de Guvern. Daca va fi si o hotarare de Consiliu Judetean, atunci voi pregati doua proiecte de hotarari de guvern, pentru preluarea la Consiliul Municipal, respectiv la Consiliul Judetean, si le voi prezenta in sedinta de guvern si voi prezenta argumentele pro si contra. Sa hotarasca guvernul!”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă