3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTLV: pastrare si acumulare

TLV: pastrare si acumulare

Volumele medii de tranzactionare realizate in acest an au fost de cca. 9 mil. euro, cu mult sub valorile anului 2007, de 15 mil. euro. Multi analisti autohtoni explica aceasta scadere consistenta a lichiditatii prin absenta marilor investitori straini, dar si prin cresterea numarului de speculatori, pe fondul evolutiei destul de fluctuante a burselor, in general.

Totodata, schimbarea conditiilor de tranzactionare aduce in piata, dar si formeaza in acelasi timp, acea categorie de investitori care se preteaza conjuncturii create. Conditiile internationale din acest an, deosebit de fluctuante si incerte, care au afectat si bursa de la Bucuresti, au creat premisele dezvoltarii speculatorilor de meserie. In ciuda multor pareri contrare, cred ca acest speculator se poate asimila cu tipul actual de investitor: flexibil, care urmareste oportunitatile oferite de piata.
Dintre societatile listate la BVB mi-a atras atentia soliditatea comportamentului actionarilor societatilor bancare, care mi-au oferit suficiente motive si garantii de plasament ale capitalului pe bursa. Chiar daca marile banci din lume au "tremurat" ceva mai mult, fiind afectate de criza ipotecara subprime si apoi de criza financiara internationala, sistemul nostru bancar a rezistat cu brio acestor incercari, depasind asteptarile investitorilor sai prin profitabilitatea obtinuta chiar in trim. I/2008, cand influentele externe au fost mai puternice.
Atentia mi s-a oprit asupra Bancii Transilvania, un emitent care a oferit multe surprize profitabile investitorilor fideli. Inainte de a trece la analiza tehnica propriu-zisa, voi enumera indicatorii de eficienta economica ai actiunii TLV, care o fac in continuare foarte atractiva pe termen mediu, fiind sub media sectoriala europeana: 16,18/12,46/7,66 PER in 2007/trim. I/curent; 8,07 P/BV; 0,0586 EPS; 58% profit net Q1 2008/2007; 0,06 val. contabila;  46,15% free float.

Graficul TLV prezentat este unul saptamanal, pentru ultimele 24 de luni, in comparatie cu evolutia indicelui BET. Dupa cum se poate observa, in anii 2006 si 2007 trendul actiunii TLV nu a evoluat diferit fata de nivelul indicelui BET, decat in doua situatii simetric opuse care compenseaza acest mic decalaj relativ. In ultimele 6 luni se constata o desprindere evidenta a pretului actiunii de scaderea generala destul de mare a indicelui BET, transformand zona lui 0,4150 lei intr-un suport destul de solid, testat de mai multe ori in timp. Daca indicele BET a coborat cu 32% in anul 2008, actiunea TLV s-a depreciat doar cu 23%, in preturi ajustate, avand in vedere ca scaderea cea mai mare s-a produs in luna ianuarie, fara a fi depasita ulterior. Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, reactiei pozitive a investitorilor fata de rezultatele preliminare foarte bune, pe anul 2007 si apoi pentru Q1/2008.
Dupa o perioada de consolidare a pretului actiunii (in timp ce indicele BET atingea noi minime), "smart money" au avut incredere in valoarea emitentului si au intrat mai hotarat in piata, fortand un mic rally, intr-un canal ascendent. Acest fapt este semnalat pe graficul secundar, prin directia ascendenta a indicatorului Money Flow Index (MFI – 60,62), care marcheaza puterea cu care intra sau ies banii. Pe fondul general al evolutiei bursei, au existat si doua momente mai importante, minimele, atinse de MFI, cand acesta a scazut sub valoarea de 20, semnaland atingerea de noi minime si, iesirea banilor din piata.

In prezent, pretul TLV a spart limita inferioara a canalului si daca directia acestei miscari se va mentine inca o saptamana, atunci am putea observa incercarea de testare a minimului anterior de la 0,4150 lei, care se afla in apropierea primului punct de suport, mai serios, de la 0,4 lei (S1). Avand in vedere comportarea de ansamblu a pretului actiunii fata de indicele BET, apreciez ca nu vom vedea testat si ultimul prag de suport S2 din zona lui 0,3400 lei.
Indecizia actuala din piata este evidentiata prin valorile neutre ale ADX (17,3) pentru indicatorul de miscare a directiei – DMI, care de la o zi la alta a fost tot mai volatil, dar si prin lichiditatea, in scadere evidenta, din piata. Pentru perioada urmatoare, recomandarea este HOLD 1-2 zile si monitorizarea semnalelor ce le pot furniza cei doi indicatori, pentru o acumulare in zona 0,43-0,41 lei, corespunzator unui breakout ce poate sa apara, dupa consumarea actualului pullback bearish si o crestere a lichiditatii. O crestere mai sustinuta si revenirea trendului TLV poate fi la comunicarea unor vesti pozitive la nivelul macroeconomic, in trimestrul doi, cu testarea primului prag de rezistenta la 0,5000 lei si intrarea MFI in zona lui 80, mai ales ca oscilatorul parabolic SAR indica crestere.

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă