15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTiraspol:Chişinăul încearcă să elimine prezenţa militară rusă din regiunea transnistreană

Tiraspol:Chişinăul încearcă să elimine prezenţa militară rusă din regiunea transnistreană

Guvernul de la Chişinău se străduieşte să elimine prezenţa militară rusă din regiunea transnistreană, a afirmat ministerul de externe al republicii separatiste Transnistria, relatează agenţia Itar-Tass, potrivit Mediafax.

Tiraspolul a emis acest comunicat în urma unor cereri ale Chişinăului privind trimiterea unei misiuni de monitorizare formată din patru părţi, care să urmărească rotaţia vehiculelor blindate ale unităţilor ruse de menţinere a păcii.

Ministerul transnistrean de Externe a apreciat că aceste cereri sunt contrare acordului din 1992 privind principiile reglementării conflictului transnistrean. Acest document afirmă că sunt supuse controlului observatorilor militari acţiunile părţilor în conflict, nu şi ale statelor garante.

„Cererile Chişinăului reprezintă o încercare de a se amesteca în treburile interne ale contingentului rus de pace şi arată încălcarea procedurilor şi regulilor operaţiunii de pace„, a precizat ministerul transnistrean. „Aceste acţiuni arată că autorităţile moldovene nu sunt interesate de un dialog fructuos cu Republica transnistreană şi că acţiunile lor sunt orientate spre eliminarea prezenţei militare ruse din această parte a Europei”, continuă comunicatul.

Moldova a luat aceste măsuri pentru a îndeplini interesele politice mărunte ale Guvernului său şi ale anumitor actori externi”, potrivit textului.

Ministerul a cerut statelor garante – Rusia şi Ucraina – precum şi mediatorilor şi observatorilor din conflict să fie atenţi la „comportamentul distructiv al delegaţiei moldovene în Comisia Unificată de Control, care deturnează procesul de pace din regiune”.

Comunicatul aminteşte că introducerea contingentului militar rus în zona de conflict, în urmă cu 19 ani, a fost principalul factor în aplicarea acordului de încetare a focului şi menţinerea păcii durabile în Transnistria.

Cele mai citite

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Arbitrii români delegați pentru meciuri din Europa League!

Marian Barbu și Horațiu Feșnic au fost desemnați să arbitreze meciuri importante în această săptămână în cadrul UEFA Europa League. Doi dintre cei mai apreciați...
Ultima oră
Pe aceeași temă