O gradina verde si inflorita pe tot parcursul anului… Pare un vis imposibil, insa inginerii si peisagistii vin cu solutii ingenioase care te pot ajuta sa ai o gradina vesnic verde.
Firmele de specialitate ofera solutii de incalzire exterioara pentru ca iubitorii de plante si flori sa se poata bucura de gradini inflorite si iarna. Se poate alege dintr-o gama variata de sisteme care functioneaza pe baza unei tehnologii cu metale amorfe, hidraulice sau electrice.
Cele mai populare sisteme de incalzire exterioara sunt cele subterane cu benzi/panglici sau plasa din aliaj si cele de suprafata pentru incalzirea/protectia tevilor, jgheaburilor, burlanelor, rigolelor si santurilor. Pe langa topirea ghetii si a zapezii din zona rigolelor de flori sau a gazonului, aceste sisteme permit incalzirea unei arii extinse de teren.
Un alt tip de instalatie de incalzire al gazonului este cel care functioneaza ca un sistem de incalzire prin pardoseala. Sub gazon se asaza conducte, prin care, la nevoie, circula apa calda. Odata pus in funtiune, sistemul se incalzeste in doar cateva minute si repartizeaza uniform caldura, terenul ajungand la o temperatura optima plantelor din gradina.
Aceste sisteme pot fi utilizate atat sub gazon (terenuri de joaca, sport sau sere), sub rigolele de flori, in jurul copacilor sau sub placi de beton, asfalt, pietre de pavaj si pietris. Sistemul se bazeaza pe o tehnologie simpla si genereaza costuri extrem de reduse de operare si intretinere.
Aceste sisteme de incalzire au si dezavantaje, cum ar fi costurile mari de achizitionare, transport si montare, operatiuni pentru care este obligatoriu sa se apeleze la o firma de specialitate. In plus, in cazul unei defectiuni, costurile pentru repunerea in functiune a gazonului sunt destul de mari.
Sursa foto: www.pinterest.com