10 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialŢinta Antalya

Ţinta Antalya

O zonă turistică prin excelenţă, cu o mulţime de atracţii care vă aşteaptă dincolo de porţile hotelurilor în sistem all inclusive. Zeci de mii de români aleg, vară de vară, de vreo câţiva ani încoace, vacanţa fără griji şi ploi, all inclusive, în Antalya. Nu mi-am propus în acest articol să vă povestesc despre confortul şi luxul hotelurilor de cinci stele, nici despre facilităţile lor extraordinare şi nici măcar despre oferta culinară bogată.

Şi la Kemer, tot în Antalya sunteţi, fiţi fără grijă! Şi asta pentru că Antalya se numeşte atât oraşul de la malul Medi-teranei, cât şi „judeţul” a cărui capitală este. Să vă explic mai bine cum stau lucrurile. Antalya se întinde de la Finike în vest până la Alanya în est pe o suprafaţă de câteva sute (vreo trei) de kilometri. Odată aterizaţi pe aeroportul din apropierea oraşului Antalya, puteţi să o luaţi în trei direcţii. Spre dreapta pentru cei care sunt cazaţi în Kemer, Tekirova sau Finike, înainte pentru cei ce au bilete la hotelurile din zona Lara-Kundu sau la stânga pentru cine a ales un sejur în Belek, Side sau Alanya. Peste tot veţi fi în Antalya, însă în staţiuni diferite.

Şi o scurtă descriere pentru a şti ce să cereţi agenţiilor de tu-rism: zona Kemer, Tekirova sau Finike se adresează celor ce vor să combine muntele cu marea. Aici, munţii Taurus coboară efectiv până în mare, plajele sunt mai mult cu pietricele decât cu nisip, iar preţurile – mai temperate decât în alte staţiuni. Lara Kundu este zona cea mai apropiată de Antalya City, astfel că v-o recomand dacă vreţi să faceţi shopping de exemplu, să mergeţi la cluburi sau să fiţi mai aproape de aeroport.

În Belek se află cele mai luxoase, dar şi mai scumpe resorturi de cinci stele din toată valea Antalyei, iar zona Side-Alanya are preţuri mici şi e plină de monumente istorice, un paradis pentru pasionaţi. Alegerea e după preferinţe, buget sau pasiuni. O zi în oraşul Antalya curge lin cu soarele ce dispare în mare şi cu istoria care prinde viaţă pe măsură ce cobori dinspre partea nouă înspre cea veche a portului la Mediterana. Printre căsuţe tradiţionale atent refăcute de noii proprietari, magazinaşe cu mărfuri de bazar şi ambarcaţiuni ce se unduiesc pe valuri, inima Antalyei vechi ascunde chiar inima distracţiei din regiune: cel mai tare club din afara hotelurilor unde vă puteţi albi nopţile în timpul vacanţei: Ally Club.

 

Şi Alexandru Macedon s-a relaxat aici

O excursie pe malul mării ne aduce aproape de două situri antice: Olympos şi Cetatea Fasselis. La Fasselis, vechile ruine ajung până în mare, iar locul este un important punct de oprire pentru cei ce fac croaziere. Vechile construcţii ce se ghicesc printre mormanele de pietre oferă o lecţie de istorie, însă şi această istorie cumva tot de vacanţă se leagă. De antica vacanţă în regiune a lui Alexandru Macedon, care şi-a petrecut aici o iarnă întreagă. De Alexandru Macedon dăm şi la Olympos, dincolo de ruine şi de temple, un adevărat paradis al iubitorilor de adrenalină. Olymposul are o lungă istorie cu piraţi celebri care îşi găseau refugiul aici. De aceea nu e o idee complet deplasată să încercaţi să le căutaţi comorile. Dacă nu le-au găsit cumva alţii înainte.

 

Amfiteatrul din Aspendos şi templul lui Apollo

Dincolo de Belek înspre Alanya, la câţiva kilometri de ţărmul mării, se ascunde una dintre construcţiile antice cel mai bine păstrate din lume – amfitea-trul din Aspendos, construit de Marc Aurelius. Agenţiile de tu­rism oferă zilnic excursii aici, iar banii pe care îi veţi plăti sunt cu siguranţă bine cheltuiţi. Milenarul teatru a avut şi perioade în care şi-a abandonat menirea culturală. Turcii selgiucizi l-au transformat în caravanserai pentru că era pe o rută comercială importantă. Apoi, un sultan şi-a făcut un palat în bizara construcţie antică. În timp, s-a revenit la forma originală, de teatru. În amurg se ţin spectacole, mai ales de muzică. De la Aspendos se ajunge în câteva minute în Side, numit şi vechea Antalyie, un oraş părăsit, cu rămăşiţe greceşti, romane şi bizantine, care pe vremuri era unul dintre cele mai prospere porturi din regiune. La Side, templul lui Apollo încă îşi înalţă coloanele spre cer, iar istoria comerţului cu sclavi prinde viaţă în poveştile ghizilor.  

 

De la ieftin la lux

Primele hoteluri au răsărit în zona Antalya prin 1986-1987, atunci când locul pe care azi se află staţiunea de lux Belek, de exemplu, nu era decât o mlaştină. Investiţiile în infrastructură au început să apară după 1990, iar pentru o perioadă Antalya a devenit o destinaţie ieftină pentru europeni cu hoteluri de două-trei stele şi cu preţuri extrem de mici. Începând cu 1997-1998 marile oraşe din zonă precum Antalya şi Alanya încep să se dezvolte din punct de vedere turistic, iar în anii care urmează se hotărăşte la nivel de stat transformarea zonei Antalya în cea mai luxoasă destinaţie de vacanţă din lume. La începutul anilor 2000 apar primele complexuri hoteliere care introduc sistemul all inclusive.

Cele mai citite

Nvidia depășește Apple și devine cea mai valoroasă companie din lume

Nvidia, gigantul american din industria tehnologică, a întrecut Apple în clasamentul celor mai valoroase companii din lume, atingând o capitalizare bursieră impresionantă de 3.430...

Kamala Harris nu va ține un discurs, deocamdată, a anunțat copreședintele de campanie, subliniind că voturile încă trebuie numărate

Kamala Harris este de așteptat să vorbească mâine, a spus copreședintele campaniei, în timp ce rezultatele alegerilor din toată țara continuă să apară Cedric Richmond,...

Republicanii câștigă controlul în Senatul SUA

Nici unul dintre partide nu părea să aibă un avantaj clar în lupta pentru Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează acum cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă