Tinerii rromi interesaţi să urmeze o carieră în medicină vor beneficia de burse şi tutorate pentru a-şi crea un viitor în acest domeniu. Prin proiectul intitulat „O generaţie de rromi specializaţi în domeniul medical„, 500 de studenţi şi elevi vor primi burse la facultăţile de medicină şi colegii medicale.
„Programul vizează formarea unei elite de medici rromi, iar prin acest proiect românii vor vedea că rromi merg la şcoală, învaţă şi au rezultate academice bune”, a declarat Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.
Prin program se doreşte schimbarea percepţiei negative asupra rromilor, dar şi îndrumarea acestora pentru a-şi accepta originile şi pentru a le recunoaşte.
„Stereotipurile din societate legate de cum trebuie să fie un medic renumit sunt greşite”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sănătaţii. El a mai spus că Ministerul Sănătăţii este beneficiarul acestui program şi că îi aşteaptă pe tinerii implicaţi în rândul medicilor din România unde este loc pentru ei.
„Un raport al Uniunii Europene arată că va fi o lipsă de 1 milion de lucrători medicali în UE. Este nevoie de câţi mai mulţi medici dedicaţi acestei meserii. Cei care termină facultăţile de medicină ar trebui să rămână în România şi să îşi continue activitatea aici pentru a ne ajuta să dezvoltăm un sistem în care toţi pacienţii să fie egali”, a declarat Arafat.
Consilierul prezidenţial, Peter Eckstein Kovacs este de părere că aceste burse îi vor ajuta pe medicii de etnie rromă să se afirme profesional, dar şi este un „îndem pentru aceştia pentru a-şi asuma rădăcinile şi să devină mândrii de originea lor”.
„Eu sunt manghiar, nu cred că există manghiar care să nu se fi simţit vreodată ruşinat, discriminat de originea lui, dar cred că în cazul rromilor problema e mai accentuată„, a decalarat Kovacs.
O generaţie de rromi specializaţi în domeniul medical
Bursele academice şi de dezvoltare personală vor fi acordate doar cetăţenilor români de etnie rromă în anii academici 2011-2012 şi 2012-2013. Programul va începe din timpul liceului când elevi vor fi ajutaţi dacă sunt interesaţi să urmeze o caieră în medicină. Apoi va continua la nivel universitar unde tinerii vor primi burse pentru activităţile care presupun dezvoltarea profesională de excelenţă. Astfel, proiectul abordează problematica prin două componente: cea de acordare a burselor şi de dezvoltare personlă şi cea de comunicare prin campanii de informare, antidiscriminare si advocacy.
De asemenea, bursierii vor implementa, pe intreaga perioada de desfasurare a proiectului, 40 de proiecte de voluntariat în domeniul sănătăţii. Beneficiarii acestor proiecte de intervenţie vor fi 1000 de membri ai comunităţilor de rromi din România.
Tinerii romi se vor putea înscrie in cadrul programului începând cu 12 aprilie. Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului, www.burseromi.r0.
Proiectul este implementat de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.