In satele din Muntii Apuseni, unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Craciun este „mersul cu Irozii”. Colindul infatiseaza povestea celor 3 magi care au zarit pe cer steaua prevestitoare a Nasterii Domnului, dar si a lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor pentru a nu-si pierde imparatia.
Cu mici diferente de la o zona la alta aceasta veritabila sceneta de teatru are sapte personaje: Irod, Soldatul, Preotul, Ciobanul si cei trei crai Ð Gaspar, Melchior si Baltazar. Personajele sunt intruchipate de tineri, costumati special pentru a reda cat mai exact realitatea.
Mersul actiunii este urmatorul: Irod primeste de la ofiter vesti din imparatie. I se raporteaza ca s-au prins trei oameni straini, care sunt adusi inaintea lui. La intrebarile lui Irod, acestia raspund ca au plecat, calauziti de o stea, sa caute pe imparatul care tocmai s-a nascut. Irod raspunde ca el este singurul imparat, dupa care spune in versuri cum a ordonat el taierea celor 14.000 de prunci.
Colindul are si o parte in care Irod, pe de o parte, si cei trei crai, de cealalta parte, se dueleaza cu sabiile, fiecare sustinandu-si pozitia in legatura cu adevaratul imparat.
De asemenea, fiecare colindator trebuie sa investeasca o suma de bani pentru a-si confectiona costumele speciale. Irod este imbracat, de obicei, in rosu, iar cei trei crai in alte culori, care difera la fiecare dintre acestia. Preotul este imbracat in negru si are cu el o cruce, in timp ce ciobanul poarta o „bunda” confectionata din blana de oaie, dar si un „ciomag” cu care ii desparte pe Irod si pe crai atunci cand ajung la punctul culminant al scenetei. Acest obicei a aparut la noi la finele veacului al XVIII. Originea lui este apuseana.