16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTimosenko, agentul Moscovei

Timosenko, agentul Moscovei

» Presedintia ucraineana a acuzat-o ieri pe sefa guvernului, Iulia Timosenko, de inalta tradare, afirmand ca aceasta s-a angajat sa ramana pasiva in conflictul din Georgia in schimbul sprijinului Moscovei la viitoarele alegeri prezidentiale.

Faptul ca premierul ucrainei, Iulia Timosenko, nu a condamnat interventia militara rusa din Georgia este o dovada a legaturilor dintre fostul lider al "Revolutiei Portocalii" si Moscova, a declarat Andri Kislinski, seful administratiei prezidentiale de la Kiev. Kislinski a anuntat ca presedintia a transmis agentiilor de securitate ucrainene "materiale" care arata ca Iulia Timosenko se face vinovata de inalta tradare si coruptie politica. Potrivit oficialului ucrainean, exista informatii ca liderii politici rusi acorda o atentie deosebita unui plan de a sustine candidatura lui Timosenko in alegerile prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010, daca aceasta va reusi sa impuna si sa mentina o pozitie pasiva a Executivului de la Kiev si a formatiunilor politice care o sprijina in conflictul cu Georgia. "Un centru condus de Victor Medvedciuc (fostul sef al administratiei prezidentiale a lui Leonid Kucima) a fost creat la Moscova pentru coordonarea proiectului Alegeri 2010", fiind deja alocate fonduri de aproape un miliard de dolari, a declarat Kislinski, adaugand ca in acest proiect sunt implicati si alti lideri politici si oameni de afaceri prorusi care doresc sa se razbune pe actualul sef al statului, inclusiv fostul presedinte Leonid Kucima, inlaturat de la putere in urma "Revolutiei Portocalii". "Informatiile privind activitatea sistematica a Iuliei Timosenko in favoarea intereselor rusesti s-au confirmat, din pacate. Iulia Timosenko a trecut Rubiconul si, evident, nu mai are cale de intoarcere", a conchis colaboratorul presedintelui Iuscenko.

Ipoteza unei intelegeri intre Iulia Timosenko si Moscova a fost evocata, inaintea lui Kislinski, si de analistul politic Taras Vozniak, editorul publicatiei independente "I", care l-a acuzat de legaturi similare cu rusii si pe presedintele Camerei Deputatilor de la Kiev. Singurul lider politic ucrainean consecvent in sprijinul sau fata de Georgia este presedintele Iuscenko, a spus Vozniak, adaugand ca in criza provocata de conflictul din Georgia se "va dezvalui pe deplin slabiciunea regimului ucrainean, ducand la divizarea Executivului". "Daca Georgia ar fi fost membra a NATO sau candidata la aderare, Rusia nu ar fi indraznit sa se comporte atat de obraznic. Astfel, Rusia blocheaza intrarea Georgiei si a Ucrainei in NATO", considera Vozniak, adaugand ca aderarea la Alianta Nord-Atlantica ar fi singura sansa a Ucrainei de a nu vedea tancuri rusesti in Sevastopol sau Lvov.

Inca din primele zile ale crizei din Georgia, fostul secretar de stat adjunct american Richard Holbrooke a avertizat ca urmatoarea tinta a lui Putin va fi Ucraina, "dar (Putin) nu poate sa procedeze la fel si acolo. Georgia are o populatie de 5 milioane de oameni, iar Ucraina – de 50 de milioane. si mai sunt si alti factori". Dar, daca in Ucraina o interventie militara ar fi mult mai dificila, o interventie politica, vizand destabilizarea regimului de la Kiev, este o optiune la indemana pentru Moscova.

» Reuniune NATO
Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO se reunesc astazi la Bruxelles, la initiativa SUA, pentru a analiza situatia din Georgia si a incerca sa ajunga la o pozitie comuna fata de Rusia. In timp ce SUA si Marea Britanie sunt adeptele unei linii dure, propunand masuri ca suspendarea Consiliului NATO-Rusia si a negocierilor pentru noul tratat UE-Rusia, ca si impiedicarea aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului ori reconsiderarea apartenentei acestui stat la G8, Germania si Franta propun o abordare mai precauta, mai blanda. In timp ce unii membri ai Aliantei Nord-Atlantice se arata extrem de prudenti, de la Moscova continua sa vina declaratii sfidatoare. Astfel, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a amenintat ca tara sa va fi cea care va "reconsidera" relatiile cu NATO, intrucat "declaratiile secretarului general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, privind folosirea excesiva a fortei de catre Rusia (…) sunt absolut intolerabile".

Ca un indiciu al atitudinii viitoare a Moscovei, surse din serviciile de informatii americane au declarat pentru New York Times ca Rusia a inceput instalarea, in Osetia de Sud, a unor lansatoare de rachete tactice SS-21, care pot ajunge pana in capitala georgiana Tbilisi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă