8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialTimofte a blocat anchete "grele"

Timofte a blocat anchete „grele”

Impotriva lui Radu Timofte, fostul sef al SRI, si a altor noua fosti inalti ofiteri ai acestei institutii se fac cercetari prealabile la Sectia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Plangerile penale cu acuzatii de abuz in serviciu, delapidare, fals si uz de fals, favorizarea infractorului au fost inaintate de catre fosti si actuali ofiteri SRI, intre care figureaza Adrian Radu, fost capitan SRI. Radu Timofte a negat public acuzatiile.
Initial, plangerile penale au fost inaintate la DNA, care si-a declinat competentele catre SPM. Intr-un comunicat de presa, DNA a anuntat ca „in prezent” pe rolul institutiei nu exista nici un dosar in care sa se faca cercetari fata de fostul sef al SRI, Radu Timofte. Procurorii militari de la SPM au refuzat sa faca declaratii cu privire la natura investigatiilor. Amanunte au fost oferite insa de unul dintre ofiterii SRI care au inaintat plangerile impotriva sefilor lor. Intr-un scurt interviu, fostul capitan SRI Adrian Radu sustine ca fosta conducere a SRI, in frunte ca fostul sau sef Radu Timofte, ar fi blocat dosare operative care vizau infractiuni in domeniul comertului cu petrol, alcool si in domeniul unor privatizari oneroase. Adrian Radu a lucrat la SRI Prahova, de unde, pentru a i se tempera zelul, dupa cum singur sustine, a fost mutat la SRI Bucuresti. De aici, el sustine ca a fost dat afara pentru ca nu s-a cumintit si a continuat sa descopere infractiuni si sa le raporteze.
– Rep.: Cum ati ajuns sa fiti oaia neagra a SRI?
Cpt. Adrian Radu: Pana in 2002 am lucrat in SRI Prahova, unde am instrumentat un caz economic de mare anvergura, ale carui ite au ajuns la nivel de Adrian Nastase.
Rep.: Adica, spuneti cumva ca fostul premier era implicat direct in incalcarea legii? Despre ce era vorba?
Cpt. A. Radu: Daca v-as da amanunte din dosar, as incalca eu legea. Pot sa va spun doar ca, din munca noastra operativ-informativa, din tot ce aveam noi, rezulta ca „AN a dat ordin, AN a dat aviz”, asa se spunea. Eu eram sef de caz si lucram impreuna cu alti doi ofiteri din subordinea mea, respectiv cu col. Marius Soare (varul generalului Soare, fostul sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si a Securitatii Economice, dar care era un ofiter foarte corect) si cu capitanul Cernica Romica. Ei, si in loc sa fim sprijiniti, au aparut tradari in sistem, impotriva carora am facut noi plangere penala.

„Timofte ne-a tradat”

– Rep.: Adica cine si cum v-a tradat sau v-a deconspirat munca?
Cpt. A. Radu: La dosarul instrumentat de noi, care viza, intre altele, si un om de afaceri din zona Campina, au avut acces, in ordine ierarhica col. Ion Stanescu (seful SRI Prahova), generalul Ovidiu Soare (seful Inspectoratului de Aparare a Constitutiei si a Sigurantei Economice din centrala SRI) si Radu Timofte (seful SRI). Ei ne-au tradat. In fata noastra, seful SRI Radu Timofte ne-a spus ca este cel mai grav caz economic de dupa 1990, dar pe la spate ne-a tradat cazul. Generalul Soare s-a dus si i-a spus totul lui Adrian Nastase; apoi omul de afaceri din Campina a fost avertizat. Drept rasplata pentru noi, conducerea SRI ne-a decimat echipa, iar lui Soare i-au mai dat o stea de general.
– Rep.: Care era numele omului de afaceri din Campina?
Cpt. A. Radu: Nu pot sa va spun, pentru ca as incalca legea. Numele lui l-am dat in plangerea de la DNA. Pot sa va mai spun ca seful nostru de la SRI Prahova, col. Stanescu, de frica s-a pensionat. Eu am fost mutat la SRI Bucuresti, UM 0146, directia economica. Aici, am aflat ca se sustrageau banii publici pe facturi fiscale false, chipurile se faceau plati ale agenturii. Implicati erau seful SRI Bucuresti, col. Cosma Sorin, impreuna cu mr. Lucian Dumitrache (nu este ruda cu col. SRI Dumitrache, arestat de DNA). Banii ajungeau in buzunarele lui Cosma, Soare si Timofte. Eu l-am informat despre acest lucru pe colonelul Adrian Sene, de la Protectia Interna a SRI, care insa a musamalizat totul. Apoi, mi s-au inscenat niste declaratii mincinoase pentru a fi eliminat din sistem. M-au dat afara din SRI ilegal, in 2004. Eu i-am dat in judecata. Intre timp, m-am folosit de Legea avertizorului de Integritate (care te protejeaza daca deconspiri ilegalitati, chiar daca e vorba de secrete) si am demascat ilegalitatile, prin presa.
– Rep: Dintre ofiterii SRI, cine a mai facut plangeri penale impotriva sefilor?
Cpt. A. Radu: In sistem au mai ramas doi ofiteri – Romica Cernica si Marius Soare – care au facut plangeri penale impotriva sefilor, respectiv impotriva generalului Ovidiu Soare (sef inspectorat SRI), a colonelului Corneliu Paltanea (fost sef SRI Prahova), a col. Gh. Dumitrache (fost adj SRI Prahova), a col. Daniel Bucur (fost adj. SRI Prahova), col. Marin Constantin (acum sef SRI Prahova). Au facut plangeri si impotriva cpt. SRI Adrian Ilie, omul lui Paltanea, sef serviciu protectie interna Prahova, a carui sotie a fost angajata la Rafinaria Petrobrazi de catre Paltanea, iar pe fratele sau l-a numit la Sectorul T – ascultare. Toti cei enumerati au facut din noi un caz, instrumentat de ofiterul Elena Dumitru. Adica au obtinut mandate de urmarire operativa pentru noi. Apoi, au facut plangere penala impotriva noastra atat la Sectia Parchetelor Militare, pentru scurgeri de informatii, cat si la DIICOT, pe criminalitate organizata si terorism, acuzandu-ne ca vrem sa preluam comanda SRI Prahova. Mandatele de ascultare-filare expira abia la data de 23 noiembrie, anul acesta. O zi de urmarire costa 70 de milioane de lei vechi. Calculati cat s-a risipit pe noi din februarie pana acum.

Cele mai citite

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Google avertizează utilizatorii Gmail despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma

Google avertizează utilizatorii Gmail, care depășesc 2,5 miliarde la nivel global, despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma. Gmail, val...

Chiriile au crescut cu 15% în 2024: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș

Conform raportului anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX, chiriile au înregistrat o creștere medie de 15% față de anul trecut, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă