18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialTimisoara militeaza pentru teatrul de maine

Timisoara militeaza pentru teatrul de maine

Sambata se deschide la Timisoara Festivalul Dramaturgiei Romanesti, care-si propune sa ofere celor de azi teatrul de maine. Directoarea Teatrului National din Timisoara, Ada Lupu-Hausvater, a afirmat la conferinta de presa de la UNITER ca scopul sau este acela de a atrage tinerii la teatru, accentuand apoi asupra multelor culturi care se intalnesc in Timisoara si convietuiesc de mult timp. La spectatorii tineri s-a referit intre altele si Cristina Modreanu, selectionerul unic al acestui festival, in ideea ca publicul existent dispare, deci trebuie creat/chemat la teatru, mereu, unul nou, din randurile studentilor, ale elevilor, ale celor tineri in general.

Visniec la puterea a treia

Festivalul Dramaturgiei Romanesti are pe frontispiciu nume de intelectuali timisoreni remarcabili: profesorul Victor Neumann este director de imagine, iar din staff mai face parte, printre altii, scriitorul Daniel Vighi. Festivalul se deschide in forta, cu o parada, in centrul orasului, dupa care fericitii prezenti vor putea vedea premiera lui Alexander Hausvater cu „Athenee Palace Hotel”, adaptare dupa romanul omonim de R. Waldeck.
Spectacolele unor teatre independente se intalnesc cu unele ale teatrelor de stat, cu ateliere de arta actorului, cu mese rotunde. Printre autorii jucati sunt dramaturgi de ultima sau penultima ora, precum Peca Stefan, Nicoleta Esinencu, dar si Matei Visniec, cu „Richard al III-lea se interzice”, pus de Catalina Buzoianu la Bulandra. „Banchetul sau calea spre Momfa” este de asemenea invitat, spectacolul regizat la Cluj de Mihai Maniutiu avandu-i ca autori pe doi poeti importanti de azi, clujeanul Ion Muresan si bucuresteanul Ioan Es Pop. Nu lipseste nici Teatrul National din Bucuresti, care este prezent cu spectacolul „O noapte furtunoasa” in regia lui Felix Alexa. Canadianul Gregor Hlady va sustine ateliere de arta actorului, vor mai fi prezentate concerte, precum si spectacolul „Un tramvai numit Popescu”, pe versurile lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte, chiar in tramvai.
O fi festivalul de la Timisoara unul de dramaturgie romaneasca, dar spectatorii vor putea urmari si spectacole cu piese straine, precum „Caderea” dupa Camus, pusa in scena la Karov Theatre, Israel, sau spectacolul lectura „Cenusa de piatra” de Daniel Danis, in regia lui Radu Afrim.
„Vitamine” de Vera Ion, „Steaua fara nume” de Sebastian, in regia lui Nicu Nitai, pus la Karov Theater, Israel, „La femme comme champ de bataille” de Matei Visniec, regia Alexandru Badea (Compania Europ'artes, Franta), „Scaunele” puse in scena de Victor Ioan Frunza la Teatrul German de Stat din Timisoara, „Angajare de clovn” de Matei Visniec, de la Braila, „madybaby.edu” de Gianina Carbunariu compun un program foarte divers si incitant chiar pentru un spectator batran ca mine. Copertele acestui festival sunt spectacolul lui Alexandru Hausvater, amintit la inceput, si cel al lui Tompa Gabor, de la Teatrul Maghiar din Cluj, cu „O scrisoare pierduta”, care incheie aceasta editie.
Ideea este, pe langa varietatea tematica si formala, aceea a unui peisaj multinational, asa cum este si Timisoara, un oras si o zona unde se vorbesc multe limbi si se dezvolta mai multe culturi.

Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...

Un număr de 17 state europene cer CE să grăbească returnarea migranților ilegali

Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali către ţările lor de origine, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă