Un studiu realizat de cercetătorul Jamie Brown de la University College din Londra, citat de The Economist, arată că cei care vor să renunțe la fumat fără ajutor de specialitate au șanse mai mari să reușească dacă folosesc țigările electronice. Practic, cei care utilizează țigările electronice au 60% mai multe șanse decât cei care se bazează pe soluții de tipul plasturilor cu nicotină.
Jamie Brown și echipa sa de cercetători au analizat chestionare obținute printr-un program de studiu al fumatului care a început în 2005. Întrebările legate de țigările electronice au apărut în sondaje din iulie 2009. Una dintre concluziile cercetării a fost că renunțarea la fumat a avut o rată de succes cu 40% mai mare în cazul celor care au folosit țigări electronice, spre deosebire de cei care au avut la „îndemână" doar propria voință.
Ziariștii de la The Economist observă că o explicație pentru aceste date ar putea fi faptul că pentru mulți fumători trecerea la țigări electronice nu este percepută ca o renunțare dureroasă și totală la fumat, în timp cei care folosesc plasturi cu nicotină își doresc să se opreasca din fumat definitiv. Dacă articolul citat prezintă o latură pozitivă a folosirii țigărilor electronice, nu toată lumea împărtășește această perspectivă, New York și Chicago fiind doar două dintre metropolele care au interzis țigările electronice în locurile publice, potrivit The Guardian. Reprezentanții administrației locale și-au justificat decizia spunând că, prin folosirea țigărilor electronice, fumatul ar fi legitimat, fiind considerat o practică socială acceptabilă. Un alt argument împotriva țigărilor electronice este faptul că nu sunt deplin cunoscute efectele negative pe care folosirea lor le are asupra sănătății.
Imagine: Wikipedia