11.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialTIFF a anunțat primele filme care vor rula în Transilvania

TIFF a anunțat primele filme care vor rula în Transilvania

Festivalul Internațional de Film Transilvania se pregătește intens pentru ediția aniversară, a 15-a din istoria celui mai mare eveniment de gen din România. TIFF 2016 va avea loc între 27 mai și 5 iunie, la Cluj-Napoca, și va transforma din nou întreg orașul timp de 10 zile. Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Veneția, Toronto, Locarno și San Sebastian, primele filme confirmate aduc în atenție nume ca Alexander Sokurov și Terence Davies, dar și povești fascinante din întreaga lume.

Două dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor rula în premieră la Cluj: ”A War” (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de război în Afganistan, după o decizie controversată, și ”Embrace of the Serpent” (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concurează pentru celebra statuetă. Filmată în Amazon, pelicula se bazează pe jurnalele unor oameni de știință și îl are în centru pe șamanul Karamakate, ultimul supraviețuitor al tribului său. Premiat la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelațiile anului.

Proaspăt premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia ieșită din comunism, splendid filmată de directorul de imagine Oleg Mutu, ”United States of Love”. Cu filmul său anterior, ”Floating Skyscrapers”, Wasilewski a câștigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atracții la TIFF 2016 va fi noua producție marca Alexander Sokurov, distinsă cu două premii la Veneția – ”Francofonia”, un magistral portret și o reflecție asupra rolului muzeului Luvru în istorie, dar și a Franței, ca națiune îndrăgostită de artă. De la Veneția vine și ”11 Minutes”, noua peliculă a renumitului cineast Jerzy Skolimowski, propusă de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentată post-9/11 în mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare. Mult-așteptat este și filmul care marchează revenirea celebrului Terence Davies, ”Sunset Song”, adaptarea romanului omonim, o dramă luxuriantă vizual despre o tânără care își caută calea undeva în Scoția, în 1932.

Un eseu cinematografic emoționant

Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: ”Heart of a Dog”, de Laurie Anderson, un eseu hibrid emoționant, realizat în memoria câinelui artistei renumite pentru experimentele sale în artă și muzică, și unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvențe reale și altele imaginate despre drumul lui după moarte construiesc o reflecție unică asupra vieții. ”Heart of a Dog” s-a aflat pe lista scurtă la Oscar, la categoria documentar, și a impresionat critica internațională.

Umorul negru și stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regăsesc din plin și în ”Schneider vs. Bax”, proiectat la Locarno și adus în premieră la TIFF, în care un asasin plătit trebuie să ucidă un scriitor retras.

Piața Unirii din Cluj va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase producții din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul și flamboaiantul ”Baahubali: The Beginning”, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar și cel care a înregistrat cele mai mari încasări în propria țară, India.

„Bărbați pe jumătate dezbrăcați luptă cu tauri, cupluri se sărută printre orhidee, sute de figuranți ridică un turn, iar o scenă de bătălie durează 45 de minute – filmul epic în două părți al lui S.S. Rajamouli își face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor și o inovează”, scrie ziarul The Guar­dian. Filmul a călătorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges și Tallinn, și va fi adus în premieră la TIFF.

Un alt tip de spectacol, al unui oraș violent și promiscuu, aduce ”The King of Havana”, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat în secțiunea 3×3 la TIFF 2015. Portretul dur și realist al capitalei Cubei în anii 1990 are trei nominalizări la premiile Goya și un premiu pentru interpre­tare la San Sebastian, acordat actriței Yordanka Ariosa. Șocantă este și jungla urbană din ”Te prometo anarquía” (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernández Cordón despre doi bărbați tineri care se îndrăgostesc în Mexico City și se implică în traficul cu sânge.

În Mexic e plasată și drama bizară din ”Bleak Street/La calle de la amargura”, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat în competiție la Veneția și Toronto. Scenariul pornește de la un caz care a făcut vâlvă în 2009 – doi frați luptători care sufereau de nanism, celebri în Mexic, au fost uciși.

Din America de Sud vine și câștigătorul premiului S­emaine de la Critique la Cannes – mult-așteptatul ”Paulina”, de Santiago Mitre, care explorează trauma complexă și derutantă a unei femei după un viol. ”The Apostate” (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru ”A Useful Life”), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existențială despre un bărbat spaniol care se încurcă în ițele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci când decide să renunțe la religia lui.  

Cele mai citite

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Meta va aloca un buget uriaș pentru a atinge obiectivele în materie de inteligență artificială

Meta Platforms, compania condusă de Mark Zuckerberg, plănuiește să aloce până la 65 de miliarde de dolari în 2025 pentru a-și dezvolta infrastructura de...
Ultima oră
Pe aceeași temă