Liderii Cartel Alfa spun ca prin tichetele de sanatate se suprafiscalizeaza serviciile medicale cu cel putin 42% si ameninta cu proteste in cazul in care acestea vor fi introduse. Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca acest sistem nu va fi implementat daca peste 50% din populatie nu ii doreste.
Sindicalistii de la Cartel Alfa resping categoric ideea introducerii tichetelor de sanatate, spunand ca prin acestea se creste cu pana la 42% fiscalitatea pentru serviciile medicale, pe care cetatenii le platesc deja prin Fondul de Sanatate. Astfel, sustin sindicalistii, "un serviciu gratuit se transforma automat intr-un serviciu privat, marind cheltuielile individuale intr-un an in care puterea de cumparare scade alarmant". Petre Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, ne-a spus ca sindicalistii "vor recurge la proteste la nivel national" si ca spera "sa convinga Parlamentul si Guvernul sa nu voteze aceasta lege, care nu face decat sa scoata bani suplimentari din buzunarul asiguratilor". In plus, Dandea a afirmat ca sindicalistii mai au la dispozitie doua luni in care sa le explice oamenilor cum functioneaza sistemul tichetelor de sanatate, iar "acestia nu vor fi de acord cu ele, pentru ca vor intelege ca nu le aduc nimic in plus".
Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ieri ca, in cazul in care mai mult de jumatate din populatie nu va fi de acord cu introducerea tichetelor de sanatate, acest sistem nu va fi pus in practica. Ministrul Sanatatii a mai precizat ca, lunar, institutia pe care o conduce face sondaje "printre cetateni pentru a vedea si parerea lor despre acest proiect", intrucat nu se poate da o lege "daca poporul nu o vrea".
Ministrul Bazac a explicat ca sistemul tichetelor de sanatate este implementat dupa modelul francez, insa sindicalistii il contrazic. Petre Dandea argumenteaza ca in Franta aiguratii platesc numai serviciile care nu sunt incluse in contractul-cadru, insa in Romania "lucrurile ar sta tocmai invers", deoarece asiguratul este mai intai nevoit sa dea bani din buzunar pana cand atinge plafonul maxim impus prin lege, si abia apoi plateste Ministerul Sanatatii.
Guvernul a aprobat la inceputul lunii iulie introducerea tichetelor de sanatate, care reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, in limita unui plafon maxim de 600 lei. In cazul in care un pacient depaseste acest plafon, nu va mai fi nevoit sa plateasca o contributie personala pentru serviciile medicale cu tichete de sanatate. Acest sistem ar trebui sa contribuie la diminuarea spagilor din sistemul medical, la imbunatatirea sistemului medical si la cresterea calitatii asistentei medicale si, mai ales, potrivit ministrului Bazac, el va aduce circa 700 milioane lei bugetului sanatatii.