Rusia e pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și menține ocupația asupra peninsulei Crimeea. De asemenea, Rusia e dispusă să folosească arme nucleare ca ripostă împotriva acțiunilor NATO în cele trei state baltice, relatează ziarul britanic The Independent.
Ziarul preia această informație din notițele scrise de un cetățean american care a asistat la o întâlnire între câțiva generali ruși și un grup de oficiali americani. Întâlnirea s-ar fi desfășurat acum o lună în Germania.
Potrivit acestor însemnări, Rusia pregătește „un spectru de răspunsuri, de la nuclear la non-militar” dacă NATO își sporește efectivele militare în Estonia, Letonia și Lituania.
În aceeași întâlnire, generalii ruși i-au avertizat pe americani, pe de altă parte, că o încercare de revenire a peninsulei Crimeea sub control ucrainean va primi din partea Rusiei o ripostă „plină de forță, incluzând folosirea forței nucleare”.
Kremlinul neagă că ar fi amenințat cu arma nucleară
Surprins de publicarea în presa internațională a conținutului discuțiilor din Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a negat informațiile.
Întrebat de ziariștii de la Moscova dacă Rusia a amenințat Occidentul cu bomba atomică, Peskov a răspuns categoric: „Sigur că nu!”. În opinia lui, informațiile publicate în The Independent reprezintă „un exemplu clasic al continuării isteriei care demonizează țara noastră”, relatează agenția rusă Sputnik.
Președintele Obama fusese avertizat încă de anul trecut
Începând din toamna anului trecut au apărut indicii că Rusia trimite forțe nucleare în Crimeea, pentru a-și consolida ocupația asupra teritoriului peninsulei.
Trei congresmeni americani i-au trimis chiar o scrisoare președintelui Barack Obama, în care îl avertizau că Rusia a deplasat în Crimeea atât lansatoare de rachete nucleare cu baza la sol, cât și avioane de bombardament care pot lansa rachete cu rază lungă de acțiune. „Amplasarea de arme nucleare pe teritoriul altei țări, fără acordul ei, reprezintă o acțiune cinică”, avertizau politicienii americani.
Scrisoarea trimisă liderului de la Casa Albă era semnată de Howard (Buck) McKeon, președintele Comitetului pentru Forțele Armate, și de doi membri
Citește și: Rachetele nucleare rusești pot lovi Constanța în trei minute