18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialโ€žThe Economist" ลŸi โ€žNature" รฎl desfiinลฃeazฤƒ pe Victor Ponta

โ€žThe Economist” ลŸi โ€žNature” รฎl desfiinลฃeazฤƒ pe Victor Ponta

Douฤƒ publicaลฃii strฤƒine importante l-au ridiculizat pe premierul Victor Ponta. În timp ce revista „Nature” vorbeลŸte despre dizolvarea comisiei care ancheta plagiatul prim-ministrului, „The Economist” îl numeลŸte pe politicianul român „Copy/Paste”.

„La ลŸedinลฃฤƒ, 13 mem­bri ai Consiliului pentru Atestarea ­Diplomelor (CNATDCU) au ajuns în unanimitate la concluzia cฤƒ Ponta ลŸi-a copiat pฤƒrลฃi considerabile – aproximativ 85 de pagini din 307 (excluzând anexele) – din teza sa de doctorat din 2003, pe tema Curtea Penalฤƒ Internaลฃionalฤƒ, cu toate cฤƒ judecฤƒtorii nu au luat în considerare ลŸi tipuri mai subtile de plagiat, precum schimbarea unor cuvinte cu sinonime”, se aratฤƒ într-un articol apฤƒrut luni searฤƒ în revista „Nature”, cea care a dezvฤƒluit în premierฤƒ plagiatul premierului României în teza acestuia de doctorat.

Potrivit „Nature” „comunitatea academicฤƒ din România este indignatฤƒ de aceastฤƒ miลŸcare ลŸi îngrijoratฤƒ cฤƒ ar putea leza ลŸi mai mult reputaลฃia sistemului educaลฃional ลŸi ลŸtiinลฃific”.

Autorii articolului mai noteazฤƒ ลŸi faptul cฤƒ peste 800 de oameni de ลŸtiinลฃฤƒ ลŸi savanลฃi au semnat o petiลฃie în care CNATDCU acuzฤƒ „maniera nedemnฤƒ” în care ­le-ar fi fost încฤƒlcatฤƒ demnitatea umanฤƒ ลŸi profesionalฤƒ, „cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertฤƒลฃii academice”.

Consiliul Naลฃional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ลŸi Cer­tificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în ลŸedinลฃa de vineri, cฤƒ premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusฤƒ Ministerului Educaลฃiei retragerea titlului de doctor.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaลฃiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Deoarece comisia a fost restructuratฤƒ înainte de a-ลŸi anunลฃa verdictul, recomandarea cฤƒtre Ministerul Educaลฃiei de a retrage titlul de doctor al lui Ponta va rฤƒmâne probabil fฤƒrฤƒ consecinลฃe, scrie „Nature”.

„The Economist” despre premierul „Copy Paste”

La rândul sฤƒu, un editorialist al ziarului „The Economist” a scris e marลฃi cฤƒ prim-ministrul Victor Ponta se îndreaptฤƒ spre acelaลŸi cimitir politic care adฤƒposteลŸte cadavrele fostului ministru german al Apฤƒrฤƒrii, Theodor zu Guttenberg, ลŸi al preลŸedintelui Ungariei, Pál Schmitt, fiind acuzaลฃi toลฃi de plagiat.

„Membrii loiali de partid susลฃin cฤƒ prim-ministrul Victor Ponta se aflฤƒ într-o companie selectฤƒ. Ministrul de Interne Ioan Rus, a afirmat vineri (el ลŸi ceilalลฃi susลฃinฤƒtori ai premierului din România), cฤƒ «încฤƒ de la Platon ลŸi Aristotel, toลฃi cei care au scris vreodatฤƒ un doctorat în filosofie sau în ลŸtiinลฃele sociale au plagiat». În afarฤƒ de amuzamentul pe care declaraลฃia domnului Rus îl poate produce, aceasta este, de asemenea, un indiciu cฤƒ, în ciuda încercฤƒrilor energice (adversarii spun stângace) de a reduce la tฤƒcere scandalul plagiatului, prim-ministrul de 39 de ani ar putea sฤƒ se îndrepte spre acelaลŸi cimitir politic care adฤƒposteลŸte cadavrele fostului ministru al Apฤƒrฤƒrii german, Theodor zu Guttenberg, ลŸi al preลŸedintelui Ungariei, Pál Schmitt”, scrie editorialistul care semneazฤƒ V.P. pe  blogul sฤƒu de pe platforma site-ului „The Economist”.

„Acest episod, împreunฤƒ cu politizarea instituลฃiilor de stat, de la postul public de televiziune la institutele culturale ale României din strฤƒinฤƒtate, a stârnit indignarea elitei culturale a ลฃฤƒrii. Printre ei este Herta Müller, o scriitoare de limbฤƒ germanฤƒ originarฤƒ din România, care în 2009 a câลŸtigat premiul Nobel pentru literatura de specialitate pentru lucrฤƒrile ei, care expun teroarea din ลฃarฤƒ sub infama Securitate, poliลฃia secretฤƒ în timpul regimului comunist. Gabriel Liiceanu, un filosof proeminent, a scris ­despre «combinaลฃia de circ ลŸi coลŸmar», care a cuprins opinia publicฤƒ în ultimele douฤƒ luni de când Guvernul Ponta a venit la putere”.

Citeste aici tot editorialul din The Economist tradus in limba romana.

Revocarea Consiliului General este o „imixtiune ­inacceptabilฤƒ” a politicului

Comisia de Matematicฤƒ a Consiliului Naลฃional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ลŸi Certificatelor Universitare (CNATDCU) îลŸi manifestฤƒ profunda indignare faลฃฤƒ de revocarea „arbitrarฤƒ” a Consiliului General al ­instituลฃiei, decizie luatฤƒ de ­Ministerul Educaลฃiei, se aratฤƒ într-un comunicat de presฤƒ ­remis redacลฃiei.

PreลŸedintele ลŸi membrii Comisiei de Matematicฤƒ apreciazฤƒ cฤƒ ordinul dat de Ministerul Educaลฃiei  (MECTS) reprezintฤƒ o „imixtiune inacceptabilฤƒ a politicului în domeniul academic”.

Ministrul interimar alege ­însฤƒ, prin mฤƒsurile arbitrare luate în ultimele zile, sฤƒ-ลŸi arate indiferenลฃa faลฃฤƒ de aceste principii generale, sฤƒ sacrifice interesul general al ลฃฤƒrii pentru o meschinฤƒ luptฤƒ partizanฤƒ. Iar intenลฃiile afirmate ale ministrului interimar pentru perioada urmฤƒtoare reprezintฤƒ un întreg program de promo­vare a mediocritฤƒลฃii în domeniul academic ลŸi de sabotare a principiilor de exigenลฃฤƒ ลŸi rigoare afirmate în Legea educaลฃiei naลฃionale”, se mai aratฤƒ într-un comunicat remis redacลฃiei. 

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ