Apropierea alegerilor prezidentiale si iminentele proteste sindicale pun presiune foarte mare pe Guvern, care va trebui sa respecte tintele de cheltuieli stabilite prin rectificarea bugetara, arata Joan Hoey, o experta a institutului britanic Economist Intelligence Unit.
Institutul britanic Economist Intelligence Unit considera ca semnarea acordului cu FMI a depins de rectificarea bugetara pe care Executivul de la Bucuresti a fost nevoit sa o faca din cauza ca prognozele economice ale Romaniei au fost foarte optimiste. De aceea, Joan Hoey, expert al Economist Intelligence Unit, a declarat pentru Hotnews ca sunt posibile si alte rectificari bugetare, iar in acest context "este posibil ca aceste masuri sa intalneasca o puternica opozitie, nu in Parlament, ci din partea sindicatelor din sectorul public si exista astfel riscul ca Guvernul sa dea inapoi in fata protestelor populare". In plus, Joan Hoey a argumentat ca, in conditiile in care Romania are mari deficite externe si o mare datorie externa a sectorului privat, ar fi fost foarte greu sa-si finanteze obligatiile externe fara un imprumut de la FMI.
Experta britanica e de parere ca "aceasta vulnerabilitate externa a dus si la deprecierea constanta si la presiunile asupra leului si o reducere a rezervelor in valute straine ale Bancii Nationale, care a intervenit sa isi apere moneda".
Analistul politic Bogdan Teodorescu ne-a spus ca "anul electoral combinat cu nemultumirile sociale va duce la proteste majore ale populatiei, iar daca cerintele nu vor fi satisfacute, partidele care formeaza Guvernul pot pierde anul electoral". Astfel, sustine Bogdan Teodorescu, "economia ar putea sa fie fortata sa contracareze pierderile electorale". Prin urmare, Bogdan Teodorescu crede ca "sindicatele nici nu au de ce sa renunte la revendicari, Guvernul va fi nevoit sa fie cel care cedeaza, caci altfel, daca se tine tare, va plati electoral acest cost".
Pe de alta parte, Joan Hoey considera ca Guvernul va putea sa se mentina in graficul de cheltuieli stabilit "numai daca traditionala explozie de cheltuieli din ultimul trimestru al anului va putea fi evitata – ceea ce nu este sigur, mai ales ca alegerile prezidentiale sunt programate pentru sfarsitul anului 2009". De altfel, o analiza a institutului britanic plaseaza Romania pe locul 66 din 165 de state cu risc ridicat de proteste sociale din cauza crizei economice internationale, fapt care ar putea afecta si stabilitatea politica.