16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialThe Economist: Basescu, sustinator ardent al constructiei europene si euroatlantice

The Economist: Basescu, sustinator ardent al constructiei europene si euroatlantice

Liderii statelor europene foste comuniste au fost candva personalitati remarcabile, cunoscute pe plan international, insa lucrurile sunt complet diferite in prezent, comenteaza The Economist in editia electronica de azi consultata de Mediafax, mentionand numele unor fosti si actuali presedinti, printre care si Traian Basescu.

Optimistii spera ca Valdis Zatlers, un chirurg ortoped, se va descurca in noua sa calitate de presedinte al Letoniei. Chiar si cei mai curajosi sustinatori ai sai se indoiesc insa ca acesta va egala performantele predecesoarei sale, Vaira Vike-Freiberga, singurul sau avantaj fiind sprijinul liderilor politici din tara. Aspectul trist al acestei situatii este ca doctorul se potriveste atat de bine in peisajul politic anost al regiunii, apreciaza publicatia citata.

Fostii lideri ai Poloniei, Lech Walesa, si Cehiei, Vaclav Havel, raman celebri pe plan mondial. Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski era admirat in strainatate pentru tactul sau diplomatic, adauga The Economist, care mai aminteste numele unor politicieni reformatori ca Mart Laar (Estonia), Egor Gaidar (Rusia) si Mikulas Dzurinda (Slovacia).

Acum lucrurile sunt diferite. Doar doi lideri se remarca: presedintii Rusiei si Estoniei. Liderul rus Vladimir Putin are multi critici, dar atunci cand vorbeste, oamenii il asculta. Presedintele eston, nascut in Suedia si care a studiat in Statele Unite, Toomas Hendrik Ilves, ia atitudine in numele tuturor fostilor sateliti europeni ai Rusiei, comenteaza publicatia.

In alte tari, oficialii straini gasesc putine personalitati "cu greutate" cu care sa discute. Politicienii Ucrainei sunt implicati intr-un conflict ce pare fara sfarsit si exasperant. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este un sustinator ardent al constructiei europene si euroatlantice, dar este blocat intr-un conflict cu Guvernul tarii. Liderii gemeni ai Poloniei sunt onesti, dar intepatori si provinciali, scrie sursa citata.

Presedintelui ceh Vaclav Klaus ii place sa vorbeasca, dar nu si sa asculte. Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, are un mandat marcat de o crestere economica rapida si de reforme, insa chiar si prietenii considera ca acestea trebuie realizate cu pasi marunti, continua publicatia.

Mult mai tipici sunt liderii politici ca premierul slovac, Robert Fico, sau cel ungar, Ferenc Gyurcsany: actori politici vicleni, cu legaturi in lumea de afaceri si un stil populist, putin interesati de relansarea reformelor sau politica externa, conchide The Economist.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă