7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialThe Beatles intră în era digitală

The Beatles intră în era digitală

Melodiile grupului britanic The Beatles sunt pe Internet prin magazinul virtual iTunes Music Store al companiei americane Apple.

Începând de azi, melodiile de pe cele 13 albume a formaţiei britanice pot fi cumpărate de pe iTunes, individual sau ca un album iTunes. Toate hit-urile clasice The Beatles sunt vândute pentru un dolar şi 29 de cenţi fiecare, iar întregul set poate fi achiziţionat la preţul de 149 de dolari.

De asemenea, Apple le pune la dispoziţie fanilor grupului britanic biografia trupei, concertele lor, dar şi reclame în care apar membrii formaţiei.

După ani de negocieri, se pare că Apple a reuşit să încheie un contract cu foştii membri The Beatles şi cu compania de discuri a formaţiei, EMI. În urma aceste înţelegeri cântecele celui mai bine vândut grup din toate timpurile vor putea fi cumpărate, în format digital, de pe iTunes.

Un anunţ controversat

Apple a făcut tot posibilul să intrige industria muzicală şi fanii The Beatles cu un mesaj misterios care a apărut luni pe site-ul companiei. În acest mesaj se promitea publicarea unui „anunţ incitat de la iTunes”, unul „pe care nu o să îl uiţi niciodată”. 

S-au făcut mai multe presupoziţii plecând de la aceast anunţ, iar unii bloggeri cred că există o posibilă analogie între el  şi o melodie a lui Paul McCartney, unul din membrii grupului.

De asemenea, fanii Beatles au găsit un alt indiciu prin graficul anunţului în care apar patru ceasuri care arată fiecare altă oră – simboluri care apar şi pe coperta albumului „Help” a formaţiei . Chiar şi presa americană a început să anunţe noua înţelegere,  care va revoluţiona industria muzicală, iar cei de la Cnet News spun că fiecare cuvânt folosit în anunţ poate fi găsit într-o melodie a formaţiei.

Deşi Apple plănuieşte să facă publică înţelegerea astăzi, presa americană atrage atenţia asupra faptului că firma şi-ar putea schimba planurile în ultimul minut.  Dar, dacă zvonurile se dovedesc a fi reale, utilizatorii iTunes vor putea să cumpere online celebrele hit-uri precum  “Please Please Me” , “Hey Jude” sau  “A Day in the Life”.

De ce nu a fost vândută muzica The Beatles până acum pe iTunes?

Mai mulţi factori au împiedicat comercializarea digitală a melodiilor formaţiei britanice, inclusiv o dispută cu trupa asupra mărcii Apple. Acest conflict  a început  în anii ‘60, când The Beatles şi-au numit compania de înregistrări Apple Records.

O altă problemă a fost obţinerea drepturilor digitale pentru melodii, pentru care Apple dorea exclusivitate. Iar dacă The Beatles încheiau un astfel de contract, ei riscau să piardă alţi distribuitori importanţi cum ar fi reţeaua de magazine Wal-Mart, site-ul Amazon, sau alţi retaileri de muzica on-line sau tradiţionali.

Partea financiară a fost o problemă majoră care a împiedicat tranziţia melodiilor The Beatles în era digitală. Ca şi AC/DC, Bob Seger sau alţi cântăreţi celebrii care vând albume vechi în cantităţi mari, Beatles ar câştiga mai mult din vânzarea CD-urilor decât din descărcarea de pe Internet a melodiilor lor.

Ce înseamnă digitalizarea melodiilor Beatles pentru Apple?

Chiar şi după despărţirea lor, The Beatles a avut vânzări record de peste 117 milioane de albume doar în America, potrivit Asociaţiei Industriei de Inregistrări din America. Iar formaţia continuă să aibă un prestigiu cultural de care nimeni nu se poate atinge.

Probabil acestea sunt motivele pentru care vânzare melodiilor faimosului grup este considerat cel mai mare premiu pe care ar putea să îl obţină o companie muzicală.  Iar Apple şi mai ales directorul executiv al companiei , Steven P. Jobs au fost mereu atraşi de această oportunitate.

„Este o mişcare cu o semnificaţie simbolică, deoarece Steve Jobs este un mare fan Beatles”, a spus Tim Bajarin, un analist care urmăreşte evoluţia Apple de mai mulţi ani.

În ciuda valorii simbolice a înţelegerii, valoarea financiară pentru comercializarea digitală a muzicii The Beatles nu este încă clară. Aproape trei sferturi din albumurile vândute în America sunt încă sub formă de CD-uri, iar aceste suporturi rămân mult mai profitabile pentru casele de discuri decât descărcarea lor de pe Internet.

Termenii acestei înţelegeri sunt încă un secret. Nu se cunosc nici măcar preţurile pentru care vor fi vândute melodiile grupului, deşi ani de zile, Apple a insistat să vândă melodiile pentru 99 de cenţi.
Este posibil ca valoare melodiilor celebrei formaţii să fie mai mare deoarece din 2009, după o intensă presiune venită de la industria muzicală, Jobs a acceptat să diversifice preţurile. Acum Apple vinde melodii pentru 99 de cenţi, dar şi pentru 69 sau un dolar şi 29 de cenţi.

Cu toate că Apple devine cel mai mare distribuitor de muzică de pe Internet, iTunes nu este o sursă de profit pentru companie. Conducerea Apple a spus că profiturile obţinute prin iTunes de abia acoperă costurile de întreţinere a site-ului. „Muzica pe care o vând este un modalitate care le permite să vândă mai multe iPod-uri şi iPhone-uri , produsele care aduc cei mai mulţi bani”, spune analistul Bajarin.

Înţelegere cu istorie 

Apple a încercat să încheie un contract cu EMI şi The Beatles de multe ori în trecut, dar negocierile nu au avut niciodată un final concret. Iar zvonurile online, acuzaţiile si teoriile conspiraţiei au apărut de multe ori în jurul acestui subiect.

În trecut, Paul McCartney a spus că o înţelegere pentru digitalizarea melodiilor formaţiei va fi făcută numai cu acordul tuturor membrilor The Beatles sau a moştenitorilor lor.

Adevăraţii fani Beatles

Milioanele de fani Beatles pot asculta şi acum albumele formaţiei lor preferate pe iPod sau  iPhone pentru că pot transfera melodiile de pe CD-uri pe suporturile digitale.

“Cine nu a fost capabil să facă rost de o versiune digitală a melodiilor celor de la Beatles pâna acum, nu este fan Beatles”, spune John Perry Barlow, un fost compozitor şi cofondatorul  fundaţiei „ Frontiera Electronică”,  o organizaţie care luptă pentru libertăţile civile online.

Dar, el crede că introducerea melodiilor Beatles pe iTunes va ajuta ca tinerii să intre în contact cu muzica formaţiei, care face parte din moştenirea culturală a ţării. “Muzica este veşnică. Probabil este una dintre cele mai remarcabile melodii cerate de oameni şi există noi generaţii care nu cunosc încă aceste melodii”.

Românii nu pot cumpăra, încă, muzică de pe iTunes

Românii nu se pot bucura de muzica celebrului grup britanic, deoarece în iTunes Store Romania nu sunt disponibile melodii sau filme. Singurul lucru pe care îl pot descărca românii sunt diferite aplicaţii pentru IPhone.

Cele mai citite

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...

Wizz Air mută unele zboruri pe Aeroportul București Băneasa începând cu ianuarie 2025

Wizz Air a anunțat că, începând cu 15 ianuarie 2025, unele zboruri operate din București vor fi transferate de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”...

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...
Ultima oră
Pe aceeași temă