3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTGN sau TLV? Ambele!

TGN sau TLV? Ambele!

In aceste zile bursa noastra de actiuni ne-a oferit in sfarsit, printre altele, si o serie intreaga de miscari interesante. La ordinea zilei au fost, desigur, cele mai ample scaderi din acest an si as indrazni sa spun ca, in conditiile actuale, acestea nu vor fi si singurele de acest gen. Voi reaminti, astfel, un lucru pe care toate pietele de capital din lume l-au probat de multe ori, si anume ca ISTORIA se repeta.

Daca vom aminti doar de istoria evolutiei BVB, vom observa ca, in decursul acestui an, nivelurile celor trei indici bursieri autohtoni au strapuns, rand pe rand, praguri de suport cu greu de imaginat la inceputul anului 2008 si care sunt echivalente atat minimelor din anul 2007 (8073,33 BET/strapuns pe 21 ian.;  5219,34 BET-C/pe 22 ian.; 53.989,44 BET-FI/ pe 20 martie) cat si, partial, minimelor din anul 2006 (doar BET cu 6437,93 atins pe 25 iun.). Ceilalti doi indici sunt in prezent in apropierea minimelor din anul 2006 (BET-FI 36655,77/33314,12 si BET-C 4038,51/3896,66). BET a atins nivelul minim de 5441,75, iar deprecierea acestuia a continuat sub minimul din 2006 si poate incerca in conditii nefavorabile sa se apropie de minimul din anul 2005 de 4504,4. 

 

Am curajul sa spun, chiar in conditiile actuale, ca le va fi imposibil celorlalti doi indici sa testeze minimele anului 2005, nivelul actual fiind departe de asa ceva, iar in aceasta cadere libera a burselor pot interveni oricand si schimbari de situatie deoarece preturile actiunilor romanesti au devenit intre timp foarte atractive. Este adevarat ca nu am atins in acest an nivelul maxim de depreciere al bursei din anul 1998, care a fost de 65%, insa nici departe nu suntem, in ciuda unor conditii mult mai favorabile economiei si finantelor Romaniei, membra UE.

 

Cu toate acestea, avem o depreciere ceva mai mare fata de maximele din anul 2007 (49,67% BET; 45,66% BET-C si 61,48% BET-FI), care se apropie tot mai mult de nivelul primului an de depreciere a bursei romanesti, anul 1998. Orice este posibil acum. Portofoliul de actiuni al indicelui BET s-a depreciat cel mai mult in acest an din cauza, in special, a scaderilor dramatice din ultimele zile. Exista emitenti care au depasit si cele mai pesimiste estimari negative ale speculatorilor profesionisti. Dintre acestea mi-au atras atentia in mod deosebit doua actiuni, TGN si TLV, care au avut insemnate scaderi in ultimele doua luni de zile.

 

Prima a scazut cu 22%, de la 234 lei – un maxim local cand s-a inregistrat si al treilea volum de tranzactionare al anului, la minimul local de 182,5 lei. Al doilea a evoluat apropiat de linia indicelui BET, cu o scadere procentuala de 42,4%, poate cea mai mare din acest an, de la un maxim de 0,5000 lei la un minim de 0,2880 lei. Daca ar trebui sa aleg intre cele doua actiuni, as alege desigur actiunea TLV, bazandu-ma atat pe rezultatele bune financiare realizate in primele doua trimestre ale anului, cat si pe cei patru indicatori foarte subevaluati (5,18 PER cu profitul pentru 2007 sau 6,98 PER cu profitul din BVC; 0,47 PEG; 0,65 P/S; 1,45 P/B). Dar, intuitia imi spune ca subevaluarea exagerata a pretului TGN, de circa. 5%, sub pretul de 191,92 lei din oferta IPO de anul trecut, este la fel de atractiva pentru orice investitor chiar daca indicatorii acestuia sunt ceva mai slabi (10,14 PER pentru profitul 2007 sau de 8,44 pentru profitul din BVC; 2,14 P/S si 1,45 P/B).

Vom analiza tehnic pe grafic evolutia zilnica a actiunii TGN pentru a incerca o eventuala estimare a trendului acestei piete, a carei lichiditate a fost mai interesanta in trei momente ale anului (la listare, la un minim anterior al anului, la inceputul si sfarsitul ultimului rally mai serios). Cu toata volatilitatea din aceste zile, nu am constatat o repetare a varfurilor de lichiditate, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca aceasta va reveni tot la un moment critic si care poate aparea in curand. Se poate observa pe grafic ca, dupa un trend coborator din primul trimestru, a urmat o perioada de consolidare de 2 luni, care a continuat apoi cu un trend coborator la fel de accentuat ca in prima faza, dar cu o volatilitate in crestere. Prin trasarea celor doua niveluri, unul de suport – destul de puternic in zona de 182 lei -, si al doilea – un nivel de rezistenta oferit de linia mediei mobile simple de 10 zile (SMA 1) -, am incercat sa semnalez o posibila miscare de consolidare pe care s-ar putea inscrie pretul actiunii TGN pana la sosirea unor vesti pozitive, care sa creeze o noua tendinta, sau a unora negative, care sa impinga pretul dincolo de minimul local, de 182 lei. Orice este posibil in conditiile unei incertitudini generale existenta pe toate pietele de capital. Revenirea pretului actiunii peste nivelul SMA 20 sau SMA 50 va fi lunga.

Dupa semnalele oscilatorului RSI, am putea fi tentati sa credem ca se incearca un rebounce, mai ales dupa marile scaderi anterioare, insa va trebui sa asteptam confirmarea noii directii, mai ales ca semnalul indicatorului MACD este unul de scadere cu o usoara tenta de atentionare pentru o viitoare inversare de pozitie fata de linia sa de semnal si intrarea pe un mic rally. Recomandarea : buy sub pretul de 191 lei.

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă