Procurorii hunedoreni au inceput urmarirea penala impotriva unei retele de traficanti cu obiecte de patrimoniu care se intinde pe teritoriul judetelor Hunedoara, Alba, Constanta si Harghita. Sapte persoane sunt cercetate in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in siturile protejate.
Politistii au stabilit ca in perioada decembrie 2004 – februarie 2005, Flaviu I. (33 de ani), Virgil S. (47 de ani), Remus B. (26 de ani), Nicolae S. (28 de ani), toti din Alba Iulia, Sinan A. (50 de ani), din Constanta, Lazar A. (49 de ani), cu domiciliul in Franta, care locuieste fara forme legale in Deva, si Ervin K. (31 de ani) din Miercurea Ciuc, au efectuat detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice sau au achizitionat si traficat mai multe bunuri culturale mobile, care fac parte din patrimoniul cultural national, categoria Tezaur.
„In 23 februarie 2005 au fost efectuate simultan perchezitii la locuintele si spatiile celor sapte membri ai gruparii, unde au fost gasite bunuri culturale mobile susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national. Bunurile ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost depuse la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva sau la Muzeul din Alba Iulia, in vederea expertizarii”, a afirmat unul dintre reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, inspectorul-sef Nicolae Popa. La vremea respectiva au fost ridicate in vederea confiscarii bunuri de peste 2,5 miliarde lei, printre care carti religioase vechi, monede bizantine din aur, monede medievale romanesti si straine, piese arheologice romane sau grecesti si pise din ceramica intregi dacice sau romane.
Popa sustine ca in locuinta unuia dintre cele persoanele cercetate a fost descoperit un medalion de dimensiuni impresionante, din bronz aurit, despre care s-a aflat ca dateaza din 1800 si reprezinta „Descalecarea ungurilor”. Piesa a fost predata Muzeului din Alba Iulia, unde urmeaza sa fie studiata. Specialistii sustin ca ar fi posibil sa fie vorba despre un medalion unicat, care a fost prelucrat pentru o ocazie speciala. Oamenii legii au stabilit faptul ca medalionul a fost vandut de Lazar A. lui Flaviu I., contra sumei de 600 de euro. Tot la Deva, in locuinta lui Lazar A., a fost descoperit un tors – colier din perioada dacica.
In urma perchezitiilor efectuate in locuintele a doi dintre traficantii de obiecte de patrimoniu, Nicolae S. si Sinan A., au fost descoperite doua detectoare de metale, motiv pentru care cei doi au fost sanctionati contraventional pentru detinerea acetora fara autorizatie. Constanteanul Sinan A. a fost amendat cu 180 de milioane de lei.
Spre deosebire de alte retele de trafic cu obiecte de patrimoniu care incercau sa scoata piesele afara din tara, cei sapte livrau obiectele gasite unor colectionari din Miercurea Ciuc, Constanta si Bucuresti.