8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialTestosteron si criza in Romania

Testosteron si criza in Romania

Publicatia britanica The Times a descoperit principala cauza a crizei financiare internationale : surplusul de testosteron determinat de faptul ca principalele institutii economice si politice sunt conduse preponderent de barbati, care sunt tentati sa-si asume riscuri mult mai mari decat femeile. Altfel spus, daca mediul de afaceri sau cel politic nu ar fi fost atat de masculinizat, nu ar fi fost luate atatea decizii riscante. Feminizarea acestor zone complicate, cred psihologii, ne-ar fi putut feri de tulburari, dificultati si instabilitate. Bancile ar fi mai sigure daca ar fi conduse de femei, statele ar fi mai ferite de razboaie interne si externe daca ar avea mai multe femei in functii de varf, iar lumea ar fi mai linistita. Romanii stau insa linistiti oricum, fiindca trei barbati – ministrul de Finante, primul ministru si chiar presedintele – i-au asigurat ca nu vor intra intr-o perioada de austeritate.

 

Criza mondiala nu va afecta Romania spun politicienii romani, secondati de specialistii Bancii Nationale, incercand in acest fel sa pastreze aparentele inainte de alegeri. Spre deosebire de celelalte state europene care-si pregatesc politici de cumpatare, politicienii si finantistii romani par sa aiba un exces de testosteron si risca in continuare. Legatura dintre risc si testosteron este explicata de cotidianul britanic prin rezultatele unui experiment in care barbatii au fost rugati sa dea cu banul si sa parieze (cap sau pajura).

Acest experiment a fost reluat apoi dupa ce subiectilor le-a fost aratata o fotografie erotica. Desi aceasta imagine era irelevanta, barbatii care au participat la cercetare au pariat mai multi bani dupa ce au vazut fotografia decat inainte. Dupa ce sta de vorba cu mai multi specialisti si citeaza diferite studii, autorul articolului, Matthew Syed, ajunge la concluzia ca "barbatii sunt inclinati in anumite ocazii sa gandeasca cu altceva decat cu creierul", adaugand in paranteza, cu oarecare stanjeneala, ca "si femeilor li se intampla la fel in anumite situatii".

Parlamentul (90 la suta barbati) a continuat deci sa parieze, lasand descoperit bugetul de anul viitor. A hotarat in unanimitate marirea salariilor dascalilor cu 50 la suta, semn ca cei lucizi sunt lasi, iar ceilalti, sub semnul prisosului de testosteron, fac exercitii electorale. Dupa aceasta decizie, premierul a devenit mai rational, demonstrand ca are o latura feminina ascunsa, care se intreaba, gospodareste, de unde va avea statul bani sa plateasca salariile. Latura masculina a primului ministru nu se intreaba insa de ce colegii sai liberali au votat cu dezinvoltura propunerea colegilor socialisti. Presedintele, care este un jucator versat si traieste riscand permanent, nu le-a facut nici un repros parlamentarilor, desi cu un an inainte s-a pus de-a curmezisul maririi pensilor, dovedindu-si ineficient excedentul de testosteron.

Politicienii si finantistii autohtoni cred ca pot izola Romania de criza internationala cu vorbe si testosteron. Negand tesaturile lumii globale, abuzand de cresterea economica din ultimii ani si mizand pe investitii improbabile, liderii romani joaca de fapt la ruleta stabilitatea tarii.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă