Cel puţin 18 femei care au protestat în piaţa Tahrir din Cairo au fost supuse unor acte de tortură de armata egipteană, susţine Amnesty International, bazându-se pe mărturiile femeilor. Femeile, arestate pe 9 martie, când armata încerca să îndepărteze manifestanţii răzleţi din Tahrir, au fost bătute, dezbrăcate, torturate cu electroşocuri, fotografiate de soldaţi şi supuse la aşa-numite „teste de virginitate”. Cele care nu erau virgine riscau să fie acuzate de prostituţie.
Salwa Hosseini, o fată de 20 de ani, a declarat celor de la Amnesty International că, după ce a fost arestată şi dusă la o închisoare militară din Heikstep, a fost obligată, împreună cu alte femei, să se dezbrace şi să fie percheziţionată de o femeie-gardian. Între timp, soldaţii intrau şi făceau poze femeilor dezbrăcate.
Apoi, femeile au fost supuse „testului de virginitate”, într-o altă cameră, de către un bărbat în halat alb. Au fost ameninţate că „cele care nu vor fi găsite virgine” vor fi acuzate de prostituţie. Una dintre femei a spus că este virgină, dar „testul” a contrazis-o. A fost bătută şi i s-au aplicat electroşocuri.
După ce au fost arestate, cele 18 femei au fost duse iniţial într-o anexă a Muzeului din Cairo, unde au fost încătuşate, bătute cu beţe şi furtunuri, li s-au aplicat electroşocuri pe piept şi la picioare şi au fost catalogate drept prostituate. Aceasta este mărturia unei jurnaliste din Cairo, Rasha Azeb, care a fost şi ea arestată, bătută şi insultată. A fost însă eliberată câteva ore mai târziu, împreună cu alţi patru bărbaţi, pentru că erau cu toţii jurnalişti. Restul femeilor au fost transferate la închisoarea militară Heikstep.
Femeile au fost judecate de un tribunal militar pe 11 martie şi eliberate pe 13 martie. Câteva au primit pedepse cu închisoare de un an, dar fără obligaţia de a executa pedeapsa. Amnesty International se opune practicii egiptene de a judeca civili în tribunale militare, pentru că sentinţele sunt cel mai adesea nedrepte.
„Autorităţile egiptene trebuie să oprească tratamentele şocante şi degradante faţă de femeile care protestează. Femeile au participat la aducerea schimbării în Egipt şi nu trebuie pedepsite pentru activismul lor. Toate forţele de ordine şi armata trebuie instruite clar că tortura şi alte rele tratamente, inclusiv testele de virginitate, nu vor mai fi tolerate şi vor fi anchetate pe deplin. Cei găsiţi responsabili pentru astfel de acte vor fi judecaţi, iar femeile curajoase care au denunţat abuzurile vor fi protejate de represalii”, explică Amnesty International.