– Conform prognozelor, in perioada martie-iunie vor fi inundatii. Este pregatita Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR)?
– Mai intai, sa stabilim atributiile si responsabilitatile ANAR si ale Directiilor de Ape teritoriale. Acestea au atributii de monitorizare, avertizare si prevenire ale riscului de inundatii. Privitor la interventia efectiva, noi trebuie sa coordonam actiunile autoritatilor locale de prevenire ale inundatiilor. In acest sens, specialistii nostri monitorizeaza 24 de ore din 24 principalele bazine hidrografice. Pe baza datelor de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizam autoritatile locale – prefecturi si primarii – si coordonam masurile care trebuie luate.
Important este sa nu se repete situatia de anul trecut. Planurile de aparare erau nereactualizate de mult timp si nu puteau sa acopere aria de solicitari. Acum, planurile au fost refacute in totalitate. Specialistii au transmis autoritatilor locale o noua strategie si noi planuri de gestionare a situatiilor de risc.
– Ministerul Mediului a primit 60 de milioane de dolari pentru programul Watman. A fost deja implementat?
– Programul Watman a primit unda verde din partea Guvernului pentru prima etapa de implementare. Watman prevede dotarea autoritatilor locale cu echipamente de avertizare si interventie in cazul inundatiilor. Watman permite specialistilor nostri sa anticipeze, in timp operational, producerea viiturilor. Se pot utiliza prognozele asupra debitelor volumelor extreme pentru buna gospodarire a marilor acumulari, iar timpul de reactie este cu totul superior. Watman nu este perfect, dar pot afirma ca suntem cu mult inaintea altor tari care s-au confruntat cu situatii similare.
– Ce masuri concrete a luat ANAR pentru ca efectele catastrofale sa nu se mai repete?
– Suntem la zi cu lucrarile de indiguire si consolidare ale principalelor rauri. Valoarea investitiilor a fost de circa 3.500 de miliarde de lei, din care 1.000 de miliarde pentru refacerea lucrarilor afectate de inundatiile din 2005. La sfarsitul lui 2005 am facut deja stocuri de materiale si echipamenete in valoare de 250 miliarde de lei.
– Anul trecut, institutia dumneavoastra a fost acuzata de ineficienta…
– Datorita programului Watman, prefecturile si primariile sunt mai bine pregatite, atat din punct de vedere informational-tehnic, cat si din punct de vedere operational. Am insistat foarte mult pe imbunatatirea comunicarii cu comunitatile locale si pe metode unitare de interventie la nivel national. Coordonarea actiunilor in astfel de cazuri este cruciala si nu poate fi realizata fara un management riguros al situatiilor de risc. Pare sofisticat ceea ce spun, insa lucrurile sunt foarte simple.
Autoritatile locale trebuie sa respecte niste reguli extrem de simple: sa evite constructiile in zonele cu risc hidrologic, sa exploateze adecvat terenurile expuse viiturilor, sa execute lucrari de protectie in zona podurilor si podetelor, sa intretina infrastructura de protectie impotriva inundatiilor si, deosebit de important, sa comunice permanent cu populatia.
– Asadar, in anumite zone nu se poate construi decat cu aprobarea ANAR?
– Trebuie sa se inteleaga ca situatia s-a schimbat. Directiile de Ape, cu sprijinul specialistilor straini, au intocmit „harti de risc” care stabilesc zonele in care nu sunt recomandate constructiile de locuinte. Am cerut deja institutiilor responsabile sa nu mai elibereze autorizatii de constructii pentru zonele cu risc de inundatii sau alunecari de teren. Am cerut primarilor sa verifice daca locuintele construite in zonele de risc au avizul Apelor Romane. Daca nu il au, oamenii sunt obligati sa-l obtina de la Directia de Ape.
– Ce garantii ofera ANAR in cazul unor viitoare inundatii?
– Trebuie sa va spun ca primavara 2006 este un test capital pentru noi. Pot asigura ca situatia de anul trecut nu se va mai repeta. Mai avem destul de multe lucruri de imbunatatit, mai este de lucru la ANAR, dar masurile urgente si absolut necesare au fost luate cu fermitate.
– 34 de sectoare de plaje vor fi inchiriate de ANAR unor operatori privati. Restrictiile drastice, insa, le vor face interesante?
– Peste tot in lume, statul inchiriaza plaje operatorilor privati. Scopul este cresterea investitiilor in amenajarea plajelor si imbunatatirea serviciilor oferite si, pe de alta parte, disciplinarea celor care nu inteleg sa respecte niste reguli elementare de igiena. Lucrurile nu se pot indrepta peste noapte, dar, in doi-trei ani, plajele vor arata cu totul altfel. Privind lucid, plajele din Romania se confrunta cu aceleasi probleme: mizerie in apa, in nisip, negustori ambulanti, zgomot si neglijenta. Nu vreau sa acuz administratiile locale sau pe turisti. Pur si simplu, vreau sa afirm clar – inchirierea plajelor este cea mai curajoasa masura care s-a luat in acest domeniu si cea mai utila.
– Decizia este contestata de anumite ONG-uri si de reprezentanti ai administratiilor locale. Ce le raspundeti?
– Au fost exprimate, intr-adevar, ingrijorari referitor la modul de concesionare a plajelor. Ii asigur pe toti, insa, ca ne preocupam sa asiguram cea mai mare transparenta a acestui act. Nu vrem ca o decizie buna sa fie afectata negativ de suspiciuni pe aceasta directie. Licitatiile vor fi organizate cu maxima transparenta – criterii de eligibilitate, procedura de selectie, conditii egale pentru agentii interesati de concesionare. Cat despre criticile celor din administratiile locale, ar fi multe de spus. Nu vreau sa lansez ipoteze despre eventuale grupuri economice interesate in pastrarea actualei situatii a plajelor. Ma rezum sa afirm ca este vorba doar despre o insuficienta intelegere a detaliilor ordonantei prin care plajele vor putea fi inchiriate.