-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialTerorişti arabi, deghizaţi în fermieri

Terorişti arabi, deghizaţi în fermieri

Un irakian şi un libanez de origine siriană, care deţineau mai multe ferme în judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Ialomiţa, au fost declaraţi indezirabili şi vor fi expulzaţi, fiind acuzaţi că au promovat şi susţinut financiar mişcări teroriste.

Harpah Salah Aldain Nayyef Khalid, alias Salid Harba, în vârstă de 39 de ani, şi Zeiab Abdul Rahman, alias Abdul Razak Harba, în vârstă de 37 de ani, vor fi expulzaţi din România pentru că au susţinut financiar mişcări teroriste. Ei au primit şi interdicţia de a intra în România. În dosarul nr. 3.539/2/2013, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, instanţa a admis sesizarea Parchetului, declarându-i pe cei doi “indezirabili pe o perioadă de 15 ani”, dispunând în acelaşi timp şi “luarea în custodie publică a cetăţenilor sirieni până la punerea în executare a măsurii”. Sentinţa nu este definitivă, cei doi putând face recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Harpah Salah Aldain Nayyef Khalid şi Zeiab Abdul Rahman vor rămâne în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări până când instanţa va pronunţa o sentinţă definitivă. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al SRI, citat de agenţiile de presă, cei doi sirieni susţineau mişcări jihadiste: „Cele două persoane au fost declarate indezirabile pe o perioadă de 15 ani, ca urmare a implicării lor în sprijinirea financiară şi în promovarea unor mişcări jihadiste din Orientul Mijlociu. Cei doi au facilitat şi intrarea ilegală în România a unor persoane care veneau din spaţii active din punct de vedere al terorismului. Prin acţiunile lor, au reuşit radicalizarea convingerilor religioase de natură extremistă ale unor persoane, care şi-au dat acceptul de a lupta în misiuni ale unor grupări islamiste extremiste din Orientul Mijlociu”. Cei doi ­s-au stabilit la Brăila în 2011 şi au cumpărat o fermă din comuna Vădeni, la care creşteau berbecuţi şi tăuraşi. Ulterior ­şi-au extins afacerile în judeţele Galaţi, Tulcea şi Ialomiţa. În mediile de afaceri din Brăila şi Galaţi erau cunoscuţi ca oameni de afaceri prosperi. Prietena unuia dintre ei era o profesoară din Brăila, iar a celuilalt – o farma­cistă din Galaţi.

Celula teroristă din Tămăoani

Nu este prima oară când persoane de origine arabă stabilite în zona Galaţi-Brăila sunt acuzate de susţinerea terorismului. În 2008, Kamel Abbachi şi Mourad Boussaha Samir Lungu, care se însuraseră cu tinere din satul gălăţean Tămăoani, erau acuzaţi de terorism şi legături cu Al-Qaeda.

Ei făceau parte dintr-un lot de 15 islamişti nord-africani acuzaţi de autorităţile italiene de apartenenţa la o reţea teroristă internaţională formată din celule active în Italia, România, Franţa, Spania, Marea Britanie, Algeria şi Siria şi care plănuia atacuri teroriste în Italia, Afganistan şi Irak. Ancheta a fost coordonată de procurorii italieni Armando Spataro şi Nicola Piacente.

Curtea de Apel (CA) Galaţi a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele algerianului Kamel Abbachi, dat în urmărire în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile italiene. Algerianul era acuzat de terorism, italienii deţinând informaţii conform cărora Abbachi a deţinut armament militar, a făcut antrenament în tabere militare teroriste situate în apropiere de Milano şi a organizat o filieră prin care, sub identitate falsă, erau introduse în Italia persoane de origine islamică. Deşi la momentul emiterii mandatului de arestare locuia la Bucureşti, Abbachi a reuşit să fugă din ţară. După două săptămâni, crezând că lucrurile s-au liniştit, s-a întors în România, pentru a se ascunde în casa socrilor săi din Tămăoani.

A aterizat la aeroportul din Bacău, în speranţa că nu va fi depistat. Tot italienii au avut informaţii că Abbachi va reveni în România. Aşa a fost reţinut şi prezentat instanţei de la CA Galaţi, care a decis arestul preventiv, fiind predat autorităţilor italiene.

Hayssam a făcut afaceri la Stăncuţa

A trecut prin zonă şi cel mai cunoscut terorist, Omar Hay­ssam. În decembrie 2002, firma lui Hayssam, Agro City Center, a cumpărat SC Stanriz SA Stăncuţa, judeţul Brăila, un fost IAS la care funcţiona una din cele mai mari orezării din ţară. A fost o afacere extrem de profitabilă pentru Hayssam, care a plătit 100.000 de dolari pe 65% din acţiunile fostului IAS din Stăncuţa, în condiţiile în care terenurile valorau 18 miliarde de lei vechi, iar orezul care se afla în depozite valora alte 6 miliarde de lei vechi.

Firma lui Hayssam a încasat în 2001 subvenţii în valoare de 4 miliarde. În total, toate astea însemnau 28 de miliarde, iar Hayssam plătise 26 de miliarde. Tot în 2001, Omar Hayssam a încheiat un contract de asociere între fostul IAS şi alte două firme ale sale, iar în baza acestor contracte a executat ­silit SC Stanriz Stăncuţa, luând din ­patrimoniu 10 tractoare noi, cinci combine Class şi mai multe utilaje speciale pentru cultura orezului.

Astfel, după un an de la privatizare, fostul IAS a intrat în lichidare, cei 500 de angajaţi au ajuns pe drumuri, dar paguba cea mai mare a fost distrugerea celei mai mari orezării din ­ţară.

Stabiliţi în România pentru căsătorie şi afaceri

Kamel Abbachi a cunoscut-o pe Emanuela Bordei, din Tămăoani, în 1996, când tânăra locuia în Italia. Acolo li s-a născut o fetiţă. În 2002 au venit în România, s-au căsătorit la Tămăoani şi în 2003 au demarat o afacere. Firma Abkamin SRL se ocupa de comerţul cu amănuntul, de alimente, alcool, tutun. O vreme, au avut un stand la un en gros din Galaţi, unde Emanuela vindea blugi şi pantofi. În 2005 firma a fost închisă şi familia Abbachi s-a mutat la Bucureşti. Celălalt terorist din Tămăoani, Boussaha, s-a căsătorit în 2002 cu Angela Lungu şi a stat în casa socrilor săi din Tămăoani doar câteva săptămâni, atât cât au durat pregătirile pentru nuntă. Imediat după căsătoria la care şi-a adăugat numele de familie al soţiei, Samir Boussaha Lungu şi Angela s-au stabilit în Portugalia. Cât a stat în România îşi înfiinţase o firmă, SC Alsalam SRL, care avea în obiectul de activitate import-export, construcţii de autostrăzi, aeroporturi, baze sportive. Firma a fost lichidată.

Cei doi oameni de afaceri au fost atraşi de investiţiile în zootehnie

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă