UPDATE: Monistrul slovac de Finanțe a anunțat, marți, pe contul său de Twitter, că reprezentanții din zona euro au refuzat, marţi, să extindă programul de ajutor financiar acordat Greciei. Anunțul a fost făcut la finalul teleconferinței.
„Data limită pentru extinderea programului a fost la sfârşitul săptămânii trecute. Din cauza procedurilor parlamentare, este imposibil să fie extins dincolo de ziua de astăzi” (marţi), a scris ministrul Peter Kazimir, pe contul personal de Twitter.
UPDATE: Miniștrii de Finanțe din zona euro au avut, marți, o teleconferință, pe tema crizei din Grecia, însă au respins planul propus de Atena. Oficialii UE urmează să vorbească și în cursul zilei de miercuri, relatează The Guardian.
UPDATE: Angela Merkel a declarat, marți, că Guvernul său nu poate lua în considerare o nouă propunere din Grecia înainte de referendumul ce va avea loc duminică, relatează The Guardian.
UPDATE: Premierul grec Alexis Tsipras a propus, marți, un nou acord. Este vorba despre o restructurare a datoriei pe o perioadă de doi ani, informează The Guardian.
UPDATE: Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat marţi, în Parlamentul de la Berlin, că Grecia va putea rămâne în zona euro chiar dacă programul de austeritate propus de creditorii internaţionali va fi respins duminică prin referendum, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Schaeuble a mai spus că Banca Centrală Europeană (BCE) va face tot ce va fi nevoie pentru a proteja euro, dacă grecii vor vota împotriva măsurilor de austeritate.
Ministrul german de Finanţe a făcut afirmaţiile la o întâlnire cu uşile închise pe care a avut-o marţi cu parlamentari.
Schaeuble a refuzat ulterior să comenteze.
*******
UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel a declarat pentru Reuters că singura ofertă pentru Grecia de care știe ea este cea formulată de Comisia Europeană vineri.
În acest context este dificil de stabilit dacă negocierile continuă și în acest moment, sau Grecia va intra în incapacitate de plată ca urmare a faptului că nu își poate plăti datoria către FMI.
*******
UPDATE: Ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi.
The Guardian notează că încă mai este timp pentru un acord cu creditorii.
******
UPDATE: Biroul primului ministru grec a confirmat că Tsipras a vorbit la telefon cu președintle CE, Jean Claude Juncker, cu președintele BCE, Mario Draghi, dar și cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, conform corespondentului The Guardian.
*******
UPDATE: Negociatorul din partea Greciei, Euclid Tsakalotos, a declarat pentru pentru BBC că au trimis propuneri pentru un acord către Troika și a sugerat că s-ar putea ajunge la un acord înainte de referendum.
În același timp, The Guardian citează surse potrivit cărora Alexis Tsipras va merge la Bruxelles în această noapte pentru a discuta un acord cu oficialii UE.
******
UPDATE: Guvernul Germaniei a precizat că este prea târziu pentru o prelungire a datei de returnare a datoriei către FMI de Grecia.
******
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că s-a redeschis dialogul între Grecia și creditorii internaționali, dar deocamdată nu au fost înregistrate progrese, potrivit The Guardian.
******
UPDATE: Comisia Europeană a transmis că încă mai există posibilitatea unui acord cu Grecia, dar a precizat că timpul este foarte scurt.
*******
UPDATE: Danuta Huber, președinta comitetului pe probleme constituționale din Parlamentul European a subliniat că ieșirea Greciei din zona euro fără să părăsească Uniunea este imposibilă din punct de vedere legal.
Citește și: Un oficial PE explică de ce este ILEGAL Grexitul
*******
UPDATE: Presa greacă scrie că Alexis Tsipras ia în considerare varianta de a se întoarce la masa negocierilor.
*******
UPDATE: Primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat că dacă Grecia nu votează pentru măsurile de austeritate impuse de creditori, atunci statul elen trebuie să părăsească zona euro.
Totuși, Rajoy a precizat că un posibil Grexit ar însemna ca și alte țări să considere că apartanența la UE este ireversibilă și ar putea să părăsească Uniunea.
De asemenea, și Matteo Renzi care până acum l-a susținut pe Tsipras a declarat că de referendumul de duminică depinde apartenența Greciei la UE.
*******
UPDATE: Liderul partidului To Potami a scris pe Twitter că o echipă de la un departament din cadrul ministerului de Finanțe pregătește un plan de trecere la moneda națională a Greciei, drahma, potrivit The Guardian.
Citește și: Analiză Bloomberg: Cum îi va afecta pe greci revenirea la drahmă
******
Grecia trebuie să returneze astăzi datoria de 1,6 miliarde de euro creditorilor internaționali. În condițiile în care Tsipras a subliniat ă statul elen nu dispune de acești bani, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a făcut premierului grec o ofertă finală: să dea în scris că acceptă condițiile impuse de creditori, a scris Reuters citând surse UE și guvernul grec.
Dacă premierul grec ar accepta această ofertă ar urma o întâlnire de urgență cu ministerii de Finanțe din Eurogrup pentru a semna acordul de salvare a Greciei de la faliment.
Citește și: Unde poate fi lovită România de furtuna din Grecia
Tsipras amenință cu demisia
Totuși Tsipras a perceput această ofertă drept o nouă ”umilință” din partea creditorilor pentru Grecia și a subliniat că la referendumul de duminică va vota împotriva măsurilor de austeritate, au precizat sursele citate de Reuters. Totodată, premierul grec și-a îndemnat și alegătorii să nu voteze pentru condițiile creditorilor, sugerând că ar demisiona în cazul unui răspuns favorabil austerității.
Cum vrea Grecia să prevină ieșirea din zona euro
Statul grec amenință că va acționa instituțiile Uniunii Europene în instanță pentru a preveni ieșirea din zona euro, potrivit The Daily Telegraph.
”Grecia se va folosi de toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție. Ne sfătuim și luăm în considerare acționarea în instanță a insituțiilor UE. Tratatele UE nu au nicio dispoziție cu privire la ieșire din zona euro și noi refuzăm să acceptăm așa ceva. Calitatea noastră de membri nu este negociabilă”, a spus ministrul de finanțe grec, Yanus Varufakis pentru The Telegraph.
Precedent istoric pentru statul elen
Dacă Grecia nu reușește să își onoreze datoria și intră în default va fi pentru a doua oară în istoria statului când se întâmplă acest lucru, notează The Guardian. Prima dată s-a întâmplat în secolul IV î.HR când zece orașe din Grecia nu au putut returna datoriile pe care le aveau față de templul din Delos.
Grecia a ajuns în această situație după luni de negocieri cu creditorii internaționali care însă au eșuat. Statul elen consideră că măsurile de austeritate impuse de creditori umilesc Grecia. Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene a precizat că planul propus guvernului grec nu reprezintă nici vreun ”ultimatum’ sau ”șantaj”, conform acuzațiilor venite dinspre Atena.
Mai mult, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a precizat luni că ieșirea Greciei din zona euro nu a fost și nici nu va fi o opțiune și a explicat că pachetul de măsuri propus Greciei de creditorii internaționali nu implică tăieri de pensii și salarii.
Proteste de amploare la Atena și Salonic
Aproximativ 20.000 de persoane au protestat, luni seară, în Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară.
Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.
Citește și: Jean Claude Juncker: Ieșirea Greciei din zona euro NU este o opțiune
Referendum pe 5 iulie
Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”
Prima căsută pe buletinul de referendum va fi „nu”, iar a doua „da”.