5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialTergiversarea procesului civil și penal. Tot ce trebuie să știi

Tergiversarea procesului civil și penal. Tot ce trebuie să știi

Codul de procedură civilă instituie un mijloc procedural particular destinat a înlătura dificultățile ivite în soluționarea cauzelor civile într-un termen rezonabil și anume tergiversarea procesului civil, potrivit Velicu și Asociații. În paralel, contestația privind durata procesului penal este reglementată și poate fi formulată oricând. 

Contestația privind tergiversarea procesului civil

Oricare dintre părți, precum și procurorul care participă la judecată pot face contestație prin care, invocând încălcarea dreptului la soluționarea procesului într-un termen optim și previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situație să fie înlăturată.

Contestația se poate face în următoarele cazuri:

Când legea stabilește un termen de finalizare a unei proceduri de pronunțare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat.

Când instanța a stabilit un termen în care un participant la proces trebuia s îndeplinească un act de procedură, iar acest termen s-a împlinit, însă instanța nu a luat față de cel care nu și-a îndeplinit obligația măsurile prevăzute de lege.

Când instanța și-a nesocotit obligația de a soluționa cauza într-un termen optim și previzibil prin neluarea măsurilor stabilite de lege sau prin neîndeplinirea din oficiu, atunci când legea o impune, a unui act de procedură necesar soluționării cauzei, deși timpul scurs de la ultimul său act de procedură ar fi fost suficient pentru luarea măsurii sau îndeplinirea actului.

Cum trebuie să arate contestația privind tergiversarea procesului civil 

Contestația se formulează în scris și se depune la instanța învestită cu soluționarea procesului în legătură cu care se invocă tergiversarea judecății. Contestația se poate face și verbal în ședință, caz în care va fi consemnată, împreună cu motivele arătate în parte, în încheierea de ședință.

Când apreciază contestația ca fiind întemeiată, completul de judecată pronunță o încheiere nesupusă niciunei căi de atac, prin care ia de îndată măsurile necesare înlăturării situației care a provocat tergiversarea judecății. 

Când apreciază contestația ca fiind neîntemeiată, completul de judecată o va respinge prin încheiere. Împotriva acestei încheieri contestatorul poate face plângere în termen de 3 zile de la comunicare. Plângerea se depune la instanța care a pronunțat încheierea care o va înainta spre soluționare instanței ierarhic superioare.

Atunci când contestația a fost făcută cu rea credință, autorul acesteia poate fi obligat la plata unei amenzi judiciare de la 500 la 2.000 de lei, precum și, la cererea părții interesate, la plata de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat prin introducerea contestației. Reaua-credință rezultă din caracterul vădit nefondat al contestației.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...
Ultima oră
Pe aceeași temă