11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialTeren inca virgin pe piata certificatelor verzi

Teren inca virgin pe piata certificatelor verzi

Certificatele verzi reprezinta pentru Romania o piata de peste opt miliarde de euro in urmatorii cinci ani. O piata imensa, deocamdata virtuala, pentru ca sistemul de tranzactionare este putin cunoscut.

Preturile la energie sunt in crestere, iar piata interna este cartografiata deja de companii europene cu experienta in utilizarea certificatelor de emisie a dioxidului de carbon, noteaza  MoneyChannel.
Piata certificatelor de emisie este una noua si in Europa dezvoltata. Prima perioada pentru care s-au emis certificate se incheie in 2007, cu un succes mai degraba modest. Alocarile prea generoase au produs inflatie in piata, astfel incat preturile au scazut de la 32 de eurocenti in 2006 la aproximativ 5 eurocenti acum. Sume infime pentru dreptul de a emite in atmosfera o tona de dioxid de carbon! Situatia s-ar putea schimba din 2008: pretul actual pe bursa europeana este de aproape 23 de euro pe certificat. Chiar cu reducerea anuntata de Comisia Europeana, Romania va dispune de 8 miliarde 700 de mii de euro in certificate. De exemplu, daca un operator prevede si primeste 100 de mii de tone de emisii de dioxid de carbon, dar polueaza cu numai 50 de mii de tone, atunci poate valorifica pe bursa certificatele ramase. Exista si posibilitatea de linking, adica echivalarea in schema europeana a certificatelor similare emise pe baza tratatului de la Kyoto.
Acestea din urma sunt mai ieftine, astfel incat raportul de schimb este foarte important. Pentru Romania, Comisia a stabilit o capacitate de linking de 10 la suta din nivelul alocarii, fata de Germania, care a obtinut un raport mult mai mare – 20 la suta.
In locul certificatelor EUA, emise de Comisia Europeana, pot fi folosite certificate CER sau ERU, provenind din proiecte Kyoto.
Certificatele verzi europene eliberate astfel pot fi vandute pe piata libera cu beneficii insemnate. Teren virgin, din aceasta perspectiva, Romania atrage companiile de brokeraj specializate in tranzactionarea certificatelor verzi. In conditiile slabei informari venite dinspre institutiile publice, societatile de profil pot deveni esentiale pentru detinatorii de instalatii poluatoare.

Cele mai citite

Situație incredibilă la Bordeaux! Portarul a fost folosit pe post de mijlocaș

Goalkeeperul de rezervă al clubului francez Girondins de Bordeaux a fost trimis pe teren ca mijlocaș în timpul meciului din Cupa Franței împotriva echipei...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției, reținut de oamenii legii

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă