O formă de realitate virtuală de terapie a sindromului de stres post-traumatic (PTSD) face ca veteranii de război să experimenteze sunetele, mirosurile și sentimentele pe care le provoacă un dispozitiv explozibil improvizat, pentru a îi ajuta să se vindece.
Cercetarea efectuată de Universitatea din California de Sud, Institutul pentru Tehnologie Creativă a dus la crearea sistemului Bravemind, care recreează evenimente traumatice pentru foștii soldați. Sistemul de terapie PTSD constă într-un set de căști de 360 de grade, un controller standard de jocuri video, o placă cu senzori și un kit de mirosuri capabil de a emite mirosuri cum ar fi plastic ars, combustibil diesel și mirosuri corporale.
De obicei sesiunile de terapie de expunere implică terapeuți care le vorbesc pacienților și îi ghidează, făcându-i să treacă prin aproximativ aceleași experiențe care au constiuit inițial evenimentul traumatic. Departamentul de Tehnologia Informațiilor și Comunicații al Universității din California de Sud în colaborare cu partenerii din armata americană și un grup canadian de sprijin al veteranilor numit True Patriot Love încearcă să afle dacă această formă de terapie prin expunere ar putea fi folositoare în tratarea traumelor soldaților care suferă de PTSD.
Terapia prin expunere la o realitate virtuală este o metodă de psihoterapie care folosește tehnologia de realitatea virtuală pentru a trata pacienți cu probleme de anxietate și fobii. Aceasta s-a dovedit până acum a fi foarte eficientă și este momentan unul dintre principalele tratamente pentru PTSD. Noile tehnologii ajută și în tratamentul viciilor și a altor condiții, inclusiv a celor cauzate de leziuni.