20.5 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecial"Tepoi" de sute de mii de euro din bani UE

„Tepoi” de sute de mii de euro din bani UE

Un dosar cu greutate, instrumentat in mare secret de Parchetul National Anticoruptie, a fost finalizat si inaintat ieri Tribunalului Iasi. Protagonistul si beneficiarii deturnarii a sute de mii de euro din fondurile Uniunii Europene sunt baronii care au transformat filiala ieseana a liberalilor intr-un „sereleu de partid”.

Licitatie castigata la schimb cu reclama pentru ziar

Presedintele Camerei de Comert a Regiunii Nord-Est, Magda Tepoi, vicepresedinte PNL Iasi, este acuzat de procurori ca a deturnat o suma de aproximativ 200.000 de euro dintr-un proiect PHARE. Incadrarea data de magistratii PNA Bucuresti pentru faptele Magdei Tepoi sunt „infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, deturnare de fonduri si spalare de bani, toate infractiunile executandu-se in forma continuata”, dispunandu-se, in paralel, si sechestrarea vilei Magdei Tepoi din Dealul Copoului, estimata la 180.000 de euro. Dosarul sosit la Iasi, care are primul termen pe 12 august, are numeroase implicatii. Rechizitoriul de 60 de pagini acuza trucarea licitatiilor si extorcarea de fonduri pentru ziarul de partid „Lumea ieseanului”. Conform anchetatorilor, prejudiciul a fost estimat, in prima faza, la 133.000 de euro, respectiv 5,5 miliarde de lei. Banii reprezinta o parte din finantarea unui proiect european, cu fonduri nerambursabile, derulat in judetele din nordul Moldovei intre mai 2003 si aprilie 2004. Scopul proiectului era „dezvoltarea economica regionala prin perfectionarea continua a intreprinzatorilor”. Tema generoasa doar pentru unii intreprinzatori. La achizitionarea unui sistem ultraperformant de comunicatii, procurorii au identificat un prejudiciu de 30.500 euro. Sistemul de videoconferinta Video Private Networking (VPN) a fost cumparat de la firma Quartz Matrix SRL Iasi, in urma unei licitatii, cu peste 64.000 euro. Sistemul ar fi facut posibila sustinerea de videoconferinte. Numai ca exista suspiciuni ca licitatia a fost castigata de firma mentionata in urma unei „sforarii” pentru ziarul de partid „Lumea ieseanului”, care facea lobby candidatului PNL la Primaria Iasi, Relu Fenechiu. „Fiind audiat ca martor, Suchar Mihai Valentin, administrator al "Quartz Matrix" SRL Iasi, a declarat, sub prestare de juramant, ca invinuita (Magda Tepoi – n.r.) i-a conditionat castigarea licitatiei de incheierea unui contract de prestari servicii publicitare in ziarul "Lumea ieseanului", pe o durata de un an, in suma de 5.500 euro”. Conventia pentru reclame a fost incheiata pe 28 august 2003, adica cu o zi inainte de anuntarea castigarii licitatiei.

Suveici liberale cu fiul fostului peremist Anghel Stanciu

Un prejudiciu de 18.542 euro a fost inregistrat la capitolul organizarea de conferinte si seminarii. In urma unei licitatii din februarie 2004, Fundatia Ecologica Green din Iasi, condusa de Cristian Stanciu, se angaja sa organizeze conferinte pe o perioada de trei luni. Cristian Stanciu este nimeni altul decat fiul deputatului PRM Anghel Stanciu, exclus acum din partid. Potrivit rechizitoriului, „invinuita a creat doar aparenta ca ar fi platit suma de 863 milioane de lei, cu ajutorul unor inginerii financiare si cu sprijinul reprezentantului FEG, Stanciu Cristian”. Fiul lui Anghel Stanciu sustine ca Magda Tepoi si ziarul PNL l-ar fi conditionat pentru castigarea licitatiei de incheierea unui contract de publicitate cu ziarul „Lumea ieseanului”. Magistratii PNA Bucuresti au deconspirat si legaturile dintre Magda Tepoi si presedintele Camerei de Comert, avocatul Mihail Mihailovici Vlasov.

Hop si Vlasov!

„Un alt aspect de frauda dezvoltat si in raportul de constatare este reprezentat de transferul ilegal al sumei de 131.500.000 lei, din contul disponibil al Camerei Regionale de Comert si Industrie catre contul personal al presedintelui Camerei de Comert si Industrie Iasi, Vlasov Mihail, in baza ordinului de plata nr. 58/9.12.2003, cu titlul de restituire creditare”, au precizat procurorii PNA in rechizitoriu. Au mai fost identificate elemente de frauda pana si la modul de alocare a cheltuielilor pentru diurne si pentru deplasari. Transportul lectorilor straini care au tinut conferinte a fost unul din capitolele cercetate. Pe biletele de avion ale specialistilor straini s-ar fi cheltuit, din banii Uniunii Europene, 10.400 euro. Procurorii au demonstrat ca suma reala a fost de doar 3.496 euro. Biletele au fost achizitionate prin intermediul a doua agentii: Icar Tour si Air Travel. Ambele firme, spun procurorii, sunt administrate de acelasi om, Florin Barhalescu.

Afaceri cu bilete de avion

„Martorul a declarat ca Magda Tepoi, la momentul achizitionarii biletelor de calatorie, i-a spus ca va transfera in contul Air Travel o suma mult mai mare decat pretul real al biletelor de avion, conditia fiind ca o parte din acesti bani sa fie returnati in contul curent al Camerei sub forma platirii unor prestari servicii publicitare. Acelasi martor arata ca nu ar fi platit o astfel de suma pentru publicitatea in format electronic pe site (pagina de web a Camerei – n.r.) daca nu ar fi incasat de la invinuita cu 280 milioane lei mai mult decat pretul real al biletelor”, apare in rechizitoriu. In acest caz, prejudiciul a fost estimat la 7.100 euro. Pe numele consilierului Mihai Susanu au fost eliberate 12 ordine de deplasare, pentru care au fost alocate 479 euro. Acesta nu a putut confirma insa daca a efectuat aceste deplasari, semnatura sa nefiind prezenta pe nici unul dintre ordinele eliberate. Si pe numele lui Razvan Tepoi, sotul Magdei Tepoi, au fost eliberate 12 ordine de deplasare, pentru care a fost alocata aceeasi suma de 479 euro.

Magda Tepoi: „Sunt nevinovata”

Magda Tepoi se declara insa nevinovata. „Stiti ce succes a avut proiectul? Au venit lectori din Bruxelles, Liverpool si au participat Camerele de Comert din regiunea Nord Est, adica Iasi, Bacau, Botosani, Suceava, Vaslui si Neamt. Sunt aproape sigura ca cineva de la PSD mi-a facut sesizare la PNA. Cred ca mi s-au dat jos unele cheltuieli. 40.000 de euro reprezinta numai salariile celor care au lucrat in proiect. Alte sume au aparut din unele licitatii, acolo unde s-a considerat ca am facut achizitii la preturi mai mari decat pretul pietei. Sunt nevinovata”, a precizat Magda Tepoi.

Cele mai citite

AstraZeneca, scăderi majore ale acțiunilor după rezultate dezamăgitoare ale studiului clinic pentru medicamentul anti-cancer

Acțiunile AstraZeneca au înregistrat o scădere abruptă de peste 5%, cea mai mare din ultimele șapte luni, înainte de a se stabiliza la o...

Bătălia secundară Harris – Trump de pe ecranele online

Câteva dintre replicile lui Trump au devenit deja virale pe internet În timp ce zeci de milioane de americani s-au conectat, marți, pentru a urmări dezbaterea...

Fostul antrenor al lui Chelsea și PSG, Pochettino este noul selecționer al Statelor Unite!

Mauricio Pochettino aduce noi speranțe pentru echipa națională a Statelor Unite Noul selecționer al naționalei de fotbal a Statelor Unite, Mauricio Pochettino, este văzut ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă