-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialTeodor Baconschi: Franţa şi Germania nu vor România în Schengen din cauza...

Teodor Baconschi: Franţa şi Germania nu vor România în Schengen din cauza rromilor şi a corupţiei

Ministrul Teodor Baconschi s-a declarat convins, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, că opoziţia Franţei şi Germaniei faţă de aderarea României la Schengen, în martie 2011, are legătură cu problemele minorităţii romilor şi cu cele din combaterea corupţiei, informează NewsIn.

„În Schengen primează siguranţa cetăţenilor, iar noi ne-am făcut temele. Până şi testele efectuate la consulatele din Chişinău şi Istanbul au demonstrat că totul merge exemplar. Bineînţeles că România are probleme, dar numiţi-mi un stat membru care nu se confruntă cu probleme”, a subliniat Baconschi.

În discuţia cu corespondentul publicaţiei de pe Main, Baconschi s-a referit direct şi la acuzaţiile privind acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni, „o despăgubire morală pentru cei cărora le-a fost retrasă cetăţenia, împotriva voinţei lor”.

În actualul context, ministrul român nu crede că Europa se va confrunta cu un flux de migranţi moldoveni, cu atât mai mult cu cât tinerii, apţi de muncă, se află deja în vest, legal sau ilegal.

„În R. Moldova nu mai există decât copii şi ţărani în a treia generaţie, acesta fiind, de asemenea, un motiv pentru care comuniştii câştigă încă 40 la sută din voturi”, a declarat ministrul român.

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, declarând că o astfel de aderare ar fi „prematură” dacă s-ar produce în martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne. Scrisoarea a fost adresată marţi comisarului  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom.

„Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen”, scriu cei doi miniştri în scrisoarea pe care a putut să o consulte RFI România. Ei vorbesc despre „carenţe”, care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. „Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, spun cei doi miniştri.

Aceste carenţe ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen.

Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realistă, nici responsabilă, conchid cei doi : „Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”.

În aceeaşi scrisoare se recunoaşte însă că din punct de vedere tehnic, procesul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este global pozitiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă