Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat astăzi, că cel mai probabil, şefii celor două diplomaţii, română şi americană, vor semna acordul dintre Bucureşti şi Washington privind scutul antirachetă şi nu şefii celor două state, precizând că deocamdată se lucrează la stabilirea condiţiilor care urmează să fie menţionate în acord.
„Cred că nu preşedintele României şi preşedintele SUA vor semna manu propria acest acord. Probabil şefii celor două diplomaţii şi lucrăm la convenirea condiţiilor în care acest acord să fie semnat cât mai rapid”, a spus ministrul Baconschi.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a mai spus că cel mai probabil acordul va fi semnat la toamnă, însă nu a precizat şi locul unde va avea acest eveniment.
Teodor Baconschi declara, la începutul lunii mai, că a evocat, în discuţia cu subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, perspectiva ca acordul privind amplasarea elementelor unui sistem de apărare pe teritoriul României să fie semnat „la cel mai înalt nivel sau să fie semnat în prezenţa preşedinţilor”.
CSAT a aprobat, în luna mai, ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, preşedintele Traian Băsescu menţionând că baza ramâne sub comandă românească.
Textul Acordului a fost finalizat la nivel de experţi la cea de-a şaptea rundă de negociere, desfăşurată la 4 mai, la Bucureşti. Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România a fost parafat, la începutul lunii iunie, la Washington, de Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, şefii celor două echipe de negociatori.
Etapa procedurală a parafării marchează formalizarea încheierii fazei de negociere a acordului şi constă, conform legii 590/2003 privind tratatele, în aplicarea pe paginile documentului a iniţialelor numelor reprezentanţilor părţilor la negociere în vederea autentificării cu caracter provizoriu (până la semnare) a textului convenit în negociere, conform precizărilor MAE.